Károsabb a májra, mint az alkohol, és a magyarok kétharmadát érinti - Kitalálod, mi az?

A túlsúly a májzsugorral is összefüggésben áll.

maj anatomia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban a születéskor várható átlagos élettartam - 2015-ös adatok alapján - 76 év. Ez a viszonylag alacsony szám több okra vezethető vissza.

Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a fokozott alkoholfogyasztás mellett a túlsúly is jelentősen lerövidíti a magyarok élettartamát.

Svéd kutatók szerint ez utóbbi bizonyos esetekben károsabb lehet a májra, mint az alkohol - tanulmányuk a Scandinavian Journal of Gastroenterology című szaklapban jelent meg.

A magyarok kétharmada túlsúlyos

Szakemberek becslése szerint hazánk kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: tízből hat ember esetében foglalkozni kell az elhízás okozta következményekkel - így például a diabétesszel, a szív- és keringési rendszert érintő betegségekkel vagy a rákkal.

Károsítja a májat

Svéd kutatók szerint az elhízás olyan krónikus egészségügyi problémák esélyét is megnövelheti, mint a májzsugor, amelyet korábban tipikusan a túlzott alkoholfogyasztással hoztak összefüggésbe. Jerzy Kaczynski és munkatársai 855 férfi egészségügyi adatainak 40 éven át tartó követéséből vonták le ezt a következtetést.

Kezdetben egyik férfi sem szenvedett májzsugorban, ám valamennyien túlsúlyosnak számítottak - átlagos testtömegindexük 28 volt. A több évtizeden át tartó követéses vizsgálat során 2%-uknál alakult ki betegség. Ennek oka, hogy az elhízás gyakran jár együtt a triglicerid nevű vérzsír emelkedett szintjével, ami jelentősen megnöveli a májcirrózis kockázatát. A szakértők véleménye szerint a túlsúly károsabb a májra, mint a mérsékelt alkoholfogyasztás.

Szabadulj meg a túlsúlytól

Mennyi a heti mozgásadag?

Amennyiben a túlsúly, illetve elhízás mögött nem áll semmilyen egészségügyi probléma, mindössze egészségtudatosabb táplálkozásra és rendszeres testmozgásra van szükséged. Utóbbi esetében legalább heti három alkalommal végzett edzésről van szó. Ha kifejezetten a fogyás a cél, úgy elsősorban a kardió jellegű mozgásformák - futás, kerékpározás, úszás - ajánlottak, de az erősítő edzést sem szabad teljesen elhanyagolnod.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakértő ajánlása

Kattints az alábbi videóra, és többet is megtudhatsz arról, hogy miért is fontos a mozgás a fogyókúra során.

Táplálkozz egészségesebben!

Ha egészségesebb étrendet szeretnél kialakítani a fogyás, illetve a betegségek megelőzése érdekében, úgy érdemes jelentősen csökkentened a finomított szénhidrátok - répacukor, fehér liszttel készült pékáruk és a tésztafélék - fogyasztását. A túlságosan feldolgozott, félkész, adalékanyagban gazdag élelmiszerek ugyancsak kerülendők. Helyettük egyél több rostban gazdag friss zöldséget, gyümölcsöt. Ha már elkezdted a fogyókúrát, de leállt a súlyvesztés, kattints korábbi cikkünkre!

Ezt is szeretjük