Bőrrákot is okozhat a műköröm: alig ismert rizikófaktorra hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász
Bár sokan az ápolt megjelenés alapjának tartják a csillogó körmöket és barna bőrt, ez veszélyeket is rejthet.

szolárium
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szoláriumban és a géllakkozásban van egy közös pont: az UV-fény. Egyben ez jelenti a veszélyforrást is.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek fontos az évenkénti orvosi kontroll. 

A barnaság és csillogó köröm is lehet veszélyes

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Mára azonban az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját - különösen a 45 év alatti nőknél. Éppen ezért az elmúlt húsz évben kutatások sora vizsgálta a napágyak használata és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét.

szolárium2
Fotó: shock / Getty Images Hungary

A cigarettafüsthöz hasonlóan a szoláriumokban tapasztalható UV-sugárzást is rákkeltőnek és veszélyesnek minősítette két jelentős szervezet: a The United States Department of Health and Human Services és a World Health Organization's International Agency for Research on Cancer. A tudósok úgy vélik, 75%-kal nő a melanóma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy 2010-es tanulmányban több mint ezer 25-59 éves, melanómával diagnosztizált személyt vizsgáltak, és kiderült, hogy 62,9%-uk rendszeresen szoláriumozott. Mindezek miatt több országban - például Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Finnországban és Nagy Britanniában - ma már csak 18 éven felülieknek engedélyezik a szoláriumozást, és az Egyesült Államok néhány államában is hasonló megszorító intézkedéseket hoztak. Az ellentábor ugyanakkor a D-vitamin-pótlás fontosságát hangsúlyozza, de tudni kell, hogy az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és megfelelő táplálkozással, esetleg étrend-kiegészítéssel ez kockázatmentesen is kivitelezhető.

gél-lakk
Fotó: MoustacheGirl / Getty Images Hungary

Az UV-fénnyel ugyanakkor nemcsak a szoláriumban találkozhatnak a nők, hanem a géllakk felvitelekor is. A száradási idő lerövidítése érdekében levegőt fújó, UV-A-fényt kibocsátó eszköz használata ráadásul már nemcsak a manikűrszalonokban fedezhető fel, de otthoni használatra sem nehéz egy ilyen készüléket beszerezni. Ezzel tulajdonképpen ugyanaz a probléma, mint a napágyak esetében: ez a fajta fény növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, és gyorsítja a bőröregedést is. Érdemes tehát körültekintően szépülni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- A bőrgyógyászati daganatok megelőzésében legfontosabb, hogy ismerjük az UV-sugárzás káros hatásait, a megfelelő védekezést és a daganatok korai felismerési lehetőségeit. A rendszeres, évenkénti szakorvosi vizsgálat különösen fontos azoknál, akiknek több mint 50 anyajegye van, vagy kevesebb számú, de szabálytalan a megjelenésük. Nagyobb a rizikójuk a világos bőrűeknek, szőkéknek, kék szeműeknek vagy vörös hajúaknak is. Fokozottan veszélyeztetett, aki gyermekkorban hólyagos napégést szenvedett, vagy közeli rokonuknál melanómát diagnosztizáltak - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária.

bőrgyógyász
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

Feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az anyajegyeknél az alábbi változások tapasztalhatók:

  • Megváltozik a színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. A barna különböző árnyalatai, fekete, kék, szürke, vörös, vagy fehéres területek jelennek meg.
  • Megváltozik a széle, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
  • Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.

Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is, bár ezek a jelek gyakran már a betegség későbbi stádiumára jellemzőek. Akinek a családjában előfordult már bőrdaganat, mindenképpen mérlegelje a szoláriumozás és a géllakkozás kockázatait.

Hogy néz ki az atípusos anyajegy? Komoly rákkockázatot jelent, fontos felismerni!

Az atípusos anyajegyekből könnyebben alakulhat ki melanoma. De honnan ismered fel?

(Képek forrása: Getty images Hungary)

Ezt is szeretjük