Hirtelen szőrnövekedés a női testen: súlyos bajokra is figyelmeztethet a szokatlan tünet
A kóros szőrburjánzás a nőket érinti, hátterében pedig több tényező meghúzódhat.

szor 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hirsutizmus, azaz fokozott szőrnövekedés a nőkre jellemző kóros állapot, melyet az esetek többségében a megemelkedett tesztoszteronszint okoz. Kialakulása egyaránt bekövetkezhet klimax vagy menopauza során, de a serdülés és a hormontermelés beindulása szintén előidézheti.

Tesztoszteront, vagyis férfihormont a női szervezet is termel, ám normál esetben csak kis mennyiségben. A hormonegyensúly felborulásával azonban megemelkedhet a szintje, ennek következtében pedig erőteljesebb lehet a szőrnövekedés.

Milyen betegségek állhatnak a háttérben?

Ha a szőrnövekedés rendszertelen menstruációs ciklussal társul, akkor okozhatja policisztás ovárium szindróma, amit a petefészek megnagyobbodása is kísérhet. Másfelől, mivel a tesztoszteron a petefészekben és a mellékvesében termelődik, ezen területek betegsége - mellékvesedaganat vagy -túlműködés - szintén kiváltó ok lehet.

Az inzulinrezisztencia ugyancsak párosulhat hirsutizmussal, ahogy pajzsmirigy-rendellenességek is állhatnak a panaszok mögött. A fentieken kívül pedig az agyfüggelékmirigyben termelődő prolaktin túltermelődése is felmerülhet a betegséggel kapcsolatban. Mindig célszerű vérképet csináltatni.

Ritkábban, de bizonyos epilepszia elleni gyógyszerek, asztma és reumás betegségeknél alkalmazott szteroidok szintén fokozhatják a szőrnövekedést. Valamint a pszichés állapot is befolyásolhatja a hormonszintet, így túlzott stressz is kiválthat hirsutizmust.

Hol jellemző a szőrnövekedés?

A fokozott szőrnövekedés elsősorban a bajusz és szakáll területét, az emlő körüli részt, a köldökcsíkot és a hasat érintheti. Emellett kialakulhatnak pattanások, erősödhetnek a férfiasabb jegyek: mélyülhet a hang, különösen, ha a férfihormon szintje jelentősen megemelkedik. Amennyiben az okokat nem ismerik fel időben, a tesztoszteron hatására kopaszodás kezdődhet, csökkenhet a mellméret, esetleg gyarapodhat az izomtömeg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenképp orvoshoz kell fordulni

A diagnózis felállításához elengedhetetlen a szakorvosi vélemény, aki első lépésben kikérdezi a beteget, hogy családon belül fordult-e már elő valamilyen daganatos betegség, cukorbetegség, valamint szed-e olyan készítményt, aminek ez lehet a mellékhatása.

Az elbeszélgetés után alapos kivizsgálásik kezdődik, melynek során megnézik többek között a mellékvesehormonok szintjét, a tesztoszteronszintet, a szabad tesztoszteronszintet, de adott esetben szükség lehet inzulinrezisztencia szűrésére, a prolaktin-anyagcsere, a pajzsmirigy, az agyfüggelékmirigy, a mellékvese és a petefészek vizsgálatára.

Ételek a megfelelő hormonszinthez

A hormontermelés részben az étrenddel is befolyásolható: az egyensúly hozzájárul az energiaszint növeléséhez, a hangulatingadozás megszüntetéséhez, a stressz és a betegségek kockázatának csökkenéséhez, de segítséget nyújt a megfelelő testsúly elérésében is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük