A szívinfarktus rizikóját a hideg idő és a magasság is növeli: erre kell figyelni szívbetegként a téli sportolás alatt
A téli sportolással töltött vakációk idején a szívbetegek körében megnő a szívinfarktus valószínűsége, elengedhetetlen a felkészülés.

szívbetegség téli sport
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a téli sportok - ahogyan minden mozgás - jót tesznek a szív- és érrendszernek, a szívbetegeknek fontos, hogy megfontoltan induljanak síelni.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta azokra a kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, melyek szerint a téli vakációk első napjaiban több szívinfarktus fordul elő, valamint a felkészülés jelentőségéről beszélt.

A legtöbb téli szívinfarktus a vakáció első napjaiban fordul elő

A tél, a hó, a gyönyörű pályák sokakat síelésre csábítanak még márciusban is, amely sport - körültekintően végezve - nemcsak egészséges, de biztonságos is. Mindazonáltal egy korábbi svéd kutatás azt bizonyította, hogy a nem megfelelő fizikai felkészülés a magaslati viszonyokkal és hideg idővel kombinálva szívinfarktushoz is vezethet, különösen a téli sívakációk első napjaiban. 

A kutatók 110 olyan személy adatait vizsgálták, akik szívinfarktust kaptak az osztrák Alpokban töltött síelésük alatt 2006 és 2010 közt. Ők valamennyien túlélők voltak, akik kitöltöttek egy részletes kérdőívet, amelyből a következő adatok derültek ki:

  •  A szívinfarktusok 56%-a a síelés első két napján következett be, 39% az érkezés napján.
  • A személyek 20%-a már korábban is tapasztalt szív-érrendszeri tüneteket, és 10-ből 7-nek olyan szív-érrendszeri rizikófaktorok voltak jelen az életében, mint magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy dohányzás.
  •  A szívinfarktust átélők fele a fizikai aktivitás első órájában szenvedte el az eseményt.
  • A betegek több mint fele nem készült fel megfelelő edzéssel a síelésre. A megfelelő felkészülést úgy határozták meg, hogy a megszokottnál jóval nagyobb fizikai igénybevételt jelentő síelés előtti hetekben legalább heti két óra fizikai aktivitást szükséges végezni. 

A magasság és a hideg is rizikófaktor

Korábbi kutatások azt is igazolták, hogy a hideg önmagában is rizikófaktora a szívinfarktusnak. A magasság pedig nem önmagában jelent kockázati tényezőt, de csatlakozik a már meglévő kockázatokhoz. Mindez persze nem jelenti azt, hogy önmagában a téli sportolás veszélyes lenne, de mindenképpen felhívja a figyelmet a felkészülés jelentőségére. Ez pedig nemcsak a téli sportolás előtti rendszeres edzést jelenti, de a megfelelő, réteges öltözet beszerzését, és azt is, hogy ha valaki kifejezetten magasan fekvő sípályát választ, várjon egy napot a nagyobb siklásokkal és a komolyabb fizikai megterhelésekkel. Szívbetegeknek pedig kifejezetten érdemes az orvosuk tanácsát kikérni az akklimatizálódáshoz. 

- A szív-érrendszeri betegeknek tisztában kell lenniük a kihűlés veszélyeivel is, amit nem csak az alacsony hőmérséklet, de az erős szél, a hó és az eső szintén kiválthat - mondja Sztancsik doktornő. 

A hypothermia jelei lehetnek a hideg tapintatú bőr, a kezdeti remegés abbamaradása, a gyengeség, a koordináció hiánya, a zavartság, a légzés és a szívverés lassulása, szabálytalanná válása, a kómás állapot. Ilyen szempontból a szívbetegek és az idősebbek a legveszélyeztetettebbek. Ugyanis ahogy öregszünk, a testünk egyre nehezebben tartja fenn a normál hőmérsékletet, viszont egyre kevésbé érzékeny a hidegre - ez a kettős rizikó fenyegeti az időseket a kihűlés tekintetében. A szívkoszorúér-betegséggel élők a hidegben gyakran tapasztalhatnak enyhébb-erősebb mellkasi fájdalmakat is, ilyenkor mindenképpen fontos a meleg, biztonságos helyen történő pihenés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos az előzetes kardiológiai kontroll

- Télen, különösen nagyobb megerőltetések előtt, síelésre készülvén az ismert szívbetegek jól teszik, ha részt vesznek egy kardiológiai kivizsgáláson, akár tünet nélkül is. Ilyenkor kiderülhet, érte-e valamilyen további károsodás a szív-érrendszert a kiinduló állapothoz képest, megfigyelhetjük, változott-e a terhelhetőség, és az eredményeknek megfelelően szükség esetén módosíthatjuk a kezelést. Ezenkívül a páciensek akár mozgásterápiás felmérésen, tanácsadáson is részt vehetnek, hogy igazán biztonságosan vághassanak bele a nagyon várt téli sportok űzésébe - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Azoknak pedig, akik több szív-érrendszeri rizikófaktorral élnek, szintén ajánlatos a kardiológiai vizsgálat, hiszen a nem ismert - és így nem kezelt - szívbetegségek csak tovább növelik a meglévő kockázatokat. 

4 kedvelt étel, ami magas koleszterinszinttel kerülendő

Nem minden magas koleszterintartalmú ételt kell kiiktatni az étrendből, vannak azonban olyan ételcsoportok, amelyek összességében is negatív hatással bírnak a szervezet egészségére nézve, magas koleszterinszinttel pedig különösen kerülendők, hiszen megemelhetik a vérzsírok szintjét, kalóriadúsak, idővel elhízáshoz és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük