Ha most leteszed a cigit, ennyi idő múlva csökken a tüdőrák kockázata
Mindegy, mióta dohányzol, a leszokással csökkentheted a súlyos betegségek rizikóját.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás világszerte évente 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai.

A WHO becslése szerint hatékony szabályozás hiányában ez a szám tovább emelkedik majd, 2030-ra a halálesetek száma elérheti a 8 milliót. Dönts időben a leszokás mellett!

Ezt történik a szervezetedben, ha leteszed a cigit

Csökken a tüdőrák rizikója

Hazánkban a halált okozó daganatos megbetegedések közül a tüdőrák áll első helyen. A betegség pedig 90%-ban összefüggésbe hozható a dohányzással. A tüdőrák kockázatának öt év a feleződési ideje, vagyis öt évvel az után, hogy abbahagytad a dohányzást, feleakkora a kockázata a halálos kór kialakulásának, mint akkor, ha aktívan dohányoznál.

Ha már 15 év eltelt azóta, hogy elnyomtad az utolsó szál cigarettádat, eléred a soha nem dohányzók kockázati szintjét.

Egyéb pozitív változások

A dohányzás abbahagyása természetesen egyéb - rövid távon is érzékelhető - pozitív hatásokat is eredményez a szervezetben. A szaglás és az ízérzékelés már órákkal az utolsó szál elszívása után javul, mindössze 12 óra múltán csökken a vér szén-monoxid-szintje, javul a vérellátás. A további pozitív változásokról korábbi cikkünkben olvashatsz.

43 rákkeltő anyag egyetlen szál cigarettában

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyásztól, a Tüdőközpont főorvosától megtudtuk, hogy az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik. A legismertebb a szén-monoxid, ami csökkenti az egyes szövetek oxigénellátottságát, így növelve az érelváltozások, a vérrögképződés, a szívinfarktus és stroke kockázatát. Emellett a cigaretta 43 rákkeltő anyagot tartalmaz, vagyis minden elszívott szállal nagymértékben növeled a rákos sejtek megjelenésének veszélyét. Talán meglepő, de a cigaretta függőséget kiváltó hatása erősebb, mint a kokainé vagy a heroiné.

Még milyen betegséget okoz?

A daganatos megbetegedések mellett a dohányzás a COPD, az asztma, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, az immungyengeség és a látászavarok kialakulásának kockázatát is növeli. A betegségek elkerülésén kívül esztétikai okokból is érdemesebb a füstmentes élet mellett döntened, így megelőzheted a korai ráncosodását, a fogak besárgulását és a rossz leheletet.

Ezt is szeretjük