Közönséges vagy atípusú anyajegy jelent meg a bőrödön? Negyven év felett már nagy kockázattal járhat, ha az utóbbi

A bőr egészsége és védelme nem játék, így érdemes folyamatosan figyelni az anyajegyeket.

anyajegy2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az anyajegyek többnyire gyerek- és tinédzserkorban jelennek meg, de bizonyos körülmények közt felnőttkorban is kialakulhatnak. Főleg így nyár idején érdemes figyelni rájuk, és óvni őket a nap káros sugaraitól, hiszen akár veszélyesek is lehetnek.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a kialakulás okairól és az orvosi ellenőrzés indokairól beszélt.

Ilyen okok miatt alakulhat ki új anyajegy

Minden új anyajegyet érdemes ellenőriztetni. Az anyajegyek többnyire ártatlan, jóindulatú bőrképletek, amelyek akkor jönnek létre, ha a bőrben egy bizonyos ponton több melanocita gyűlik össze, amelyek a környező szövetekhez kapcsolódnak. Ezek megjelenhetnek a bőr felszínével egy szintben, és ki is türemkedhetnek abból. Ez a folyamat többnyire húszéves korig lezajlik, serdülőkorban és terhesség alatt azonban fokozódhat az új anyajegyek megjelenése.

anyajegy3
Fotó: LightFieldStudios / Getty Images Hungary

Negyven felett meglehetősen ritkán alakulnak ki új anyajegyek, és a meglévőknél is megfigyelhető, hogy a kezdeti besötétedés után sok anyajegy visszahalványul, és szép fokozatosan eltűnik. Ha mégis újak alakulnak ki, annak hátterében megjelenhet többek közt genetikai hatás, ultraibolya-sugárzás, meggyengült immunrendszer. Ugyanakkor minden új bőrképletnél - és megváltozott réginél - résen kell lenni, ugyanis bőrrák is állhat a kialakulás, változás mögött.

Az anyajegyek típusai

A bőrgyógyászok számos különböző típusú anyajegyet különböztetnek meg, amelyek közül a leggyakoribbak:

Közönséges anyajegy

A többnyire csecsemő- és gyermekkorban megjelenő anyagjegyek jobbára egyenletes felszínűek és szimmetrikusak, általában 5 mm-nél kisebb az átmérőjük. Ritkán fejlődik ki belőlük bőrrák, bár a nagyszámú anyajegy, vagyis húsznál több rizikófaktornak számít.

Veleszületett anyajegy

Már a születéskor is látható lehet néhány anyajegy, amelyek teljesen különböző méretűek lehetnek. Mivel a nagyobbak kissé kockázatosabbak a melanomává alakulás szempontjából, ezeket rendszeresen ellenőrizni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Atípusos anyajegy

A közönséges anyajegyeknél jellemzően nagyobbak az atípusos anyajegyek, amelyeknek a textúrája és a színe is változatos lehet, akár több árnyalatot is tartalmazhat. Már csak a megtévesztő megjelenése miatt is fontos, hogy bőrgyógyász különítse el ezeket az anyajegyeket a melanomától. 

Spitz naevus

A gyorsan növekvő, félgömbszerű, 5-10 mm-es „csomó” fiatal-, gyakran gyermekkorban alakul ki, vörös-barnás színnel. Jellegzetesen az arc, nyak vagy alsó végtag területén jelenik meg, panaszt nem okoz, de előfordul, hogy viszket vagy hámlik.

Figyelmeztető jelek, amelyeknél fontos az anyajegyszűrés

- A teljes testtérképes anyajegyszűrés megbízhatóan kiszűri a bőrrákot. Bár az anyajegyek nagy része jóindulatú, az új képleteket mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni - figyelmeztet dr. Rózsa Annamária. - Ugyanígy kell eljárni, ha a régebbi anyagjegynél változásra figyelünk fel, például a színében, az alakjában, a formájában, a határaiban, ha fájni vagy vérezni kezd. Sokan elfelejtik, de a bőrrák szempontjából fontos ellenőrizni, nem jelent-e meg új anyajegy vagy bőrképlet a talpon, a kézen, a fejbőrön vagy akár a körmök alatt. 

anyajegy1
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

Fontos tudni, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrés és akár a mesterséges intelligencia segítségével végzett előszűrés komoly segítség lehet a korai felismerés szempontjából. Ha ugyanis akár a legveszélyesebbnek tartott melanomát korán felfedezik és kezelik, 98%-os lehet az ötéves túlélés esélye.

Hogy néz ki az atípusos anyajegy? Komoly rákkockázatot jelent, fontos felismerni!

Az atípusos anyajegyekből könnyebben alakulhat ki melanoma. De honnan ismered fel?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük