Szívbajok, cukorbetegség, elhízás
A teljes értékű gabonák rengeteg súlyos betegség megelőzésében nyújtanak segítséget.
Rengeteget lehet hallani a teljes kiőrlésű gabonafélék jótékony hatásáról. De miért ilyen egészségesek?
Legfontosabb gabonaféléink a búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs, köles és a hajdina. Utóbbi kivételével növénytanilag a pázsitfűfélék családjába tartoznak.
A gabonafélék tartalma
- A gabonaszem alkotórészei a héj, a magbelső és a csíra.
- A teljes értékű gabonák tartalmazzák a teljes gabonát: a külső korparészt, a magbelsőt és a csírát.
- Legnagyobb részben összetett szénhidrátokat tartalmaznak: elsősorban a magbelsőben található keményítő és a főként héjrészben található élelmi rostok formájában. Szénhidráttartalmuknál fogva fontos energiaforrások, és a bennük lévő élelmi rostok a legkülönfélébb előnyös táplálkozásélettani tulajdonsággal rendelkeznek. Növényi fehérjetartalmuk számottevő, azonban nem teljes értékű.
- Zsírtartalmuk elhanyagolható, kivéve egyes termékeiknek – például a búzacsíra.
- Vitaminok közül a héjban és a héj alatti részben a B1-vitamin, a csírában a B-vitaminok egyes képviselői - B1-, B2-vitamin, folát - és az E-vitamin van számottevőbb mennyiségben; az ásványi anyagok, nyomelemek közül pedig káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, cinket, mangánt és szelént tartalmazhatnak jelentősebb mennyiségben.
- A gabonafélékben található rengeteg vitamin és ásványi anyag sok betegség megelőzésében, kezelésében játszhatna jelentős szerepet, ha rendszeresen fogyasztanánk őket. Ezért is hallani annyit fontosságukról, ám a sok figyelemfelhívás ellenére sajnos még mindig csak kevesen használják ki e természet adta lehetőséget.
A teljes értékű gabonafélék egyes betegségek megelőzésében
Szív- és érrendszeri betegségek
A finomított gabonákkal összehasonlítva a teljes értékűek több, a szív-érrendszeri kockázat csökkentésében szerepet játszó összetevőt tartalmaznak. Ezek közül az élelmi rost, a folát, az E-vitamin, szelén, magnézium, kálium és fitoszterolok jelentősek.
A szakértők az élelmi rostok védő hatását hangsúlyozzák a koszorúér-betegségekkel szemben, valamint a vérnyomás kedvező befolyásolásában. Megállapították, hogy megfelelő mennyiségű bevitele fedezhető teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek, gyümölcsök rendszeres napi fogyasztásával.
Cukorbetegség
Több kutatás megerősítette a teljes értékű gabonafélék rendszeres fogyasztásának előnyös szerepét a II. típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. A gabonafinomítási techológia eredményeként a termékben lévő szénhidrát könnyebben felszívódóvá válik, így fogyasztásukat követően gyors és magasabb vércukorszintet és következményes inzulinelválasztást vált ki.
Daganatos betegségek
A teljes értékű gabonák fontos részét képezik a daganat megelőzését szolgáló étrendnek, különösen a nyelőcső, emésztőrendszeri és hormonális rendszerrel összefüggő - mell, méh, petefészek - daganatokra vonatkozóan. Szemben a finomított gabonatermékekkel - a finomítás során a csírában és a korpában lévő biológiailag aktív összetevők mennyisége jelentősen csökken - a teljes értékűek olyan összetevőkben gazdagok, amelyeknek a védő hatás köszönhető.
Kulcsszerepe van az élelmi rostoknak, amelyek bőséges bevitele csökkentheti az emésztőrendszeri daganatok kockázatát. A magas élelmi rost bevitelnek köszönhetően felgyorsul a béltartalom áthaladása a bélcsatornán, rövidebb időt hagyva a daganatképződést elősegítő összetevőknek ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék a nyálkahártya sejteire. Az élelmi rostok káros bomlástermékek megkötését is végzik, valamint a bélben történő lebontásukból származó rövid szénláncú zsírsavaknak védő szerepük van a vastagbélrák kialakulásával szemben.
Emésztési problémák, székrekedés
A teljes értékű gabonafélék megfelelő mennyiségű fogyasztása hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához, egyes elváltozások megelőzéséhez, elsősorban a bennük lévő élelmi rostoknak köszönhetően. Nagy mennyiségű vizet kötnek meg, és gyorsítják a béltartalom áthaladását, ami segíti a normál bélműködés fenntartását, megakadályozza a székrekedés kialakulását.
Elhízás
A teljes értékű gabonákban bőséges étrendnek kulcsszerepe van a testsúlyszabályozásban, az elhízás megelőzésében és a kívánt testtömeg elérésében. A rostokban dús táplálékok laktatóak, nagy vízfelvevő képességük miatt hamarabb okoznak teltségérzetet, ami viszont hosszabb ideig tart, mert több ideig tartózkodnak a gyomorban. Emiatt ezekből a táplálékokból kisebb mennyiség elfogyasztása is elegendő
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tanácsok a mindennapi étrend összeállításához
- Teljes értékű gabonaféle minden nap szerepeljen az étrendben, minél több étkezésben.
- Köretként fogyassz időnként barnarizst vagy durumlisztből készült tésztát.
- Érdemes kipróbálni a korpás pogácsát, a korpás galuskát, a köles-, zab-, kukorica- vagy hajdinakását, puliszkát.
- Kisétkezéshez, nassolásként fogyassz gyakran puffasztott gabonaszeletet, müzliszeletet.
- Natúr gabonapelyhekből készülhet otthon ízlés szerinti müzlikeverék is.
- Teljes őrlésű lisztből készült, barna kenyér és pékáru is szerepeljen rendszeresen, 1-2 naponta az étrendben.
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- uborka
Az uborka 3 áldásos egészségügyi hatása
- paradicsom
- káposzta
A 3 legerősebb rákellenes nyári zöldség
- bőrápolás
- termékenység