7 betegség, ami torokfájást okozhat: a fájdalom helye is árulkodó lehet

A torokfájás hátterében nem csak légúti betegségek állhatnak.

GettyImages-1168122414

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Forduljunk-e orvoshoz egy egyszerű torokfájással, vagy bízzunk a házi patikában?

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy kezelés szempontjából akár a fájdalom helye is árulkodó lehet, de arra is rávilágított, hogy nem csak légúti betegségek állhatnak a háttérben. 

Fájdalmas, száraz vagy kaparó érzés a torokban

Nagyjából így jellemezhetjük azt, amit a torokfájás alatt értünk. A fájdalom jellege mellett azonban az is lényeges információ, hogy pontosan melyik területen érezzük. 

GettyImages-1209228383

Ha a fájdalom helye a szájpadlás, a mandulák mögötti terület, az torokgyulladásra utalhat. Ha jellegzetesen két oldalon érezzük a fájdalmat a torokban, az a mandulák gyulladását jelezheti. A gégegyulladásra pedig a gége fájdalma utal, ám ennél egyszerűbben felismerjük, ha tudjuk, hogy ha ez a gond, akkor egy időben rekedtség és akár hangvesztés is jelentkezhet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a torokfájás egy-két napja jelentkezik, és az otthoni kezelés - fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szedése, torokfertőtlenítő tabletta és bőséges folyadékfogyasztás - ellenére is fokozódik, akkor javasolt orvoshoz fordulni. A fájdalom erősödése arra is utalhat, hogy nem vírus-, hanem baktériumfertőzés a kiváltó ok, ilyen esetben pedig antibiotikum szedésére is szükség lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Omikrontünet?

A jelenlegi helyzetben a torokfájás kapcsán természetesen gondolni kell a koronavírus-fertőzés lehetőségére is. A torokfájás és a rekedtség is lehet az omikron-variáns első tünete, így ilyen esetben javasolt első körben a kezelőorvossal távkonzultációban egyeztetni a további teendőkről, teszt elvégzéséről.

Az elhúzódó torokfájás mást jelez

Más a helyzet, ha a torokfájás nem csak pár napja jelentkezett, hanem akár néhány hete az életünk része. Az elhúzódó panaszok hátterében egyéb betegségek, például allergia, reflux, alvási apnoé vagy hangképzési problémák is állhatnak.

GettyImages-166258239

Ilyen esetben fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a torokfájást is csak az alapbetegség kezelésével tudjuk megszüntetni, illetve a lehetséges szövődményeket megelőzni. A kivizsgálást nem érdemes sokáig halogatni, mert a torokfájás, tartós rekedtség akár a torok vagy a gége területén kialakuló rosszindulatú elváltozás tünete is lehet.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést

A légúti betegségek kezelésére alkalmas néhány erős hatású gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük