A szívinfarktus és megelőzésének lehetőségei

A szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatok vezetik a halálozási statisztikákat. Előzd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi is az infarktus?

A szívinfarktusról ma már sokat tudunk. Oka a szívet ellátó erek, koronáriák, vagy magyarul koszorúerek meszesedése, majd elzáródása, amely a kialakult oxigénhiány miatt a szívizom elhalását okozza. Tünetei az erős, nyomó, szorító jellegű mellkasi fájdalom, verejtékezés, gyengeség, halálfélelem.

Az infarktus „nagysága” attól függ, hogy mekkora területet lát el vérrel a károsodott koszorúér. A nagyobb erek elzáródása akár hirtelen halálhoz is vezethet. Ez függ az izompusztulás mértékétől, és attól is, hogy mennyi ideig áll fenn az elzáródás.

Szerencsére napjainkban a korszerű „koronariacentrumokban” lehetőség nyílik az erek „kidugítására”, tágítására szívkatéterezéssel. Így jelentősen csökkenthető az elhalt terület nagysága, sőt jó esetben nem is következik be izompusztulás.

Rizikófaktorok

Tudjuk, hogy az infarktus létrejöttéért számos tényező együtthatása felelős, ezeket nevezi az orvostudomány rizikófaktoroknak vagy kockázati tényezőknek. Közöttük vannak olyan egyéni sajátosságok, amelyeket nem befolyásolhatunk, de fennállásuk intsen fokozott óvatosságra!
Ilyenek: az életkor, a nem, a családban korai életkorban előfordult szív- és érrendszeri betegségek, valamint a már kialakult, kimutatott érelmeszesedés. Vannak azonban olyan kockázati tényezők, amelyek megfelelő életvitellel vagy gyógyszerekkel javíthatók, csökkenthetők.

Élettani folyamatok megváltozása:

 • emelkedett vérzsírszint (koleszterin és triglicerid)
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • hasi elhízás
 • véralvadási zavarok.

Helytelen életmód:

A statisztikák azt is kimutatták, hogy akinél több kockázati tényező is fellelhető, gyakrabban fordul elő szívinfarktus. Az egyes rizikófaktorok együttesen nem csupán összegződnek, hanem hatványozottan növelik a szív-érrendszeri halálozás kockázatát!

Kik a veszélyeztetettek?

Mit tehetsz annak érdekében, hogy kiderítsd veszélyeztetettséged mértékét, és egyúttal csökkentsd a veszélyt? A kockázati tényezők első csoportját az egyéni sajátosságok adják. Feltétlenül végeztessenek rendszeresen szűrővizsgálatokat azok, akiknek családjában a szülők vagy testvérek körében fiatalon fordult elő bármilyen komoly szív-érrendszeri betegség (infarktus, agyvérzés, hirtelen halál)!

Tudtad? Fokozottan veszélyeztetettek a férfiak a negyvenes éveiktől kezdődően, a nők pedig menstruációjuk elmaradásától kezdve. Akinek már kimutatott koszorúér-betegsége van, legalább egy-két havonta keresse fel orvosát akkor is, ha nincs panasza!

 • A rizikófaktorok következő csoportjába azok a tényezők tartoznak, melyeknek ismerete igen fontos lehet. Ezek élettani sajátosságok.
 • A tartósan fennálló magasabb vérnyomás az erek falában mikrorepedéseket okoz, amit a szervezet megpróbál kijavítani: különböző zsírvegyületekkel „betömni” a sérülést. Ez az erek belsejében felrakódásokhoz, majd szűkülethez vezet, ami miatt romlik a szervek vérellátása. A magas vérnyomás kezeléséhez nem minden esetben van szükség gyógyszerekre, gyakran segítenek az életmódbeli változtatások vagy a gyógynövények.
 • Mérd, méresd rendszeresen vérnyomásodat! Ma már sokféle megbízható vérnyomásmérőt vásárolhatsz a gyógyszertárakban, elérhető áron.
 • A korábbi ismeretekkel ellentétben, ma emelkedett vérnyomásnak tekintjük a 145/85 Hgmm-t meghaladó értékeket. Fordulj orvoshoz akkor is, ha csak az egyik érték rendszeresen magasabb!

Fontos a koleszterin- és vérzsír(=triglicerid)-szint ismerete is. A koleszterin fehérjéhez kötött vérzsír. Lehet kártékony, mert lerakódik az érfalban, csökkentve annak rugalmasságát és szűkítve lumenét. Ilyen az LDL-koleszterin. Értéke akkor jó, ha kevesebb, mint 2,6 mmol/l. Ugyanilyen hatású a triglicerid is. A „jó koleszterin”, a HDL csökkenti az érfalba lerakódó koleszterinmennyiséget. Ha szintje a vérben kevesebb, mint 0,9 mmol/l, nő az érelmeszesedés kockázata!

 • Az elhízás, a mozgáshiány szintén vérzsírnövelő hatású, ezzel szemben a rendszeres testmozgás a „jó koleszterin” szintjét növeli! Amennyiben helyes étkezés ellenére magas marad a koleszterin, alkalmazd a méregtelenítés eszközeit, úgymint rendszeres salaktalanítótea-fogyasztás, legalább napi 2 l folyadékbevitel, infraszauna, időszakos léböjtkúra! Kiváló hatású ebben az esetben 5-10 alkalom aqua detox-kezelés, amelyet elegendő félévente megismételni.

Ha mindez nem segít, gyógyszerek is rendelkezésre állnak, azonban ezek gyakran nem mentesek kellemetlen mellékhatásoktól, ezért lehetőség szerint csak végső fegyvernek tartogasd őket!

 • A magas vércukorszint hosszú ideig tartó fennállás után károsítja az ereket, ezért a kockázati tényezők csoportjába sorolandó. Emiatt napjainkban egyre gyakoribb, hogy a diétával, rendszeres testmozgással nem befolyásolható cukorbetegeknek inzulint rendel az orvos. Ebben az esetben is nagy hangsúlyt kap a megfelelő táplálkozás: kerüld a sok cukrot és tartósítószereket tartalmazó üdítőket, a túlzott édességfogyasztást!
 • Szintén a statisztikai adatok mutatják, hogy akik elsősorban hasra híznak (az „alma” alakú kövérek), jóval veszélyeztetettebbek infarktus szempontjából.
 • Jegyezd meg! Nőknél a haskörfogat normál értéke 80 cm, férfiaknál 94 cm alatt van. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek 88 cm-nél és azok a férfiak, akiknek 104 cm-nél nagyobb a pocakja!
 • A különböző véralvadási faktorok szintjének emelkedése vérrögök kialakulására hajlamosít. A vér hígsága bő folyadékbevitellel és a savasító ételek/italok kerülésével is jól szabályozható.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

Ezt is szeretjük