Még mindig halálos betegségnek számít: ezek a leggyakoribb tünetei, figyelj oda
Nem szabad elbagatellizálni, ez a betegség nem lábon kihordható.

nagykep?cikkid=168791&kep=flu-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan még mindig ártalmatlan, otthon könnyen kezelhető és lábon kihordható betegségként tartják számon a tüdőgyulladást, pedig évek óta a tíz leggyakoribb halálok közt szerepel a fejlett országokban ez a kór. A betegséggel kapcsolatos gyakori kérdéseket dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa válaszolja meg.

A bakteriális tüdőgyulladás tünetei

A klasszikusnak tekintett tüdőgyulladás jellegzetes tünetei ismertek. Ilyen
a hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés. Társul hozzá a rossz általános közérzet, sápadtság, hányás, hát- és hasi fájdalom. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám és zavartság is kialakulhat.

Csecsemőknél és időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a betegség. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés vagy a testhőmérséklet csökkenése észlelhető. A baba sápadt, és szapora a szívműködése, egészében elesett benyomást kelt.

Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, félrebeszél, esetleg  zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra. Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén tüdőgyulladáshoz vezethet.

Tévhitek a tüdőgyulladással kapcsolatban

Tévhit az, hogy a tüdőgyulladás ma már veszélytelen, mert az antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható. A tüdőgyulladás a tizedik leggyakoribb halálok jelenleg is.

Tévedés az is, hogy a tüdőgyulladást minden esetben kórházban kell kezelni, de igaz az, hogy a veszélyeztetett, illetve a súlyos állapotban lévő betegek gyakran szorulnak kórházi kezelésre. Nem helytálló, hogy a tüdőgyulladás gyanúja esetén elegendő a lázcsillapítás, és nem kell vele orvoshoz fordulni.

Nem igaz az sem, hogy a dohányzás segít a tüdőgyulladásos betegnek felköhögni a köpetét. A dohányzás önmagában is egy hörgőgyulladást vált ki és tart fenn. Egyetlen szál cigaretta elszívása órákra megbénítja a hörgőrendszer legfontosabb öntisztító rendszerének, a csillószőröknek a működését, így jelentősen lassítja a beteg gyógyulását.

A tüdőgyulladás további jellemzői

A tüdőgyulladás általában fertőzés következtében alakul ki. A pneumococcusok és az atípusos baktériumok is okozhatnak halmozott megbetegedést kisebb közösségekben és családokban, de ez viszonylag ritka. Ritka, hogy egészséges tüdejű betegek pneumoniája megfelelő kezelés mellett kiújuljon.

Amennyiben ez megtörténik, fel kell keresni a területileg illetékes tüdőbeteg-gondozó intézetet. A tüdőgyulladásos beteg kezelése és megfigyelése csak a teljes gyógyulás, illetve a betegség aktivitásának a megszűnéséig tart. A tünetek megszűnése után még eltarthat egy ideig, mire az elváltozások is visszahúzódnak.

A tüdőt továbbra is vizsgálni kell

A megfelelő kezelés ellenére is a tüdőgyulladások negyedében valamilyen maradvány maradhat a tüdőben. Ezért szükséges az ismételt röntgenvizsgálat. A tüdőgyulladást kiváltó baktériumok egyik felére hatnak a penicillinek, az atípusos baktériumokra viszont nem hatnak ezek származékai. A biztosabb és gyorsabb hatás elérése és a beteg panaszainak enyhítése érdekében az orvosok két különböző támadáspontú gyógyszert is felírhatnak egyszerre.

Ezt is szeretjük