Ez a legagresszívebb bőrdaganat: hogy lehet megelőzni a kialakulását?

Az emberi szervezetben előforduló daganatos betegségek közül az egyik legagresszívabb a melanoma.

bőrrák, melanoma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos bőrbetegségek megelőzésére érdemes nagy figyelmet fordítani, komolyan venni a szűrővizsgálatokat és bármilyen gyanús bőrelváltozás esetén bőrgyógyászhoz fordulni.

Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője számolt be a szükséges teendőkről.

A bőrdaganat kialakulásának kockázata

Tíz év alatt másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma Magyarországon, ami évente átlagosan 2300 új beteget jelent. A rendszeres önvizsgálat és a teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek.

bőrvizsgálat, bőrdaganat
Fotó: kali9 / Getty Images Hungary

- A melanoma főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban korábban ez a betegség. Bárhol kialakulhat a bőrben, de férfiak esetében leggyakrabban a törzsön, nőknél pedig az alsó végtagokon jönnek létre a rosszindulatú elváltozások. Gyakran alakul ki a nyakon és az arcon is, de ruhával fedett testrészen, a tenyéren és talpakon, valamint hajlatokban is keletkezhetnek ilyen daganatok - mondja a szakember.

A vizsgálaton a szakorvos egy speciális nagyítóval, a dermatoszkóppal megvizsgálja az elváltozásokat, és ha kórosnak ítéli meg, akkor javasolja annak eltávolítását. A kimetszett és eltávolított anyajegyek szövettani vizsgálatra kerülnek, és ha az igazolja a rosszindulatú bőrelváltozást, akkor további vizsgálatokra és onkológiai kezelésekre lehet szükség. Mivel a későn felfedezett melanoma nagyon agresszív, hamar ad áttétet a test távolabbi pontjaira is, ezért a betegség prognózisa is rossz. Időben felfedezve és eltávolítva azonban teljes gyógyulás érhető el.

A cikk az ajánló után folytatódik

A melanoma megelőzése

A hatékony melanomaprevenció kétlépcsős: fontos a megfelelő UV-védelem, valamint a betegség időben történő felismerése. Fontos, hogy még felhős időben is be kell kenni a bőrt legalább 30-as faktorszámú, széles spektrumú napfényvédő krémmel, amely az UV-A és UV-B sugarakat is képes kiszűrni. A súlyos és gyakori leégés - különösen a gyermekkorban - fokozottan növeli a melanoma és más bőrrákok kialakulásának kockázatát.

- A szoláriumba járás is mindig felmerül, ha bőrdaganatok kialakulásáról van szó. A jelenlegi kutatások igazolják, hogy nincs olyan UV-sugárzás hatására történő barnulás, ami ne növelné a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

szolárium
Fotó: shock / Getty Images Hungary

Emellett pedig jelentősen felgyorsul a bőr öregedése, elsősorban az UV-sugárzás kollagént és rugalmas rostokat károsító hatása miatt, ami ezáltal veszít feszességéből, rugalmasságából, és ráncosodni kezd. Hiába a szép barna bőr, ha csúnya ráncos lesz - hívja fel a figyelmet dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista.

A bőr is mutatja a rák kialakulását: kevesen ismerik ezeket a jeleket

Akár a pici piros foltok, de a viszketés is rámutathat a rákos sejtek kialakulására a test bizonyos területein. Képeken mutatjuk azokat, amelyek rosszindulatú daganatot jeleznek.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük