Köhögés, izomgyengeség, mellkasi fájdalom
A tüdőrák tünetei és kezelése
A tüdőrák mindegyik fajtája kezelhető, de jobb, ha a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre fordítasz figyelmet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos betegségek közül a világon a tüdőrák követeli a legtöbb áldozatot – férfiak és nők körében egyaránt. Ez nagyrészt a dohányzásnak, az egészségtelen életmódnak, valamint a szűrővizsgálatok elbliccelésének köszönhető.

A betegség jelei

  • Vérköpés.
  • Mellkasi fájdalom, légszomj.
  • Izomgyengeség.
  • Gyakori tüdő- vagy hörgőgyulladás.

A tüdődaganatok fajtái

A tüdőrák nem egységes betegség – több mint húsz fajtája létezik. A különböző típusok eltérnek egymástól viselkedésük, valamint szerkezetük tekintetében is. Bár a tüdő valamennyi sejtjéből kiindulhat daganatos elváltozás, nagy részük – 90%-uk – mégis a hörgők hámsejtjeiből fejlődik ki.

Kissejtes tüdőrák

A tüdődaganatok kisebb hányadáért – körülbelül 20%-áért – felelős a betegség kissejtes típusa. Jellemzője, hogy a sejtjei viszonylag aprók, ám viselkedését tekintve jóval agresszívabb természetű, mint a nem kissejtes fajta. Meglehetősen gyorsan növekszik és terjed el a szervezetben.

Nem kissejtes tüdőrák

A tüdőrákos betegek mintegy 80%-a e betegségben szenved. A nem kissejtes daganatok további három csoportra oszthatóak: laphámrák, adenokarcinoma és nagysejtes tüdőrák. Ezek mindegyikének közös jellemzője, hogy sejtjeik nagyobbak, mint a kissejtes tüdőrák esetében. A köztük lévő különbség pedig a kiindulási szövet fajtájában, valamint a viselkedésükben keresendő.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Sugárkezelés

A sugárkezelés - csak úgy, mint a kemoterápia - a műtéti eljárást egészíti ki. Az operációt megelőzően, illetve azt követően is alkalmazzák. Mindemellett azonban nem operálható betegek esetében is szóba jöhet a sugárkezelés – ilyenkor a fájdalmak csökkentése a cél.

Kemoterápia

A kemoterápia célja, hogy megállítsa a daganatos sejtek osztódását – a kezelést alkalmazzák a műtétet megelőzően, illetve azt követően egyaránt. Mivel azonban a terápia során alkalmazott szerek nem csupán a rákos sejtekre, hanem a szervezet egyéb területeire is hatással vannak, így a kezelés számos mellékhatással jár – a hajhullástól kezdve a fehérvérsejtszám lecsökkenésén át az általános rosszullétig. Bár a mai kemoterápiás kezelés sokkal inkább egyénre szabott, mint a korábbiak, az igen kellemetlen mellékhatások csökkentése miatt nem árt, ha a beteg kiegészítő vitaminkúrában is részesül.

Műtét

A sebészi eljárás akkor alkalmazható, ha a vizsgálatok alapján valószínűsítik, hogy a daganat teljes egészében eltávolítható. Mindez természetesen függ a daganat méretétől és elhelyezkedésétől, valamint a beteg állapotától és életkorától. A műtéti eljárások alapvetően három típusba sorolhatók.

  • Szegmentrezekció: ha a daganat kicsi, elegendő csak a tüdőszövet egy kis részét eltávolítani.
  • Lobektómia: nagyobb méretű daganatnál szükséges az egész tüdőlebeny eltávolítása.
  • Pneumonektómia: igen súlyos esetben szükséges lehet az egyik tüdőfél teljes eltávolítása.

Előzd meg a tüdőrákot!

Szűrővizsgálattal

Csak hazánkban a 2001-es év során majdnem hatezer férfi, illetve több mint kétezer nő halt meg tüdőrákban. Ezek a magas számok összefüggésbe hozhatók a szűrővizsgálatok elhanyagolásával. A tüdődaganatok ugyanis jóval nagyobb eséllyel gyógyíthatók, ha idejében felismerik a problémát. Kétévente, de inkább évente menj el tüdőszűrésre, ha már tíz éve dohányzol, vagy, ha a családodban előfordultak rákos megbetegedések.

Tedd le a cigit!

A tüdőben megjelenő daganatok több mint 80%-áért az aktív, körülbelül 5%-áért pedig a passzív dohányzás tehető felelőssé. Napi egy doboz cigaretta a férfiak esetében tízszeresére, a nőknél pedig ötszörösére növeli a halálos betegség kialakulásának kockázatát. Ha azonban képes vagy letenni a cigarettát, tíz év múlva a tüdőd annyira kitisztul, hogy nagyjából ugyanannyi esélyed lesz a tüdőrák kialakulására, mint annak, aki soha nem dohányzott.

Ezt is szeretjük