8 fontos tünet, ami tüdőembóliára utal: életet ment, ha időben veszik észre

Ha valaki tüdőembóliára utaló tüneteket észlel magán vagy máson, azonnal orvosi segítséget kell hívnia.

tudo legszomj mellkasi fajdalom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tüdőembólia egy életveszélyes állapot, mely gyors és megfelelő kezelés nélkül akár halállal is végződhet. Bár hátterében leggyakrabban az alsó végtagok mélyvénás trombózisa áll, ám nem feltétlen előzi meg lábfájdalom a problémát.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája ezért felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki tüdőembóliára utaló panaszokat észlel, akkor is forduljon orvoshoz, ha előtte nem tapasztalt mélyvénás trombózisra utaló tüneteket.

Tüdőembólia, vérrögök a tüdőben

A tüdőembólia egy olyan életveszélyes állapot, melynek során vérrögök kerülnek a tüdőartériáiba. Hátterében leggyakrabban az alsó végtagok vagy a medence vénás trombózisa áll, melynek során a keletkezett vérrögök leszakadnak, és a vérkeringéssel a tüdő artériáiba jutnak.

Röntgenfelvétel a tüdőembóliáról.
Röntgenfelvétel a tüdőembóliáról.

Hogy milyen nagy problémát generál, az attól függ, mennyi, milyen nagyságú vérrögök kerülnek a tüdőbe, valamint, hogy azok mely artériába jutnak. Amennyiben fő ereket zár el a thrombus, úgy akár azonnali halált is eredményezhet. Az állapot azonnali orvosi segítséget kíván, ugyanis gyors és megfelelő beavatkozás nélkül a probléma életveszélyes, a tüdő jelentősen és maradandóan károsodik.

A tüdőembólia tünetei

  • Mellkasi fájdalom.
  • Vérnyomásesés.
  • Légszomj.
  • Véres köpet.
  • Halálfélelem.
  • Szédülés, ájulás.
  • Szívpanaszok.
  • Köhögés.

A tünetek mértéke az állapot súlyosságától függ!

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem mindig előzi meg lábfájdalom

- Mivel a tüdőembólia gyakran a láb mélyvénás trombózisának eredménye, ezért sokan úgy gondolják, azt lábfájdalom, livid elszíneződés és ödéma előzi meg. Ez veszélyes elgondolás, hiszen létezik úgynevezett néma trombózis is, vagyis amikor semmilyen panasz nem jelzi a vérrögöket, vagy a már említett egyéb helyekről származik az embolus, és már csak a tüdőembólia okozta problémák jelentkeznek. Amennyiben ezen panaszok nem jelentősek, úgy meglehet, a beteg nem fordul idejében orvoshoz, mivel kizárja a megelőző tünetek hiánya miatt a tüdőembólia lehetőségét - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Fontos a kezelés

Akár súlyos tüdőembólia, akár mikroembolizáció lép fel, fontos a megfelelő kezelés a további problémák és maradandó károsodások elkerülése céljából. Azonnal kórházi kezelés, kis molekulatömegű heparin terápiás dózisának alkalmazása, ágynyugalom szükséges! Az akut, kórházi ellátás után fontos az utógondozás.

GettyImages-482173525

A betegnek tartósan, meghatározott ideig véralvadásgátlót szükséges szednie, valamint fontos kivizsgálni, mi is okozta a vérrögöket. Fontos tudni, hogy ha egyszer már kialakult valakinél trombózis, akkor nagyobb eséllyel fordul elő a későbbiekben, ezért oda kell figyelni a megelőzésre mind gyógyszeres, véralvadásgátló terápiával, mind az életmóddal.

A tüdőembólia egy kellően nem figyelembe vett késői szövődménye, akár 8-12 év elteltével is jelentkezhet, a tüdő ereinek magas vérnyomása, az úgynevezett pulmonalis hypertonia, ugyanis a gyógyszeripar csak mostanában kezdett bele a specifikus gyógyszerfejlesztésbe. A sikerig marad a fokozatos progresszió és a végén a tüdőátültetés. Ha azonban a beteg kellően hosszú ideig szed hatékonyan alvadásgátlót, akkor ez a borzasztó szövődmény nem jelentkezik. Fontos tehát a probléma komoly kezelése - zárja a professzor.

9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

Megfelelő életmódot követve ez a súlyos betegség megelőzhető, legalábbis jelentősen csökkenthető kialakulásának esélye.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük