9 ok a rekedtség hátterében: mikor kell orvoshoz fordulni?

A rekedtség hátterében változatos kórképek állhatnak, akár súlyos betegség is okozhatja.

GettyImages-1158069041
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rekedtség légúti fertőzés, rossz hangképzés, reflux vagy pajzsmirigybetegség következménye is lehet.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások is állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.

Rossz szokások és fertőzések

 • A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat. 
 • Téli időszakban gyakori kiváltó ok a vírusfertőzés is. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet. 
 • Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés. 
 • Rossz szokás vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.
GettyImages-705008747

Komoly elváltozások a háttérben

 • A látszólag minden ok nélkül, tartósan fennálló rekedtség súlyos betegségeket, például gége- vagy pajzsmirigydaganatot is jelezhet. 
 • Kialakulhat reflux betegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal hangszálakat is és rekedtséget okoz. 
 • Erős dohányosoknál idővel a rekedtség állandósulhat, mivel a dohányfüst hatására a hangszálakon vizenyő jelenik meg. 
 • A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. 
 • Pajzsmirigy-megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati, valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget.

Helytelen hangképzési technika is okozhat rekedtséget

A hangképzés rendellenességeit diszfóniának hívjuk. A juvenilis diszfónia, a gyermekkori panaszok leggyakoribb formája is tartós rekedtség képében jelentkezik. A helytelen hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a gyermek a közösségben folyamatosan túlkiabálni igyekszik társait, ezáltal rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait, de okozhatja a hangképzésben részt vevő izmok renyhesége is. Diszfónia felnőtteknél is jelentkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezelés mindkét esetben hasonló módon: fül-orr-gégészeti vizsgálatot és a hallászavar lehetőségének kiszűrését követően logopédiai foglalkozások keretében valósul meg. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, pontos artikuláció, a lágy hangindítás a megfelelő hangosítás és minden olyan képesség, amely a jó hangképzést, ilyen módon pedig a rekedtség megszűnését eredményezi.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A rekedtség hátterében tehát a legbanálisabb okoktól kezdve igen súlyos kórképek is állhatnak. A következő esetekben a fül-orr-gégészeti vizsgálat mindenképp javasolt:

 • gyermekkorban jelentkező, elhúzódó vagy látszólag ok nélküli rekedtség esetén,
 • ha a rekedtség több hete tart,
 • nyelési panaszokkal, fájdalommal, köhögéssel társul,
 • ha dohányzik.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést

A légúti betegségek kezelésére alkalmas néhány erős hatású gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük