A mélyvénás trombózis gyakori szövődménye a tüdőembólia: 6 dolog, ami segít felépülni belőle

A tüdőembólia kezeléséről és a felépülésről beszélt a véralvadási specialista.

GettyImages-636741122
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mélyvénás trombózis rettegett szövődménye a tüdőembólia. Mivel akár halált is okozhat, így azok, akik átestek már rajta, félve gondolnak a felépülési időre, a probléma megismétlődésére.

Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját a tüdőembólia utáni időszakról, prevencióról és egy ritka, ám veszélyes szövődményéről beszélt.

A tüdőembólia kezelése

A tüdőembólia (PE) a mélyvénás trombózis gyakori szövődménye, amikor egy vérrög elakad a tüdő ereiben. Ezek a vérrögök általában a láb/medence vénájában keletkeznek, majd onnan leszakadnak, és a véráramlással eljutnak a tüdőbe. Éppen ezért fontos, hogy lábdagadás, fájdalom, livid elszíneződés, ödéma esetén fontos mielőbb orvoshoz fordulni, hiszen ezek mind mélyvénás trombózisra utalnak.

GettyImages-1191822435

Amennyiben nem kezelik, úgy könnyen tüdőembólia lép fel, ami már életveszélyes állapot, sajnos előfordulhat tünetek nélküli, néma trombózis is, ilyenkor egyből tüdőembólia panaszait éli a beteg. A tüdőembólia kezelésének alappillére az életveszély elhárítása - fontos, hogy a vérrög ne nőjön, valamint meg kell akadályozni az új vérrögök kialakulását. A vérrög oldását általában a szervezet önmagától végzi el, ám olykor szükség van a thrombus mesterséges eltávolítására, katéteres thrombuseltávolítás, fibrinolitikus kezelés.

A tüdőembóliából való felépülés több hetet vagy hónapot is igénybe vehet, a felépülés pontos időtartama személyenként változhat. Általánosságban azonban elmondható, hogy betegek tünetei jellemzően a kezelés megkezdése után elkezdenek javulni. Sok ember pár hét múlva teljesen felépül, maradványtünetek nélkül, azonban nem ritka, hogy akár hosszú hónapokig fennáll még a légszomj vagy a mellkasi fájdalom.

A PE súlyossága természetesen nagyban befolyásolja a kezelési lehetőségeket. Például egy súlyos vagy életveszélyes tüdőembóliát átélt személy intenzívebb kezelést igényelhet thrombolitikus gyógyszerekkel vagy orvosi eljárással. Ezek meghosszabbíthatják a felépülési idejét.

Véralvadásgátló kezelés

A tüdőembólia terápiájának kulcsmozzanata a véralvadásgátló terápia. Érdemes tudni, hogy az antikoagulánsok nem oldják fel a meglévő vérrögöt, de megakadályozzák annak további képződését. Nagyon fontos, hogy kezelés elején azonnal vagy minél gyorsabban hatni kezdő alvadásgátlót kapjon a beteg: erre legalkalmasabb a frakcionálatlan Na heparin. Így a rárakódásos trombusnövekedés veszélye elhárulhat. A legtöbb esetben a szervezet ezután magától lebontja a meglévő vérrögöt.

GettyImages-1387035113

Az antikoagulánsoknak nevezett gyógyszereket a betegnek a tüdőembólia után általában 36-12 hónapig kell szedni pontos előírás szerint egészen addig, amíg az orvos az elhagyás mellett dönt. Olykor előfordulhat, hogy az illetőnek élete végéig kell alkalmaznia a terápiát a magas trombóziskockázat miatt - de ez igen ritka.

A véralvadásgátlóknak több típusuk van (heparinok/LMWH-k, kumarinszármazékok, NOAC/DOAC), ám nem mindegy, melyiket is alkalmazza. Ezek mindegyikét az azonnali véralvadásgátlás után alkalmazzuk. Amennyiben kumarinszármazékot szed, úgy fontos odafigyelnie a rendszeres INR-ellenőrzésre, az étel- és gyógyszerkölcsönhatásokra, valamint mindennap közel azonos K-vitamin-bevitelre - ezekre az új típusú készítményeknél nincs szükség.

Mi segít felépülni?

Tüdőembólia után érthető, hogy a betegek félnek, tartanak az állapot megismétlődésétől, nehezen zökkennek vissza a mindennapokba. Éppen ezért fontos a megfelelő orvos-beteg kapcsolat, a jó kommunikáció, melynek során meg lehet beszélni többek között a munkába való visszatérést, a mozgást, étkezést, valamint azt, miként lehet elkerülni a jövőben a hasonló problémákat, mikre kell figyelni, miket kell mellőzni.

GettyImages-493272130

A további vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében a következő lépéseket szükséges tenni:

 • Dohányzásról való leszokás.
 • Súlyfelesleg leadása.
 • Rendszeres testmozgás.
 • Kiegyensúlyozott, megfelelő étrend.
 • Véralvadásgátló kezelés.
 • Kompressziós terápia: kompressziós harisnya.

A trombózis, vérrögképződés további romlásának megelőzésében nagy segítséget jelent a kompressziós harisnya, mely megakadályozza a vér pangását a láb vénáiban, mivel a kompresszió hatására a felületi vénák összenyomódnak, a véráramlás a mélyebben fekvő erek felé terelődik. Mélyvénás trombózis/tüdőembólia után nagy szerepe van a kompressziós terápiának, így a beteg beszélje meg orvosával, meddig szükséges viselnie a harisnyát!

Pulmonális hipertónia

Néhány tüdőembólián átesett embernél a tüdő artériájában szűkületet keletkezik, mivel a kialakult vérrög a tüdő adott erében szervül. Ez a tüdő ereinek a magas vérnyomásához vezet, ami egy külön betegség, és semmi köze a felkaron mért magasabb vérnyomáshoz. Ez pulmonális hipertóniának nevezett állapothoz vezethet, mely akár 8-12 év múlva is felléphet!

A cikk az ajánló után folytatódik

Tünetei a következők

 • Légzési nehézség, különösen fizikai aktivitás után,
 • fáradtság,
 • ájulásérzés,
 • szívdobogásérzés,
 • véres köhögés.

A pulmonális hipertónia szívelégtelenséghez vezethet, ezért fontos, hogy kezeljék. Az American Lung Association javasolja, hogy egyeztessen kezelőorvosával pulmonális hipertónia vizsgálatára, ha hat hónappal a tüdőembólia után még mindig légzési nehézségei vannak.

- Mivel a tüdőn így kevesebb vér jut keresztül, a szervezet kevesebb oxigénhez jut, ezért tapasztal fulladást/légszomjat a beteg - magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. - Ahhoz, hogy a szív a vért a tüdőbe juttassa, a szív jobb oldalának keményebben kell dolgoznia, megnő a falvastagság, a jobb kamra kitágul, és a szívpanaszok jelentkeznek.

GettyImages-529946823

- Sajnos a gyógyszeripar csak az utóbbi időben kezdett gyógyszereket keresni erre a súlyos betegségre (igen ígéretes gyógyszerek vannak kísérleti fázisokban), de jelenleg az a helyzet, hogy egyedül a tartós alvadásgátló kezelés az, ami meg tudja ezt a betegséget előzni. Ezért kérjük a betegek türelmét 2-3 évre. Ha kialakul a pulmonalis hipertonia, akkor progrediál, romlik, és az esetek jelentős része tüdőátültetésre szorul.

Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük