Akár 9 évbe telhet, mire az endometriózis kezelése elkezdődik: fontos tünetre hívták fel a figyelmet a szakemberek

A fájdalmas menstruáció nem normális - üzenik a szakemberek az endometriózis világnapja alkalmából.

endometriózis nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az endometriózissal élő nők havonta átlagosan három napot szenvednek a fájdalmas menstruáció miatt, és kilenc év is eltelhet, mire pontos diagnózist kapnak. Ha összeadjuk ezeket a napokat, az érintett nők majdnem egy egész évet töltenek fájdalomban ahelyett, hogy teljes életet élnének.

Az endometriózis világnapja alkalmából az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány neves szakértők részvételével szervezett online kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal szeretné felhívni a figyelmét minden nőnek arra, hogy a fájdalmas menstruációt ne tekintsék normálisnak, merjenek beszélni róla és segítséget kérni, ugyanis minél előbb kapnak pontos diagnózist, az endometriózis annál könnyebben kezelhető, és annál kisebb lesz az esélye a meddőségnek is.

Az endometriózis tünete lehet a fájdalmas menstruáció

Március az endometriózis-tudatosság hónapja, aminek utolsó szombatján rendezik meg az endometriózis világnapját. A március 27-i rendezvénnyel és az endometriózis-tudatosság hónappal a szervezők idén is a figyelemfelhívásra és tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, mert még mindig nagyon sokan hiszik azt, hogy a fájdalmas menstruáció normális dolog, el kell fogadni, pedig a hátterében akár a meddőséghez vezető endometriózis is állhat. Ez a betegség ma a termékeny korú nők 10%-át érinti Magyarországon. Számukra létfontosságú, hogy időben felismerjék a problémát.

endometriózis 2

- Az endometriózissal küzdő nők állandó harcban állnak az idővel.  A diagnózisig akár kilenc év is eltelhet, mely idő alatt akár hónapról hónapra elviselhetetlen fájdalommal kell megküzdeniük, kiesve a mindennapok körforgásából, és elveszítve akár 12 hónapnyi élményt az életükből 10 év alatt. Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett, de csak csendben tűri a kínokat, mert a közhiedelem szerint ez a női lét velejárója. Ennek azonban nem kellene így lennie, mert a fájdalmas menstruáció nem normális, hanem az endometriózis egyik legfőbb tünete. Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis - mondja Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, aki munkatársaival együtt évek óta dolgozik azon, hogy az üzenet minél többekhez eljusson, hiszen a meddő nők 40%-a e miatt a betegség miatt képtelen teherbe esni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén, a járványügyi helyzetre való tekintettel az endometriózis világnapjának programjai az online térbe költöznek. Az alapítvány YouTube-csatornáján március 27-én várják az érdeklődőket különböző, az endometriózis diagnosztizálásáról, a lombikkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről, valamint az integrált orvoslásban rejlő lehetőségekről szóló, élő kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal, amelyek impozáns helyszínét a Hotel Clark Budapest biztosította.

Aki szeretne addig is tájékozódni az endometriózissal kapcsolatban, az alapítvány hiteles egészségügyi honlapján rengeteg hasznos információt talál. Ráadásul olyan, endometriózissal élő nők személyes történeteivel is megismerkedhet, akik a pontos diagnózisnak és a megfelelő kezelésnek köszönhetően ma már teljes életet tudnak élni, sőt családot is tudtak alapítani. 

endometriózis

Az alapítvány munkatársai azt kérik, hogy aki teheti, adója 1%-ával támogassa is az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány küldetését, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis, és minél többen merjenek róla beszélni.

Szégyellte, mit tett a bőrével az endometriózis: a 25 éves Yoella ma már másoknak segít feldolgozni a változást

Yoella Nygren tiniként ugyanúgy küzdött bőrproblémákkal, mint mások, ám a pöttyök csak néha-néha bukkantak fel, és gyorsan el is múltak. 2018-ban azonban megváltozott a helyzet. A svéd lánynál az endometriózis, illetve az ez okozta hormonális ingadozások és stressz durva, nem múló aknét okozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük