Milyen rejtett, öröklődő betegséged van?

Sajnos könnyen előfordulhat, hogy a szép szemeiden és a ragyogó mosolyodon kívül mást is örököltél a szüleidtől, nagyszüleidtől.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha időben észreveszed, és tudatosítod magadban a családban fellelhető betegségeket, akkor védekezni is könnyebben tudsz majd a rád leselkedő örökletes nyavalyák ellen.

Ha szeretnéd megtudni, az öröklődő betegségek szempontjából mennyire vagy veszélyeztetett, kattints ide, és teszteld most! »

Emlőrák - nemzedékről nemzedékre öröklődhet

A mellrák hazánk egyik leggyakoribb - tipikusan a hölgyek körében előforduló - betegsége. Az ok, amiért érdemes fokozottan figyelned, és a szűrővizsgálatokon rendszeresen részt venned, az, hogy az esetek körülbelül 5%-ában genetikai tényezők felelősek a rettegett kór kialakulásáért.

Ha a családban az oldalági rokonaid közül többen is szenvedtek a súlyos betegségtől, akkor az átlagosnál is intenzívebb odafigyelésre van szükség.

Az időnként nemzedékről nemzedékre öröklődő betegség - ha a családban már többször is előfordult - egyre fiatalabb korban jelenik meg. Ennek tükrében javasolt időben és rendszeresen részt venned a szűréseken. Emellett lehetőség van genetikai vizsgálatokra is, melyek segíthetnek kideríteni, hogy hordozol-e olyan tulajdonságot, melyekből valószínűsíthető a betegség kialakulása.

A genetikai vizsgálatról

A genetikai vizsgálatokhoz szájnyálka-mintavétel szükséges. Ebből a szakemberek meg tudják állapítani, hogy a DNS-edben található gének tartalmazzák-e a mutációt, mely nagy gyakorisággal fordul elő az emlőrákos nők körében. Természetesen a több tízezer gén közül nem vizsgálják meg mindet. Kizárólag azt az ötöt, melynél egy esetleges mutáció növelheti a rettegett betegség kialakulásának kockázatát.

Fontos tudnod, hogy a vizsgálat nem azt állapítja meg, hogy minden kétséget kizáróan emlőráktól vagy örökletes szívbetegségtől kell-e majd szenvedned. A vizsgálat csak a kockázat - és egyben a mutáció mértékét - határozza meg, amiből már világosan kiderül, hogy mennyire kell óvakodnod a további kockázati tényezőktől, és mire kell különösen figyelned egészséged megóvása érdekében.

Hol?
Hogy pontosan hol végeznek hazánkban genetikai vizsgálatokat, megtudhatod, ha ide kattintasz! »

Ne feledd, a gyógyulás esélye megsokszorozódik, ha időben fény derül a problémára, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres vizsgálatokon való részvétel fontosságát. Figyeld a tested jelzéseit is, és ne feledkezz meg a rendszeres önvizsgálatról sem!

Tünetek

 • Idegentest-érzés, kitapintható csomó a mellben.
 • Befelé forduló mellbimbó.
 • Az egyik oldali emlő megnagyobbodik, formája megváltozik.

Szívbetegségek - gyakori rizikófaktor

Ha a családodban előfordult valamilyen szív- és érrendszeri betegség, akkor sajnos nő a valószínűsége annak, hogy hasonló problémákkal kell számolnod. A stressz, a dohányzás, az egészségtelen életmód mellett az egyik leggyakoribb rizikófaktorként szokták említeni, ha a családban már volt példa arra, hogy a keringési rendszer megbetegedése okozta a szívbetegséget.

Életmódbeli változtatások

A gének mellett azonban úgy tűnik, hogy egyéb - nem feltétlenül örökletes - tényezők is hatással vannak az egészségedre. A túlzott sófogyasztás például egyértelműen rizikófaktornak tekinthető. A British Medical Journal című folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a magas vérnyomással küzdő betegek esetében az infarktus kockázata 25%-kal csökkenthető pusztán azzal, ha 25-35%-kal mérséklik a sófogyasztásukat. Ha tehát a családodban már előfordult szívbetegség, érdemes jobban odafigyelned az életmódodra.

A hirtelen szívhalál - ahogy arról a híradásokban egyre gyakrabban értesülhetsz - akár fiatalkorban is bekövetkezhet. A tragédiát okozhatja valamilyen genetikai rendellenesség vagy szívizomgyulladás is. Sajnos a hirtelen szívhalál konkrét előjelek nélkül is lesújthat, de az mindenképpen nagy lépés a megelőzéshez vezető úton, ha időben kiderül, hogy hajlamos vagy a problémára. A szívbetegségek esetében is javasolt figyelned a saját vagy a közvetlen környezetedben élő emberek jelzéseire.

Tünetek

 • Gyengeség.
 • Mellkasi fájdalom.
 • Állandó kimerültség.

Alkoholizmus - nehezebb nemet mondani

Az alkoholizmus kockázata nem kevesebb mint 50%-ban genetikailag meghatározott. Az iszákosságra való hajlam ezen kívül a környezettel hozható összefüggésbe. A friss kutatási eredményeken alapuló állításból következik, hogy, ha van vagy volt a családban olyan, aki képtelen volt megszabadulni a káros szenvedélytől, akkor érdemes óvatosan bánnod a szeszes italokkal.

Ha úgy érzed, hogy a túlzott alkoholfogyasztás esetleg téged is érinthet, töltsd ki tesztünket! »

Intő jel lehet, ha az italfogyasztással egybekötött összejöveteleken a többieknél jobban bírod az alkoholt. Egy tudományos vizsgálat rávilágított arra, hogy azoknak a családjában, akiknek a szervezete az átlagosnál gyorsabban bontja le az alkoholt, jellemzően voltak alkoholproblémával küzdő emberek. Ha te is ezt a szokatlan jelenséget tapasztalod magadon, akkor érdemes vigyáznod, hiszen így tulajdonképpen észrevétlenül válhatsz függővé.

Tünetek

 • Menetrendszerűen jelentkező elvonási tünetek.
 • Éjszakai rémálmok, izzadás, rossz közérzet.
 • Az állapot tagadása.

Ha a családban akadt olyan, aki rendszeresen a pohár után nyúlt, és hajlamos vagy a szorongásra, akkor különösen óvakodj a gyakori italozástól, hiszen a stressz- és feszültségoldásnak ez a módja rövid idő alatt a függőség kialakulásához vezethet.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük