Ez az eltérés a laboreredményen súlyos betegségre utalhat: a trombocitopénia 4 fő tünete

A trombocitopénia alacsony vérlemezkeszámot jelent, hátterében különböző betegségek állhatnak.

GettyImages-1190637272
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A leukémia viszonylag gyakori daganattípus, mely a hematológiai rákok csoportjába tartozik. Tünetei gyakran általánosak, másnak tulajdonítják őket, ám vannak olyan vérképeltérések, melyek felvethetik a leukémia gyanúját, több más kórkép mellett.

Ilyen például az alacsony vérlemezkeszám, mely általában tűszúrásnyi piros pöttyökben, véraláfutásokban nyilvánul meg. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa beszélt a témában.

A trombocitopénia tünetei

A csontvelő által termelt vérlemezkék (trombociták) olyan vérsejtek, amelyek segítik a véralvadék-képződést. A vérlemezkék megállítják a vérzést azáltal, hogy összetapadnak, és véralvadékdugókat képeznek az erek sérüléseiben.

GettyImages-183857555

A trombocitopénia olyan állapot, amelyben alacsony a vérlemezkeszám. Lehetnek enyhébb tünetei is, ám súlyos formájában spontán vérzések léphetnek fel a nyálkahártyákon, a bőrön, a belső szervekben. Normál esetben a vérlemezkeszám 150 000 és 400 000 között van, ám ha valaki trombocitopéniában szenved, a száma 150 000 alá esik. A trombocitopénia tünetei az alábbiak lehetnek a trombocitaszám függvényében.

  • Vérzések.
  • Kék-zöld foltok.
  • Apró, piros tűszúrásnyi pöttyök a bőrön.
  • Vérszegénység.

Leukémia is okozhatja

Az alacsony vérlemezkeszám hátterében több ok is állhat, általában IPT. Lehet genetikai, de gyakori, amikor valamilyen állapot váltja ki, például vírusfertőzés, SLE (lupus), gyógyszermellékhatás vagy akár leukémia.

A cikk az ajánló után folytatódik

A leukémia tünetei gyakran a leukémia típusától függően változnak, és gyakori, amikor összetévesztik más állapotokkal. Egyes panaszok, mint például az éjszakai izzadás, a láz, a fáradtság és a fájdalom, hasonlítanak az influenzaszerű tünetekre. Azonban míg az influenza okozta panaszok idővel enyhülnek, a leukémia tünetei általában két hétnél tovább tartanak, és felléphet mellettük hirtelen fogyás, csont- és ízületi fájdalmak, valamint vérzések, véraláfutások - ezek a tünetek pedig felvethetik a trombocitopénia gyanúját a betegséghez társuló egyéb véralvadási zavar mellett.

- Leukémia esetén az alacsony vérlemezkeszám oka, hogy a rák abnormális sejtjei kiszoríthatják az egészséges sejteket a csontvelőben, ahol vérlemezkék képződnek - magyarázza dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa.

GettyImages-942117658

Ha a vérlemezkék száma alacsony, és felmerül a hematológiai daganat esélye, az orvos csontvelő-biopsziát rendel el, így kiderül, rák okozza-e a problémát, illetve meg lehet határozni a jelen lévő leukémia típusát, és megtervezni a leghatékonyabb kezelési tervet. A leukémia terápiáját annak típusa és a beteg állapota határozza meg. Ez alapján a következők lehetnek.

  • Biológiai/immunterápia.
  • Csontvelő-transzplantáció.
  • Kemoterápia.
  • Sugárkezelés.

9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük