Kinek javasolt a bőrrákelőszűrés? A mesterséges intelligencia segít a felismerésben

A teljes testtérképes anyajegyszűrés keretében ma már a mesterséges intelligencia segítségére is lehet támaszkodni.

anyajegyszűrés mestersége intelligencia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mesterséges intelligencia az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet, és osztályozza is azokat a veszélyességi skálán.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza az új technikát mutatta be.

 A mesterséges intelligencia két fontos előnye

A bőrgyógyászati diagnosztikában komoly előrelépést jelent a mesterséges intelligencia megjelenése, amely a gyakorlatban a FotoFinder Moleanalyzer pro készülékre fejlesztett speciális szoftvert jelenti. A program sokoldalú elemzésre képes, illetve mély tanulási algoritmussal működik, így képes a példákból és tapasztalatokból „tanulni”, ami óriási előny az anyajegyszűrés területén.

Fejlesztése során 100 algoritmust alkalmaztak az olyan tulajdonságok azonosítására, mint a forma, a szerkezet, a szín. A rendelkezésre álló algoritmusok körülbelül 800 diagnosztizált melanoma képét vetették alá teljes körű elemzésnek, majd a többváltozós statisztikai analízis folyamán lehetségessé vált a jóindulatú és rosszindulatú elváltozások közötti különbségek megállapítása.

A mesterséges intelligencia haszna az anyajegyszűrésnél

- Az egyik haszna, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrő eszköz képes két különböző időben készült képet összehasonlítani, mérni tudja az anyajegy méretét, felismeri annak szerkezetét és színbeli változásait. Az elemzéseket akár párhuzamosan is képes elvégezni - mondja dr. Rózsa Annamária.

Így hasonlítja össze a mesterséges intelligencia az anyajegyről készült képet.
Így hasonlítja össze a mesterséges intelligencia az anyajegyről készült képet.
Fotó: Bsip

- A másik, hogy ezzel a vizsgálattal nem szükséges olyan időpontot várni, amikor a szakorvos is jelen van, így a felismerés nagyon gyorsan megtörténhet. Ugyanakkor tudni kell, hogy a számítógéppel támogatott diagnosztikai módszer, az úgynevezett bőrrákelőszűrés nem helyettesítheti az orvosi diagnosztikát, előbbit csak második véleménynek kell tekinteni. A számítógép azonban képes felhívni az orvos figyelmét a szokatlan elváltozásokra, és gyorsan sor kerülhet egy személyes kivizsgálásra is.

Mit elemez a mesterséges intelligencia?

  • A mesterséges intelligenciával ellátott program egyszerre két képet tud betölteni és vizsgálni, összehasonlítani.
  • Kiküszöböli a zavaró tényezőket, például a szőrszálakat a képről. 
  • Megpróbálja az anyajegy határait pontosan meghatározni, ami az egyik legnehezebb feladat. Ha ez nem sikerül, akkor javaslatot tesz, de akár manuális beállítással is lehetséges a határok meghatározásának korrigálása.
  • Az átmérőket megmérve kiszámítja az anyajegy felületi területét és körméretét.
  • Az anyajegy szabályosságát úgy értékeli, hogy megfigyeli az elváltozás határait.
  • Az anyajegy szerkezetét és színeit is értékeli.
  • A diagnosztikai algoritmusok alkalmazásával egy fehér-sárga-piros skálán sorolja be az elváltozást, és jelöli annak jóindulatú vagy rosszindulatú voltát.
anyajegyszűrés melanoma
Fotó: Ocskaymark / Getty Images Hungary

- Amit a program fehér színnel jelez, arról tudhatjuk, hogy tipikus, nem veszélyes bőrképlet. Sárga színnel jelzi a kissé atípusos elváltozást, amit mindenképpen ellenőrizni kell egyeztetett időközönként. A piros színű jelzés felveti a rosszindulatúság gyanúját - ismerteti dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Természetesen a program által készített képeket és elemzéseket minden esetben bőrgyógyász szakorvos is ellenőrzi, akár szakorvosi rendelésre, akár bőrrák előszűrésre jelentkezik be a páciens.

Kinek javasolt bőrrákelőszűrésen részt venni?

  • Aki azt tapasztalja, hogy az anyajegye színe, alakja vagy mérete megváltozott.
  • Akik valamilyen ok miatt szeretnének mielőbbi diagnózist kapni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rózsa doktornő hangsúlyozza, hogy a rosszindulatú elváltozások, adott esetben a melanoma mielőbbi diagnosztizálása, a kóros anyajegy eltávolítása és az esetleges kezelés a teljes gyógyulás feltételei. Az automatizált bőrrákelőszűrés éppen a gyorsaságával jelent komoly segítséget, hiszen az így készült fotókhoz online szakorvosi értékelés is tartozik, amely alapján megnyugodhat a páciens, illetve szükség esetén akár gyorsabb személyes konzultációra is sor kerülhet. 

Látszik a bőrön, ha daganat van a szervezetben

Akár a pici piros foltok, de a viszketés is rámutathat a rákos sejtek kialakulására a test bizonyos területein. Képeken mutatjuk azokat, amelyek rosszindulatú daganatot jeleznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük