A rák 3 leggyakoribb fajtája

Ami a gyerekeket sem kíméli

Óvd porontyod egészségét. Tudd meg, a halálos kór mely fajtái támadják meg a gyerekeket is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régebben úgy gondolták, hogy a rák csak az idő előrehaladtával válik egyre fenyegetőbb veszéllyé. Az utóbbi időben azonban kiderült, hogy a gyermekek sem védtelenek a halálos kórral szemben, számos fajtája ugyanis egészen fiatal életkorban is jelentkezhet.

A rák kialakulása során felborul a sejtosztódás normális szabályozása. A kóros sejtek kontroll nélkül növekednek, elpusztítják a szomszédos sejteket, és végül szétszóródnak, illetve áttétet képeznek a többi szervre és szövetre.

Mivel egyre több tápanyagot igényelnek, elveszik a gyermek erejét, miközben rombolják a szerveket és a csontokat, valamint gyengítik az immunrendszert.

A gyermekkori rák eredete bizonyos esetekben az embrionális fejlődés zavarára vezethető vissza, de a későbbi növekedéssel és fejlődéssel is összefüggésben állhat. A hajlam a legritkább esetben öröklődik, valószínűsíthető azonban, hogy a daganat kialakulásában szerepet játszanak bizonyos környezeti és pszichés tényezők.

A három leggyakoribb gyermekkori rák

Jó hír azonban, hogy az elmúlt három évtizedben a gyógyulás átlagos esélye jelentős mértékben javult: az időben felfedezett betegség 70-80%-os valószínűséggel gyógyítható. Ismerd meg rák a leggyakoribb fajtáit, melyek gyermekkorban előfordulhatnak!

Leukémia

A gyermekkori rákos megbetegedések között a leukémia - azon belül is az úgynevezett akut limfocitás leukémia - áll az első helyen. Ebben az esetben a beteg sejtek nem képesek az egészséges fehérvérsejtekhez hasonló védekező feladatot ellátni, miközben számuk egyre nő. Végül kiszorítják a normál fehér- és vörösvérsejteket, valamint a vérlemezkéket a csontvelőből, illetve az érrendszerből, megfosztva őket eredeti funkciójuktól.

A szervezet így védtelen lesz a fertőzésekkel szemben, de rendellenesség léphet fel az oxigénellátásban, illetve a véralvadás szabályozásában is. A leukémia tipikus figyelmeztető jelei a sápadtság, az erőtlenség és a fáradékonyság. Gyanúra ad okot az is, ha a kicsi könnyebben megsérül, és ilyenkor bőségesen vérzik. Előfordul, hogy foltos bevérzések alakulnak ki a bőrben, vagy a fogíny vérzékennyé válik. A tünetek közé tartozik még a nyirokcsomók, a lép és a máj megnagyobbodása, illetve érzékenysége, a csont- és ízületi fájdalmak, valamint az éjszaki izzadás.

A bölcsőde védelmet nyújt?
Egy, a közelmúltban végzett kutatás szerint azok a gyerekek, akik életük első néhány hónapja során kezdenek bölcsődébe járni, az átlagosnál ritkábban betegszenek meg akut limfocitás leukémiában. Egyelőre a tudósok számára sem világos, hogy a védelmet egy vagy több fertőzés, illetve valamely anyaggal való érintkezés erősíti-e, melynek hatására fejlődik a kicsi immunrendszere.

Agydaganat

Az agytumor tipikus tünete a fejfájás, mely egyaránt lehet általános és körülírt: tüsszentés vagy köhögés hatására. A fájdalom a reggeli órákban erősödhet, de az is gyakori, hogy a betegség szédülés, hányás és hányinger formájában ad hírt magáról - ezek a panaszok ugyancsak ébredés után jelentkeznek intenzívebben. Agytumor állhat a különböző látászavarok hátterében is, különös tekintettel a pupillatágulatra, a kettős látásra és a látásvesztésre. Az intő jelek közé tartozik még a tudatzavar, a személyiségváltozás, a beszédzavar és a memóriakiesés.

Limfóma

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek, más néven limfociták a rosszindulatú átalakulás következtében oly mértékben károsodnak, hogy nem képesek eleget tenni feladatuknak, így a kicsi szervezete védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.

Mivel a nyirokrendszer részét alkotja a lép, a csecsemőmirigy, a garatmandulák, a gyomor és a vékonybél is, a betegség ezekre is átterjedhet.
A betegség egyik legáltalánosabb tünete a nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodása. Limfóma jelenlétére utalhat még a tartós, illetve visszatérő láz, az erős éjszakai izzadás, az étvágytalanság és a hirtelen fogyás, valamint a fáradékonyság. Ritkábban az egész testfelületre kiterjedő, kínzó viszketés is jelentkezhet.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Ha szeretnéd óvni gyermeked egészségét, már néhány kisebb életmód- és étrendbeli változtatással is csökkentheted a rákos betegség kialakulásának valószínűségét.

Csökkentsd a környezeti ártalmakat!

A tapasztalatok szerint gyakrabban betegszenek meg rákban azok a gyerekek, akik jelentős mennyiségű szennyező anyagot kibocsátó létesítmény közelében jöttek világra, illetve ott élnek. A legnagyobb veszélyt a belső égésű motorok melléktermékeként létrejövő szénmonoxid, valamint a műanyagok előállítása során keletkező 1,3 butadiene jelenti.

Ha lakóhelyeteken működik ilyen üzem, vedd fontolóra a költözést. Amennyiben erre nincs lehetőség, mozdulj ki a kicsivel minél többször kevésbé szennyezett területekre, és lehetőség szerint ne a környéken játsszatok.

Méregtelenítés - kíméletesen

A megelőzés egyik alappillére a méregtelenítés. Kisgyerek esetében természetesen szóba sem jöhetnek az erre szolgáló kúrák, ám megfelelő étrenddel kíméletesen detoxikálhatod a szervezetét. Már az is sokat számít, ha kiiktatod étrendjéből a kemikáliákat tartalmazó és finomított élelmiszereket, illetve gondoskodsz arról, hogy porontyod naponta egyen friss zöldséget és gyümölcsöt, heti néhány alkalommal pedig főtt gabonát, például barnarizst vagy kölest.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A lélek is fontos

Többé-kevésbé az orvosok is egyetértenek abban, hogy a rák kialakulásában bizonyos pszichés tényezők is szerepet játszanak, ugyanis ezek határozzák meg a sejtek működését szabályozó, stimuláló, illetve gátló idegi impulzusokat.

Kockázati tényezőt jelent a csalódás, a kudarcélmény, a féltékenység, az unalom, a düh, a félelem, valamint a rövid ideig tartó és kismértékű, ám ismétlődő, illetve a hosszan tartó stresszes állapot. Bár mindezek óhatatlan velejárói az életnek, ügyelj arra, hogy gyermekednek minél kevesebbszer legyen része bennük.

Ezt is szeretjük