18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A fájdalom és vérzés szex közben bajt jelezhet: 8 betegség, ami a háttérben állhat

A szex közbeni fájdalmat és vérzést nem szabad félvállról venni: így jelezheti a szervezet, hogy rendellenesség van a háttérben.

GettyImages-1144339490 (1)

Sok ember tapasztal olykor kellemetlenségeket az együttlét során, ám ha csak egyszer-egyszer fordul elő, úgy általában nem ad okot arra, hogy valamilyen betegséget, kóros állapotot sejtsen mögötte.  

Ám ha a panaszok rendszeresen előfordulnak, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, mivel akár súlyos problémát is jelezhet néhányuk. Hogy mely tünetek esetén szükséges szakembert felkeresni, azt dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász - sebésze mondta el.

Tünetek, amivel nőgyógyászhoz kell fordulni

Szex közben érzett fájdalom általában a hüvelyszárazság miatt lép fel, melynek hátterében több minden is állhat, a rossz póztól kezdve a hüvelyszárazságon át egészen az olyan súlyos problémákig, mint például a rák. Ha valaki rendszeresen tapasztalja, mindenképp keresse fel nőgyógyászát, aki kiderítheti, mi is okozza a panaszt és megfelelő terápiát ajánl rá.

GettyImages-1256465979
Fotó: patchanan promunat / Getty Images Hungary

Fájdalom szex közben

A fájdalomnak több oka is lehet. Egyik ilyen a hüvelyszárazság, amelyről akkor beszélünk, amikor a hüvely belső falának nedvesítése nem történik megfelelően. A hüvelyszárazság a legtöbbször valaminek a tünete, és leggyakrabban bizonyos hormonális zavarok, mint például pajzsmirigyzavar, ösztrogéndominancia, vagy természetes hormonális változások, mint például a klimax, szoptatás tehetők felelőssé érte.

Okozhatja a fájdalmat a menopauza is. A korai menopauza során olyan hormonális változások következnek be, melyek hatással vannak a hüvely síkosságára. Éppen ezért jellemző probléma ekkor a hüvelyszárazság, ami ahogy már említettük, az egyik leggyakoribb oka a fájdalmas szexnek.

A fájdalmas szex oka lehet a gyulladás vagy fertőzés. A behatolási és szex közben érzett fájdalmat valamilyen kismedencei gyulladás és fertőzés is okozhatja. Ez lehet akár hólyaghurut is, de egyéb nőgyógyászati fertőzés is. Ilyen esetekben legtöbbször megváltozott hüvelyi folyás, kellemetlen szagok, esetleg kiütés, viszketés is jelen lehet.

Oka lehet a fájdalomnak a vaginizmus. Ez esetben a hüvely izmai olyannyira megfeszülnek, és olyan görcsös állapotba kerülnek, hogy az együttlét erős fájdalmat okoz: már ha a behatolás megtörténik. Ugyanis sokszor olyannyira nagy a probléma, hogy már az is komoly nehézségekbe ütközik.

A fájdalmas szexet okozhatja az endometriózis. Az endomertiózis az az állapot, amikor a méh nyálkahártyája máshol is megjelenik. Ez komoly fájdalmat okozhat: valakinél csak menstruációk alkalmával, valakinél szinte állandó jelleggel, valakinél szex közben. Terápiája súlyosságától függően változhat, ám teljes gyógyulást főleg a laparoszkópiás műtéttől lehet várni.

Okozhatják a problémát a jó- és rosszindulatú daganatok is. A nőgyógyászati daganatok viszonylag gyakoriak, szerencsére inkább a jóindulatúak fordulnak elő sűrűbben. Fájdalmat nem minden esetben okoznak, inkább csak akkor, ha olyan helyen vannak, illetve túl nagy méretűek. Általában mióma, polip, ciszta okozza a panaszt, ritkábban előrehaladott stádiumú méhnyakrák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kontakt vérzés

Kontakt vérzésnek a szex közben tapasztalt vérzést hívjuk. Komoly jelzésértékkel bír, ezért mindenképp érdemes komolyan venni! Lehetséges okai a következők lehetnek.

Okozhatja a vérzést a hüvelyszárazság. Ennek oka, hogy a megfelelő nedvesség hiányában az apró hajszálerek a hüvelyben elpattanhatnak, és ez kisebb vérzést okozhat.

Okozhat a fertőzés is vérzést, és oka, hogy a gyulladás következtében a terület igencsak vérbő, így lényegesen sérülékenyebb is.  Szerencsére az esetek többségében megfelelő hüvelykrémekkel, antibiotikumokkal, kúpokkal gyorsan gyógyítható.

A méhszájseb valójában nem egy seb, hanem két különböző típusú sejtek találkozása. Ilyenkor a méhnyak hengerhámsejtei rákúsznak a méhszáj laphámsejtjeire. Ez megváltoztatja a hüvely Ph-ját, így igen könnyen lép fel fertőzés, gyulladás.

Kezelése történhet lactobacillus-helyreállító kúrával, a fertőzés kezelésével, ecseteléssel, fagyasztással, de akár műtéti eljárással is, a súlyosságtól függően - mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

A jó- és rosszindulatú daganatok is okozhatják a vérzést. A kóros sejtburjánzások egyik jellegzetes tünete a kontakt vérzés, már ha produkálnak tüneteket. Éppen mindig komolyan kell venni a panaszt, ugyanis például a méhnyakrák is gyakran ebben a formában mutatkozik meg. A panaszokat okozó daganatok terápiája a legtöbb esetben műtéti: a rosszindulatúaké mindig, még panaszmentes esetben is.

3 gyakori nőgyógyászati daganat tünetei

A rendszeres szűrővizsgálatok korai stádiumban segíthetnek kiszűrni a betegségeket, de a tünetek ismerete is fontos.

Képek forrása: Getty Images

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük