A nyári melegben megnő a vérrögképződés esélye: 6 hasznos tanács a megelőzésre

Azoknak, akik trombofíliában szenvednek, nyaraláskor pár dologra érdemes extrán odafigyelniük.

Trombózis nyári melegben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A trombofília genetikailag fokozott trombóziskészséget takar, így azok, akik trombofíliával élnek, fontos, hogy odafigyeljenek arra, hogy a lehető legkevesebbre csökkentsék a vérrögképződés esélyét.

Hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges betartani, azt prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája sorolta fel.

Milyen típusú a trombofília?

Nagyon fontos, hogy az illető - és az orvosa - tisztában legyen a trombofília típusával, annak súlyosságával. Ugyanis kezelés, akár prevenciós terápia tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, addig súlyos formában gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.

GettyImages-538990363

Kánikulában megnő a trombózis esélye

A nagy melegben az erek kitágulnak, a vér pangani kezd, ami melegágya a vérrögöknek. Ez az egészségeseket is gyakran megviseli, hát még azokat, akik átestek már trombózison, esetleg visszértágulatokkal küzdenek! Azok, akik trombolfíliások, fontos, hogy kerüljék a közvetlen napfényt, főleg a legmelegebb, 11-16 óra között időszakban, és ha lehet, viseljenek kompressziós harisnyát, mely a szorítása révén szűkíti az ereket, így fokozza a vérkeringést.

Mozgás

Bár a nagy nyári melegben sokan inkább ejtőznek a vízparton, ám akiknek magasabb az esélyük a trombózisra, fontos, hogy rendszeresen mozogjanak, egyrészt a vérkeringés felpezsdítése céljából, másrészt azért, hogy megszabaduljanak az esetleges pluszkilóktól - a trombózis egyik rizikótényezője ugyanis a túlsúly, így minél kevesebbet mutat a mérleg nyelve, annál inkább csökken az esély.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Óvatosan a termálfürdőkkel és a szaunával

Sokan vannak, akik a nyári szabadságok idején valamilyen wellnessszállóba utaznak, ahol a hűsítő medencék mellett meleg termálvizek és forró szaunák, gőzfürdők várják az odaérkezőket.

- Általában lezajlott trombózis után fél évig kerülni kel a 90 fokos szaunát, a 60 fokos élvezhető - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy a 36 foknál melegebb vizeket kerüljék, csakúgy mint a gőzfürdőket, mivel ezek kitágítják az ereket, és csak fokozzák a vér pangását!

Repülés előtti teendők

Ha egy alvadásgátlót nem szedő trombofíliás repülővel utazna, előtte érdemes felkeresnie orvosát, ugyanis a repülőút köztudottan elősegíti a vérrögök képződését. Ennek oka a nyomásváltozás, a repülőben lévő magasabb páratartalom, valamint a tartós mozdulatlanság.

GettyImages-841813738

Előfordulhat, hogy a kompressziós harisnya mellé az orvos LMWH-injekciót ajánl - akkor is, ha alapból nem szed véralvadásgátlót. Ezt az indulás előtt és a visszaindulás előtt érdemes beadni, ha az út a három órát meghaladja. Érdemes továbbá időközönként (minden órában) felállni és átmozgatni a végtagjait, fontos, hogy az érintett viseljen laza ruhát, valamint sok folyadékot vigyen be - ez természetesen nem csak a repülés alatt, de egész nyáron lényeges!

9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet: 9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük