A rák 3 leggyakoribb fajtája

Ami a gyerekeket sem kíméli

Óvd porontyod egészségét. Tudd meg, a halálos kór mely fajtái támadják meg a gyerekeket is.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régebben úgy gondolták, hogy a rák csak az idő előrehaladtával válik egyre fenyegetőbb veszéllyé. Az utóbbi időben azonban kiderült, hogy a gyermekek sem védtelenek a halálos kórral szemben, számos fajtája ugyanis egészen fiatal életkorban is jelentkezhet.

A rák kialakulása során felborul a sejtosztódás normális szabályozása. A kóros sejtek kontroll nélkül növekednek, elpusztítják a szomszédos sejteket, és végül szétszóródnak, illetve áttétet képeznek a többi szervre és szövetre.

Mivel egyre több tápanyagot igényelnek, elveszik a gyermek erejét, miközben rombolják a szerveket és a csontokat, valamint gyengítik az immunrendszert.

A gyermekkori rák eredete bizonyos esetekben az embrionális fejlődés zavarára vezethető vissza, de a későbbi növekedéssel és fejlődéssel is összefüggésben állhat. A hajlam a legritkább esetben öröklődik, valószínűsíthető azonban, hogy a daganat kialakulásában szerepet játszanak bizonyos környezeti és pszichés tényezők.

A három leggyakoribb gyermekkori rák

Jó hír azonban, hogy az elmúlt három évtizedben a gyógyulás átlagos esélye jelentős mértékben javult: az időben felfedezett betegség 70-80%-os valószínűséggel gyógyítható. Ismerd meg rák a leggyakoribb fajtáit, melyek gyermekkorban előfordulhatnak!

Leukémia

A gyermekkori rákos megbetegedések között a leukémia - azon belül is az úgynevezett akut limfocitás leukémia - áll az első helyen. Ebben az esetben a beteg sejtek nem képesek az egészséges fehérvérsejtekhez hasonló védekező feladatot ellátni, miközben számuk egyre nő. Végül kiszorítják a normál fehér- és vörösvérsejteket, valamint a vérlemezkéket a csontvelőből, illetve az érrendszerből, megfosztva őket eredeti funkciójuktól.

A szervezet így védtelen lesz a fertőzésekkel szemben, de rendellenesség léphet fel az oxigénellátásban, illetve a véralvadás szabályozásában is. A leukémia tipikus figyelmeztető jelei a sápadtság, az erőtlenség és a fáradékonyság. Gyanúra ad okot az is, ha a kicsi könnyebben megsérül, és ilyenkor bőségesen vérzik. Előfordul, hogy foltos bevérzések alakulnak ki a bőrben, vagy a fogíny vérzékennyé válik. A tünetek közé tartozik még a nyirokcsomók, a lép és a máj megnagyobbodása, illetve érzékenysége, a csont- és ízületi fájdalmak, valamint az éjszaki izzadás.

A bölcsőde védelmet nyújt?
Egy, a közelmúltban végzett kutatás szerint azok a gyerekek, akik életük első néhány hónapja során kezdenek bölcsődébe járni, az átlagosnál ritkábban betegszenek meg akut limfocitás leukémiában. Egyelőre a tudósok számára sem világos, hogy a védelmet egy vagy több fertőzés, illetve valamely anyaggal való érintkezés erősíti-e, melynek hatására fejlődik a kicsi immunrendszere.

Agydaganat

Az agytumor tipikus tünete a fejfájás, mely egyaránt lehet általános és körülírt: tüsszentés vagy köhögés hatására. A fájdalom a reggeli órákban erősödhet, de az is gyakori, hogy a betegség szédülés, hányás és hányinger formájában ad hírt magáról - ezek a panaszok ugyancsak ébredés után jelentkeznek intenzívebben. Agytumor állhat a különböző látászavarok hátterében is, különös tekintettel a pupillatágulatra, a kettős látásra és a látásvesztésre. Az intő jelek közé tartozik még a tudatzavar, a személyiségváltozás, a beszédzavar és a memóriakiesés.

Limfóma

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek, más néven limfociták a rosszindulatú átalakulás következtében oly mértékben károsodnak, hogy nem képesek eleget tenni feladatuknak, így a kicsi szervezete védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.

Mivel a nyirokrendszer részét alkotja a lép, a csecsemőmirigy, a garatmandulák, a gyomor és a vékonybél is, a betegség ezekre is átterjedhet.
A betegség egyik legáltalánosabb tünete a nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodása. Limfóma jelenlétére utalhat még a tartós, illetve visszatérő láz, az erős éjszakai izzadás, az étvágytalanság és a hirtelen fogyás, valamint a fáradékonyság. Ritkábban az egész testfelületre kiterjedő, kínzó viszketés is jelentkezhet.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Ha szeretnéd óvni gyermeked egészségét, már néhány kisebb életmód- és étrendbeli változtatással is csökkentheted a rákos betegség kialakulásának valószínűségét.

Csökkentsd a környezeti ártalmakat!

A tapasztalatok szerint gyakrabban betegszenek meg rákban azok a gyerekek, akik jelentős mennyiségű szennyező anyagot kibocsátó létesítmény közelében jöttek világra, illetve ott élnek. A legnagyobb veszélyt a belső égésű motorok melléktermékeként létrejövő szénmonoxid, valamint a műanyagok előállítása során keletkező 1,3 butadiene jelenti.

Ha lakóhelyeteken működik ilyen üzem, vedd fontolóra a költözést. Amennyiben erre nincs lehetőség, mozdulj ki a kicsivel minél többször kevésbé szennyezett területekre, és lehetőség szerint ne a környéken játsszatok.

Méregtelenítés - kíméletesen

A megelőzés egyik alappillére a méregtelenítés. Kisgyerek esetében természetesen szóba sem jöhetnek az erre szolgáló kúrák, ám megfelelő étrenddel kíméletesen detoxikálhatod a szervezetét. Már az is sokat számít, ha kiiktatod étrendjéből a kemikáliákat tartalmazó és finomított élelmiszereket, illetve gondoskodsz arról, hogy porontyod naponta egyen friss zöldséget és gyümölcsöt, heti néhány alkalommal pedig főtt gabonát, például barnarizst vagy kölest.

A lélek is fontos

Többé-kevésbé az orvosok is egyetértenek abban, hogy a rák kialakulásában bizonyos pszichés tényezők is szerepet játszanak, ugyanis ezek határozzák meg a sejtek működését szabályozó, stimuláló, illetve gátló idegi impulzusokat.

Kockázati tényezőt jelent a csalódás, a kudarcélmény, a féltékenység, az unalom, a düh, a félelem, valamint a rövid ideig tartó és kismértékű, ám ismétlődő, illetve a hosszan tartó stresszes állapot. Bár mindezek óhatatlan velejárói az életnek, ügyelj arra, hogy gyermekednek minél kevesebbszer legyen része bennük.

Ezt is szeretjük