Fáradtság és bokaduzzanat is jelezheti a problémát: a kezdődő szívelégtelenség 5 fontos tünete

A szívelégtelenség első tüneteit sokan nem veszik eléggé komolyan.

szívelégtelenség köhögő nő

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A krónikus szívelégtelenség többnyire már meglévő szív- és érrendszeri betegségek következményeként, fokozatosan alakul ki. Ezek a problémák világszerte rendkívül gyakorinak számítanak, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány becslései szerint itthon napjainkban mintegy 250-300 ezer ember szenved szívelégtelenségben.

A betegségre sajnálatos módon jellemző a magas halálozás. Fontos a kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők mérséklése, illetve a kezdeti, gyakran nem kifejezetten látványos vagy aggasztó jelek időben történő felismerése.

A szívelégtelenség korai tünetei

Krónikus szívelégtelenség, más néven pangásos szívelégtelenség esetében a szív nem tud elegendő mennyiségű tápanyagban és oxigénben dús vért pumpálni a szervezetbe. Nem ürül kellő tempóban a vér, ennek eredményeként pedig akadályozott a szív irányába történő visszaáramlás is. Testszerte többfelé, például az alsó végtagokban vagy a tüdőben is összegyűlhet, panghat a vér. A szívelégtelenségnek több formája létezik, lehet akut vagy krónikus, érintheti a szív bal vagy jobb felét, sőt akár mindkettőt is. Előfordul, hogy a bal kamra összehúzódási képessége sérül, de az is, hogy a szív normális összehúzódása mellett a kamrák ellazulásával és töltődésével van a probléma. A csökkent funkciót a szervezet kompenzálni próbálja, így a szív izomzata idővel megvastagodhat, és a kamrák tovább károsodhatnak.

A szívelégtelenség idős korban gyakoribb, és a szakemberek szerint jellemző, hogy az érintettek a kezdeti tüneteiket a kor előrehaladtával törvényszerűen bekövetkező csökkent állóképesség és terhelhetőség számlájára írják. A panaszok megléte, illetve súlyossága a betegség stádiumától függ. A krónikus forma korai figyelmeztető jelei a következők lehetnek:

  • általános fáradtság, gyengeség,
  • fizikai terhelhetőség csökkenése,
  • légszomj, eleinte fizikai terhelésre, később nyugalomban is,
  • ödéma, jellemzően a lábszárak, bokák, lábak duzzanata,
  • gyakori köhögés, zihálás a tüdőben lévő felesleges folyadék miatt.

Kialakulhat még folyadékgyülem a hasban, ez az úgynevezett ascites, valamint koncentrációzavar, étvágytalanság léphet fel, és a szívverés szabálytalanná válhat. Előrehaladottabb állapotban a légszomj már nyugalomban is jelentkezhet, különösen jellemző éjszaka, fekvő testhelyzetben, mivel ilyenkor a nappal az alsó végtagokban összegyűlt folyadék ismét a tüdő felé áramlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szervezetben felhalmozódó felesleges folyadék a testsúly növekedésében is megfigyelhető. A felsorolt tünetek önmagukban nem elegendőek a diagnózis felállításához, ám mindenképp okot adnak a gyanakvásra, és szakember felkeresését teszik szükségessé.

Az akut szívelégtelenség súlyos tünetekkel jár

Az akut szívelégtelenség hasonló, de súlyosabb tünetekkel jár, amelyek gyorsabban, bár többnyire nem egyik pillanatról a másikra, hanem napok alatt alakulnak ki, szívinfarktus, tüdőembólia, allergiás reakciók és vírusfertőzések következtében. A sürgős orvosi ellátást igénylő állapotot hirtelen folyadékfelszaporodás, erős szívdobogásérzés, szabálytalan szívverés, súlyos légszomj, mellkasi fájdalom, valamint rózsaszínes váladék felköhögése kísérheti.

A szívelégtelenség rizikófaktorai között szív- és érrendszeri betegségek, például koszorúér-betegség, a szívizom károsodása, gyulladása, szívinfarktus, szívbillentyű-problémák szerepelnek, továbbá a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás is növeli a kórkép kialakulásának valószínűségét. A megelőzéshez ezen tényezők kikerülésére, kezelésére van szükség. A krónikus szívelégtelenség élethosszig tartó terápiát igényel, ezzel a kellemetlenségek mérsékelhetők, az állapotromlás késleltethető. A diagnózis felállításához általában laborvizsgálatokat, mellkasröntgent, szívultrahang- és EKG-vizsgálatot végeznek el.

Élelmiszerek az érelmeszesedés ellen

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, hátterükben pedig gyakran az érelmeszesedés áll. Az érelmeszesedés kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat, az olyan, nem befolyásolható tényezőkön túl, mint amilyen például a genetika vagy az életkor, az életmód, a társbetegségek megléte, a stressz és az étrend is rengeteget nyom a latban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük