7 betegség, ami torokfájást okozhat: a fájdalom helye is árulkodó lehet
A torokfájás hátterében nem csak légúti betegségek állhatnak.

GettyImages-1168122414
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Forduljunk-e orvoshoz egy egyszerű torokfájással, vagy bízzunk a házi patikában?

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy kezelés szempontjából akár a fájdalom helye is árulkodó lehet, de arra is rávilágított, hogy nem csak légúti betegségek állhatnak a háttérben. 

Fájdalmas, száraz vagy kaparó érzés a torokban

Nagyjából így jellemezhetjük azt, amit a torokfájás alatt értünk. A fájdalom jellege mellett azonban az is lényeges információ, hogy pontosan melyik területen érezzük. 

GettyImages-1209228383

Ha a fájdalom helye a szájpadlás, a mandulák mögötti terület, az torokgyulladásra utalhat. Ha jellegzetesen két oldalon érezzük a fájdalmat a torokban, az a mandulák gyulladását jelezheti. A gégegyulladásra pedig a gége fájdalma utal, ám ennél egyszerűbben felismerjük, ha tudjuk, hogy ha ez a gond, akkor egy időben rekedtség és akár hangvesztés is jelentkezhet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a torokfájás egy-két napja jelentkezik, és az otthoni kezelés - fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szedése, torokfertőtlenítő tabletta és bőséges folyadékfogyasztás - ellenére is fokozódik, akkor javasolt orvoshoz fordulni. A fájdalom erősödése arra is utalhat, hogy nem vírus-, hanem baktériumfertőzés a kiváltó ok, ilyen esetben pedig antibiotikum szedésére is szükség lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Omikrontünet?

A jelenlegi helyzetben a torokfájás kapcsán természetesen gondolni kell a koronavírus-fertőzés lehetőségére is. A torokfájás és a rekedtség is lehet az omikron-variáns első tünete, így ilyen esetben javasolt első körben a kezelőorvossal távkonzultációban egyeztetni a további teendőkről, teszt elvégzéséről.

Az elhúzódó torokfájás mást jelez

Más a helyzet, ha a torokfájás nem csak pár napja jelentkezett, hanem akár néhány hete az életünk része. Az elhúzódó panaszok hátterében egyéb betegségek, például allergia, reflux, alvási apnoé vagy hangképzési problémák is állhatnak.

GettyImages-166258239

Ilyen esetben fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a torokfájást is csak az alapbetegség kezelésével tudjuk megszüntetni, illetve a lehetséges szövődményeket megelőzni. A kivizsgálást nem érdemes sokáig halogatni, mert a torokfájás, tartós rekedtség akár a torok vagy a gége területén kialakuló rosszindulatú elváltozás tünete is lehet.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést

A légúti betegségek kezelésére alkalmas néhány erős hatású gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük