Tartós rekedtség is jelezheti a problémát: a helytelen beszédtől is kialakulhat hangszalagpolip

A hangszalagpolip ugyan a jóindulatú daganatok közé tartozik, akár átmeneti némaságot is okozhat, így nem árt időben kivizsgáltatni, kezeltetni.

GettyImages-1294166829
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hangszalagpolip műtéti úton megszüntethető, a beteg 4-5 napos hallgatás után elkezdhet újra beszélni.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor a kiújulást csak a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

Mi a hangszalagpolip?

A hangszalagpolip a hangszalagon lévő, nem rosszindulatú, kötőszövetes elváltozás. A betegség vezető tünete itt is a rekedtség, a hang minőségének megváltozása és a levegős hang. Nagy polipok esetében előfordulhat, hogy a megnagyobbodott kötőszövet beszéd során hirtelen a két hangszalag közé szorul, így a beszéd átmenetileg megakad, hirtelen elmegy a beteg hangja.

GettyImages-640029144

Kialakulásának okai

A hangszalagpolip kialakulásában gyulladás, irritáló tényezők - munkahelyi ártalom, például ipari füst, vegyszerek, festékanyagok gőzének tartós belélegzése -, helytelen hanghasználat játszhatnak szerepet. A hangszalagok krónikus irritációját okozhatja a gyomorsav visszafolyása, refluxbetegség is. Krónikus gyulladást a dohányzás mellett a hang túlerőltetése is kiválthat, amit a helytelen hangképzés idéz elő. 

Kivizsgálás és a kezelés

- Tartós, 3-4 hetet meghaladó rekedtséggel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert lehet akár olyan daganatos elváltozás is a hangképző szerveken, ami még korai stádiumú, melyre a rekedtség felhívhatja a figyelmet - figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

A diagnózis direkt gégetükrözéssel vagy a hangszalagok vékony, hajlékony képalkotó eszközös (fiberoscop) vizsgálatával felállítható. A kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata után a kórisme rendszerint egyértelmű, de amennyiben a hangszalagon szövetszaporulatot vagy felrakódást látunk, a szövettani vizsgálat kötelező a daganatos elváltozás kizárásához. A polipokat műtéttel vagy mikrosebészeti beavatkozással lehet eltávolítani, ezt követően megadott ideig fontos a hang kímélése.

Kiújulhat?

A kezelés hatására a panaszok ugyan elmúlnak, de számítani kell a betegség ismételt megjelenésére, amennyiben a kiváltó okokat nem szüntetik meg. Ennek egyik lehetséges formája a helyes beszédtechnika elsajátítása: ha a panaszok hátterében a hang túlerőltetése áll, akkor a beszédhang képzésében előforduló hibák javításával előzhető meg a betegség kiújulása.

"A nők fejhangon beszélnek, a férfiak lenyomják a saját hangjukat"- interjú Vollner Judit kommunikációs instruktorral

Jól beszélni, a saját hangját használni, magabiztosan kiállni, egyértelműen fogalmazni bárki megtanulhat. Ha nekem sikerült, bárkinek menni fog!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük