A trombózishajlam is kimutatható egy egyszerű laborvizsgálattal: 3 érték, ami most különösen fontos

A trombózis a Covid szövődménye is lehet: a genetikai hajlam azonban laborvizsgálattal kimutatható.

A trombózishajlam vizsgálata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha korábban több trombózisos vagy tüdőembóliás eset felmerült az ember felmenői között, megvan az esély arra, hogy a hajlamot ő maga is örökölte. Szerencsére ezt még időben kiderítheti néhány egyszerű szűrővizsgálat.

A genetikailag öröklött trombofília esetén az életmód segíthet a megelőzésben és a kockázat minimalizálásában: az átgondolt étrend, a testmozgás, a rossz szokások, így a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása rendkívül fontos, de a fogamzásgátlást is újra kell gondolni. Az ülő életmód, a terhesség, a túl kevés folyadékfogyasztás egyaránt növeli az esélyét. Ám az elmúlt időszakban a Covid-19 miatt lehetett róla sokat hallani.

A trombózis a Covid szövődménye lehet 

A Covid-19 többféle súlyos szövődménnyel járhat, a tüdőgyulladás és a szívet érintő betegségek mellett előfordul, hogy trombózis vagy tüdőembólia kialakulását okozza, amelynek kockázatát növeli a szervezet gyulladásos reakciója, a fekvés és a dehidratáltság, valamint a DIC nevű, egyszerre vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó állapot, ezért a szakorvosok a trombózishajlammal rendelkezők mihamarabbi oltását javasolják. 

Noha nemrégiben nagy port kavart, hogy egyes - főként a brit-svéd - vakcinákat összefüggésbe hoztak a trombózis kockázatnövekedésével, a szakértők egyetértenek abban, hogy a vírusfertőzés okozta alvadás sokkal nagyobb mértékű volt. Amennyiben valaki tart attól, hogy örökölte a genetikai hajlamot, így meg kellene fontolnia az elfogadott oltás típusát, néhány egyszerű laborvizsgálattal utánajárhat.

Laborvizsgálatok a trombózishajlam kimutatására

Többféle trombózishajlam létezik, a leggyakoribb ok mégis a Leiden-mutáció, mely az V. véralvadási faktor génjében alakul ki. Ennek esetén az aminosavak nem megfelelő helyre kerülnek, így a vérrögképződést gátló proteinek nem képesek ellátni a feladatukat - a trombózis kockázata pedig jelentősen megnő.

A Leiden-mutáció egy laborvizsgálattal kimutatható, egy gyors vérvétel elegendő hozzá. Éhgyomor nem szükséges, háziorvos beutalójával NEAK-támogatott vizsgálatnak minősül, amelyet viszont nem minden kórházban végeznek. Magánintézményekben nagyjából 5 és 15 ezer forint közötti áron mozog a szűrés.

Leiden-mutáció: normál, homozigóta, heterozigóta

Többféle diagnózist kézhez kaphat az érintett. Ideális esetben mindkét allél és a genotípus „normál”, ebben az esetben nem áll fenn ez a mutáció. Amennyiben heterozigóta formában érintett valaki, azt jelenti, az egyik szülői ágról örökölte az eltérést. Ez gyakori, ilyenkor nagyjából 5-10-szeres a valószínűsége a vérrög kialakulásának az egészséges szervezethez képest. 

A homozigóta forma ritkább, ez mindkét szülői ágról érkező hajlamot jelent, amely 80-100-szoros kockázatot jelent a normálishoz képest. Az életmódtényezők mellett az orvos ilyenkor vérhígító hatású készítményeket is felírhat profilaktikus, azaz megelőző terápiához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Komplex trombózispanel is indokolt lehet

Bár a Leiden-mutáció a leggyakoribb trombofíliaok, a komplexebb trombózispanelek még két leletet tartalmaznak. A II. alvadási faktor prothrombin génjének - G20210A - mutációja ritkább, ám a második leggyakoribb eltérésnek számít a trombózishajlamoknál, nagyjából 18%-ban áll ez mögötte. 

A génmutáció fennállása esetén a véralvadást elősegítő fehérjéből keletkezik az átlagosnál nagyobb mennyiség. A népességnek nagyjából a 2%-át érinti, és 3-szoros kockázattal számolhat az, akinél fennáll a génmutáció, homozigóta formája meglehetősen ritka.

Az MTHFR - metiléntetrahidrofolát reduktáz - gén mutációja esetében a vér homociszteinszintje emelkedett, ez pedig szintén háromszoros trombóziskockázattal jár. A mutáció esetén még jobban kell figyelni az életmódra, így a folsav megfelelő bevitelére. A homozigóta formája is előfordul a lakosság 5-15%-ban. A két utóbbi érték akkor fokozottan veszélyes, ha a Leiden-mutáció is fennáll az egyénnél. 

A teljes trombózispanel ára magánlaborokban 20-25 ezer forint. Különösen javasolt meddőség, vetélés, trombózis megtörténte esetén, de fogamzásgátló, hormonpótló készítmények felírása előtt is fontos lehet, ha a családban volt ilyen eset. A hajlam mellett a véralvadási faktorokra hatással lehet a terhesség és a szülés utáni időszak, műtét és lábadozási időszak, sok fekvés, illetve egyes szervi betegségek, daganatok, hormonterápia, valamint egyes gyógyszerek is növelik a kockázatot.

Étrend a trombózis ellen

A trombóziskockázat jelentősen csökkenthető megfelelő életmóddal, amiben az étrend tudatos kialakítása is szerepet játszik.

Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet: 9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük