Ez a legtökéletesebb étel a világon: olyan a felnőtteknek, mint a babáknak az anyatej!
Szinte minden vitamin, nyomelem, ásványi anyag benne van.
A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.
Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Nagy a biológiai értéke, ezért egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. A tojás biológiai értéke 100, ami az anyatejével azonos. Egy egész tojás energiatartalma 75 kalória. Más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A tojás tápanyagbomba
A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb részét képezi, ezért a paleo diéta fő komponense. Tápanyag-összetétele tökéletes a szervezetnek, mert rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, amit a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.
A csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. A tojás tartalmaz még A-vitamint, antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik.
Magas a tojás szelén-, illetve az agy számára oly fontos kolintartalma.
A tojás jótékony hatással van a szív egészségére is. Kevés telített zsír van benne, viszont sok omega-3 zsírsav, ami véd a szívbetegségek ellen, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A legtökéletesebb fehérje
A fehérjék elengedhetetlen elemei minden egyes élő sejt növekedésének, felépülésének, jó működésének, valamint felépítésének. Nélkülözhetetlenek a bőr, az izmok és az idegszövetek felépítéséhez, valamint az energiaellátáshoz. Valamennyi táplálék közül a tojás fehérjéje a legkitűnőbb, mert teljes egészében hasznosul a szervezet számára.
Ez az elsőrendű fehérjeforrás az összes, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat is tartalmazza, aminek az előállítására a szervezet képtelen. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is van körülbelül 40% belőle, ráadásul a legtöbb vitaminnal és ásványi anyaggal együtt. Egy tojás a napi fehérjeszükséglet 20%-át fedezi.
6 étel, amit másnap már ne egyél meg: ezért ne fogyaszd a lejáraton túl!
Nézegess képeket!
ElolvasomIndítsd a napod tojással!
Ha a szervezet működéséhez igazítod az étkezést, akkor a reggelinek bőségesnek kell lennie, legalábbis elegendő és megfelelő összetételű zsírt kell tartalmaznia. A jól összeválogatott ételsor azonnal elindítja az emésztést, vagyis biztosítja az emésztőnedvek jó ürülését. A zsírok vagy olajok megfelelő mennyiségű elfogyasztása az egyéb fontos tápanyagokkal együtt biztosítja a jóllakottság érzését is.
E célra az egyik legjobb összetételű és legkönnyebben elkészíthető étel a tojás. Három tojás már tartalmazza azt a mennyiségű zsírsavat, amely az epét azonnali ürülésre sarkallja, ez az étel tehát kimagaslik a többi közül az emésztőrendszeri működésekre gyakorolt rendkívül jó hatásával, de egyben a szervezet számára szükséges számos ásványi anyag és vitamin elsőrangú forrása is.
OLVASD EL EZT IS!
- élelmiszer
- szalmonella