Kinek javasolt a bőrrákelőszűrés? A mesterséges intelligencia segít a felismerésben
A teljes testtérképes anyajegyszűrés keretében ma már a mesterséges intelligencia segítségére is lehet támaszkodni.

anyajegyszűrés mestersége intelligencia
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mesterséges intelligencia az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet, és osztályozza is azokat a veszélyességi skálán.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza az új technikát mutatta be.

 A mesterséges intelligencia két fontos előnye

A bőrgyógyászati diagnosztikában komoly előrelépést jelent a mesterséges intelligencia megjelenése, amely a gyakorlatban a FotoFinder Moleanalyzer pro készülékre fejlesztett speciális szoftvert jelenti. A program sokoldalú elemzésre képes, illetve mély tanulási algoritmussal működik, így képes a példákból és tapasztalatokból „tanulni”, ami óriási előny az anyajegyszűrés területén.

Fejlesztése során 100 algoritmust alkalmaztak az olyan tulajdonságok azonosítására, mint a forma, a szerkezet, a szín. A rendelkezésre álló algoritmusok körülbelül 800 diagnosztizált melanoma képét vetették alá teljes körű elemzésnek, majd a többváltozós statisztikai analízis folyamán lehetségessé vált a jóindulatú és rosszindulatú elváltozások közötti különbségek megállapítása.

A mesterséges intelligencia haszna az anyajegyszűrésnél

- Az egyik haszna, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrő eszköz képes két különböző időben készült képet összehasonlítani, mérni tudja az anyajegy méretét, felismeri annak szerkezetét és színbeli változásait. Az elemzéseket akár párhuzamosan is képes elvégezni - mondja dr. Rózsa Annamária.

Így hasonlítja össze a mesterséges intelligencia az anyajegyről készült képet.
Így hasonlítja össze a mesterséges intelligencia az anyajegyről készült képet.
Fotó: Bsip

- A másik, hogy ezzel a vizsgálattal nem szükséges olyan időpontot várni, amikor a szakorvos is jelen van, így a felismerés nagyon gyorsan megtörténhet. Ugyanakkor tudni kell, hogy a számítógéppel támogatott diagnosztikai módszer, az úgynevezett bőrrákelőszűrés nem helyettesítheti az orvosi diagnosztikát, előbbit csak második véleménynek kell tekinteni. A számítógép azonban képes felhívni az orvos figyelmét a szokatlan elváltozásokra, és gyorsan sor kerülhet egy személyes kivizsgálásra is.

Mit elemez a mesterséges intelligencia?

  • A mesterséges intelligenciával ellátott program egyszerre két képet tud betölteni és vizsgálni, összehasonlítani.
  • Kiküszöböli a zavaró tényezőket, például a szőrszálakat a képről. 
  • Megpróbálja az anyajegy határait pontosan meghatározni, ami az egyik legnehezebb feladat. Ha ez nem sikerül, akkor javaslatot tesz, de akár manuális beállítással is lehetséges a határok meghatározásának korrigálása.
  • Az átmérőket megmérve kiszámítja az anyajegy felületi területét és körméretét.
  • Az anyajegy szabályosságát úgy értékeli, hogy megfigyeli az elváltozás határait.
  • Az anyajegy szerkezetét és színeit is értékeli.
  • A diagnosztikai algoritmusok alkalmazásával egy fehér-sárga-piros skálán sorolja be az elváltozást, és jelöli annak jóindulatú vagy rosszindulatú voltát.
anyajegyszűrés melanoma
Fotó: Ocskaymark / Getty Images Hungary

- Amit a program fehér színnel jelez, arról tudhatjuk, hogy tipikus, nem veszélyes bőrképlet. Sárga színnel jelzi a kissé atípusos elváltozást, amit mindenképpen ellenőrizni kell egyeztetett időközönként. A piros színű jelzés felveti a rosszindulatúság gyanúját - ismerteti dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Természetesen a program által készített képeket és elemzéseket minden esetben bőrgyógyász szakorvos is ellenőrzi, akár szakorvosi rendelésre, akár bőrrák előszűrésre jelentkezik be a páciens.

Kinek javasolt bőrrákelőszűrésen részt venni?

  • Aki azt tapasztalja, hogy az anyajegye színe, alakja vagy mérete megváltozott.
  • Akik valamilyen ok miatt szeretnének mielőbbi diagnózist kapni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rózsa doktornő hangsúlyozza, hogy a rosszindulatú elváltozások, adott esetben a melanoma mielőbbi diagnosztizálása, a kóros anyajegy eltávolítása és az esetleges kezelés a teljes gyógyulás feltételei. Az automatizált bőrrákelőszűrés éppen a gyorsaságával jelent komoly segítséget, hiszen az így készült fotókhoz online szakorvosi értékelés is tartozik, amely alapján megnyugodhat a páciens, illetve szükség esetén akár gyorsabb személyes konzultációra is sor kerülhet. 

Látszik a bőrön, ha daganat van a szervezetben

Akár a pici piros foltok, de a viszketés is rámutathat a rákos sejtek kialakulására a test bizonyos területein. Képeken mutatjuk azokat, amelyek rosszindulatú daganatot jeleznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük