A tüdőgyulladásnak súlyos szövődményei lehetnek: 65 év felett nem mindig szokványos tünetekkel jelentkezik

A tüdőgyulladás komoly betegség, mely az idősek szervezetét rendkívül megterheli, nem árt előre védekezni a fertőzés ellen.

tüdőgyulladás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az influenzaszezon közeledtével a megelőzésben az influenza elleni, valamint az annak egyik leggyakoribb szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás elleni védőoltásoknak jut a legnagyobb szerep.

A betegségben leginkább az idősek és a krónikus betegek érintettek. Éppen ezért az influenzafertőzés mellett a tüdőgyulladást is okozó pneumococcus baktériummal való felülfertőződést megelőző oltás is kiemelten fontos.

Az idősek, idősotthonokban élők különösen veszélyeztetettek 

A tüdőgyulladás kialakulásának esélye az immunrendszer gyengülése következtében a korral megnő, az ötven év felettiek és krónikus betegségben - szív- és érrendszeri betegségekben, vese- és májbetegségekben, cukorbetegségben, COPD-ben vagy asztmában - szenvedők körében nagyobb a betegség kockázata.

idősek
Fotó: Cecilie_Arcurs / Getty Images Hungary

A tüdőgyulladás rendkívül gyakran alakul ki a szezonális influenza szövődményeként, főként az idősebb korosztályban, és a két betegség együttes támadása számukra kiemelten kockázatos, és indokolttá teszi mindkét kórokozó - influenzavírus, pneumococcus baktérium - elleni védelmet.

Fontos tudni, hogy a 65 év felettiek immunrendszere már gyengébben működik, így gyakran nincsenek jellegzetes tüdőgyulladásos tüneteik, láz vagy laboreltérések. Sokszor csak az elesettség vagy a mentális állapot változása, az esetleges zavartság figyelmeztet a bajra, ami miatt későn ismerik fel a betegséget, ezáltal jelentősen csökkennek a gyógyulási esélyek. 

Az idősek otthonában magasabb a kockázat

Mindemellett különösen veszélyeztetettek az idősotthonokban élők, hiszen ezeken a zárt helyeken a pneumococcus cseppfertőzéssel még könnyebben terjedhet. Ezekben az intézményekben éppen úgy, mint a gyermekközösségekben, nehezen megoldható a szociális távolságtartás.

idősek otthona
Fotó: Paul Burns / Getty Images Hungary

- Az idősek védelme jelentősen javítható a szezonális influenza elleni, évenkénti oltással, valamint a pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni konjugált védőoltás egyszeri alkalmazásával. Mivel jelenleg még az influenzavakcina nem elérhető, a koronavírus-járvány 2. hulláma pedig beindult, minden érintett páciensemnél a pneumococcus elleni védőoltás beadásával kezdünk, és folytatjuk majd az influenzával, mihelyt elérhetővé válik - mondta dr. Kreft-Horváth Loránd háziorvos. 

A pneumococcus-fertőzés

  • A pneumococcus-fertőzésre az influenzához hasonlóan az idősek és a krónikus betegek a legfogékonyabbak.
  • A baktérium okozta tüdőgyulladás időseknél és krónikus betegeknél súlyosabb formában jelentkezhet, gyakrabban igényel kórházi kezelést.
  • Az így kialakult tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, a hazai orvosi ajánlás szerint a prevenció első lépése - még nem oltott pácienseknél - konjugált védőoltással javasolt.
  • A COVID-19-pandémia miatti járványügyi helyzetben kiadott rutin immunizációs gyakorlatra vonatkozó WHO-ajánlás javasolja a fogékony populációk számára az influenza- és pneumococcus-védőoltások alkalmazását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kinek ajánlott a pneumococcus-oltás?

A 65 év feletti idős felnőtteknek az influenzaoltás mellett kimondottan erősen ajánlott az ugyanolyan fontosságú pneumococcus elleni védőoltás felvétele, mert immunrendszerük gyengülése miatt fogékonyabbak a fertőzésekre, és azok egyre súlyosabbak lehetnek.

Az oltás javasolt lehet már ötvenéves kor felett is mindenkinek, mert az immunrendszer általános gyengülésével lassul a szervezet reakciója az őket megtámadó kórokozókkal, így a pneumococcus baktériummal szemben is.

Életkortól függetlenül krónikus alapbetegségben szenvedő betegeknek, tüdő-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunbetegeknek is javasolt, akik fogékonyabbak immunrendszerük csökkent védekezőképessége miatt a kialakuló súlyos fertőzésekkel szemben.

roszul van
Fotó: Zinkevych / Getty Images Hungary

Az idősek otthonában élők védelmét is szolgálja az, ha beoltatják magukat pneumococcus elleni korszerű védőoltással, mivel ezekben a közösségekben a szoros kontaktus miatt a kórokozó cseppfertőzéssel könnyen terjed.

Magas a halálozási arány és más betegségek kialakulásának kockázata

Tüdőgyulladás miatt a betegek 20-50%-a kórházba is kerül, ahol átlagosan tíz napig tart a kezelés, ám sokszor a korszerű antibiotikumok dacára is az esetek 10-20%-a halállal végződik.

A 65 év felettieknél négyszer nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség a tüdőgyulladás kórházi kezelése utáni egy hónapban, mint azoknál, akik nem kapták meg a fertőzést. Ez a kockázat a későbbi évek folyamán is magasabb.

Még mindig vezető halálok a világon: 7 ok, ami miatt életveszélyes lehet a tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás gyakori megbetegedés, mely évente hozzávetőleg félmilliárd embert érint világszerte, több mint egymillió ember halálát okozva.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük