Túlsúly, fáradtság, látásromlás

Mikrotápanyag-hiány

Vedd észre a súlyos hiánybetegségek jeleit, és cselekedj, mielőtt komoly problémád alakulna ki!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszerte több millió ember szenved olyan vitamin-, illetve ásványianyag-hiányban, mely a kulcsfontosságú mikrotápanyagok - például a vas, a jód és az A-vitamin - együttes deficitjéből adódik.

Lényeges, hogy időben felismerd ezeknek a nélkülözhetetlen vitaminoknak és ásványi anyagoknak a hiányát, ellenkező esetben számos betegség kellemetlen tüneteivel kell szembenézned.

Mikrotápanyag-hiány

A Föld lakosságának több mint egyharmadát, azaz legalább kétmilliárd embert fenyeget a vashiány, az A-vitamin vagy a jód hiánya. A szakértők kivételével csak kevesen vannak tisztában a vitamin- és ásványianyag-hiányos állapotok gyakoriságával, súlyosságával és következményeivel. A fejlődő országokban igen gyakran, de olykor hazánkban is előfordulnak vitamin-, illetve ásványianyag-hiány okozta születési rendellenességek, növekedési zavarok, de gyenge fizikai teljesítőképesség és fertőzésekre való fokozott hajlam is.

Ijesztő statisztikák

Becslések szerint a világszerte jelentkező különféle megbetegedéseknek mintegy 7,3%-át a mikrotápanyagok hiánya okozza, melyek közül a vas- és az A-vitamin-hiány a 15 vezető ok között szerepel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 800 ezer haláleset eredendő oka a vashiány, és körülbelül ugyanennyié az A-vitamin-hiány.

Vashiány - állandó fáradtság

A mikrotápanyag-hiány fajtái közül a vashiány a legelterjedtebb: több mint kétmilliárd ember - azaz a Föld teljes népességének 37%-a - vérszegény. A vashiányos vérszegénység elsősorban a nőket és a gyermekeket érinti.

Tünetek

 • Koncentrációs nehézség.
 • Gyengébb immunrendszer.
 • Gyengeség, gyakori fáradtság.

A vashiány kialakulása szempontjából hazánkban elsősorban a nők vannak fokozott kockázatnak kitéve. Az általános és középiskolás korú lányok a napi ajánlott mennyiségnél átlagosan 17-25%-kal kevesebb vasat fogyasztanak el, és a felnőtt nők is csupán a napi ajánlott vasmennyiség kétharmadát juttatják szervezetükbe.

Ha el akarod kerülni a vashiányos vérszegénység kellemetlen tüneteit és következményeit, korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen természetes forrásokból juthatsz hozzá a legkönnyebben.

 

Jódhiány - pajzsmirigybetegség, túlsúly

Világszerte mintegy 1,9 milliárd embert fenyeget a jódhiány, melynek legmegrázóbb következménye az emelkedő újszülött-halandóság és a szellemi visszamaradottság. A gyermekkorban jelentkező, ám megelőzhető agykárosodások legjelentősebb oka a jódhiány. Emellett a jódhiány felelős a pajzsmirigy-alulműködésért és a golyva kialakulásáért is.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

 • Túlsúly
 • Kimerültség
 • Székrekedés
 • Bőrszárazság
 • Hidegérzékenység

Ez az étrendi probléma legsúlyosabban azon területek lakosságát érinti, ahol bizonyos környezeti hatások, például a nagy mennyiségű csapadék ismétlődő kilúgozó hatása miatt alacsony a talaj jódtartalma.

Az UNICEF adatai szerint hazánk földterületének is 80%-a alacsony jódtartalmú, a jódhiány egészségügyi következményeinek megelőzése érdekében ezért a magyarországi táplálkozási szakemberek is a jóddal dúsított konyhasó fogyasztását javasolják. Ha szeretnéd megelőzni a jódhiány következtében kialakuló csökkent pajzsmirigyműködést, kattints ide!

Táplálkozz egészségesen!

Tudd meg, mit tehetsz még azért, hogy minél hatékonyabban megőrizhesd egészségedet! Dietetikus szakértőnk hasznos tanácsokkal lát el.

A-vitamin - látásromlás

Az A-vitamin-hiány világszerte 250 millió iskoláskorúnál fiatalabb kisgyermeket érint. Népegészségügyi szempontból a mikrotápanyag-hiány számos betegség rizikófaktora, mely növelheti a megbetegedési, de akár az elhalálozási arányokat is.

Az A-vitamin-hiány tünetei

 • Száraz bőr.
 • Töredező haj és köröm.
 • Gyenge immunrendszer.
 • Látásromlás, farkasvakság.

A vakság legfőbb oka világszerte az A-vitamin-hiány, különösen a kisgyermekek körében. Az A-vitamin az immunrendszer működésében is komoly szerepet tölt be.

Ezzel magyarázható, hogy hiánya felelős világszerte a hasmenéses megbetegedések 18%-áért, és az akut légúti betegségek, valamint a kanyaró kialakulása is nagy százalékban erre vezethető vissza.

Az A-vitamin-hiány szempontjából hazánkban - a nemzetközi trendekhez hasonlóan - elsősorban a gyermekek veszélyeztetettek. Esetükben szinte mindegyik korosztály és mindkét nem érintett, az A-vitamin-bevitelben keletkező deficit naponta átlagosan 20-40%. Ha kíváncsi vagy, hogy neked és gyermekednek mennyi A-vitaminra lenne szükségetek naponta, illetve melyek a legjobb forrásai, kattints ide!

Ezt is szeretjük