Endometriózist állapítottak meg a gyönyörű énekesnőnél: 5 híresség, aki küzd a betegséggel
Világszerte több híresség is akad, aki endometriózissal él, és nyíltan beszélt betegségéről.

Ashley Nicolette Frangipane endometriózis
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az endometriózisban érintettek többsége arról számol be, hogy a diagnózis előtt akár éveken át orvostól orvosig járt kíméletlenül erős, főleg a kismedence tájékán jelentkező fájdalmaival, erős, sokszor a menstruáción kívül is kialakuló vérzésekkel. A betegség pedig sokkal gyakoribb, mint amennyire szerepel a köztudatban.

Néhány évvel ezelőtt nagy port kavart egy magyar népdalénekesnő, Krámli Kinga története, amelyet egy elkeseredett hangvételű Facebook-posztban osztott meg az érintett súlyos betegségéről, amelynek műtétjére négy évvel későbbre kapott csupán időpontot a várólisták hosszúsága miatt. Szerencsére világszerte egyre több érintett híresség emeli fel hangját, felhívva a figyelmet a sokak életét megkeserítő női betegségre.

3 vetélés, 4 műtét

A Halsey-ként ismert Ashley Nicolette Frangipane, Grammy-díjra jelölt énekesnő közösségi oldalain írt a súlyos betegség velejáróiról #endowarrior hashtaggel. Rengeteg fájdalmon, három vetélésen és négy műtéten volt addigra túl, történetének megosztásával a betegségre próbálta irányítani a figyelmet. 

- Olyan érzés ez, mint egy támadás a nőiességed ellen - mondta el az Endometriosis Foundation of America adománygyűjtésénél, hozzátéve, hogy a betegség megismerésével, úgy érzi, már képes a győzelemre. Az énekesnő 300 ezer dollárt gyűjtött és adományozott az endometriózis kutatására.

„Ez a női lét velejárója”

Julianne Hough táncosnő tinédzseréveit azzal töltötte, hogy orvosokat próbált meggyőzni erős menzeszéről és elviselhetetlen fájdalmairól, ám rendszeresen azzal szembesült, hogy a doktorok a panaszait normálisnak, a női lét természetes velejárójának nevezték, amelyet el kell fogadnia. 

Sokáig elhitte, hogy görcsei semmivel nem rosszabbak másokénál, ám elmondása szerint sokszor úgy érezte, mintha egy kést szúrtak volna a hasába. Hosszú évek után rájöttek a fájdalmak eredetére, az endometriózisa miatt két laparoszkópos műtétet végeztek nála, eltávolították a petefészekcisztáit, vakbelét, valamint hegszöveteket húgyhólyagjáról és petevezetékeiről. 

Máig előfordul, hogy a panaszai visszatérnek, fájdalmai felerősödnek, olyankor meleg fürdővel próbálja elviselhetőbbé tenni a napját. A meddőségi félelmek miatt petesejtjét lefagyasztatta, hogy a későbbiekben, ha készen áll rá, nagyobb eséllyel vállalhasson gyermeket párjával, Brooks Laich jégkorongozóval.

A cikk az ajánló után folytatódik

Susan Sarandon színésznő szintén sokáig a saját gyengeségének és sebezhetőségének tudta be súlyos tüneteit, amellyel pedig minden nőnek meg kell birkóznia. Évekig szenvedett az erős vérzéstől, az ájulásoktól és a fájdalomtól, amelyre az orvosok fogamzásgátló tablettát és fájdalomcsillapítókat írtak fel.

Az Endometriosis Foundation egyik rendezvényén hangsúlyozta: ez nem a női élet természetes velejárója, lehet ellene tenni. Azt tanácsolja a hasonló cipőben járó nőknek, hogy mindig hallgassanak saját testük jelzéseire, és érzéseik alapján cselekedjenek.

Súlyos döntésig jutott a színésznő

Lena Dunham színésznő több mint egy évtizeden át szenvedett endometriózisos fájdalmakkal, nyolc műtéten esett át, emellett a fájdalmak csillapítására számos alternatív gyógymódot kipróbált az akupunktúrától a medencefenék-gyógytornáig. Néhány évvel ezelőtt, 31 éves korában súlyos döntésre szánta el magát, teljes hiszterektómia, azaz a méheltávolítás mellett döntött. A gyermekvállalást még nem vetette el teljesen, a jövőre nézve béranya felkérésén és örökbefogadáson is gondolkozik.

Emma Buntonnál, a Spice Girls egykori Baby Spice-ánál 25 éves korban diagnosztizáltak endometriózist. Az énekesnő a The Daily Mailnek elmondta, hogy a betegséghez kapcsolódó meddőségi ráta is megrémítette, a sikertelen próbálkozások hátterében 30-50%-ban állhat a betegség. Az énekesnőnek szerencséje volt, hiszen végül két gyermeknek adott életet.

Adenomiózis: az alig ismert betegség

Az adenomiózis az endometriózis egy fajtája, mely fájdalmas és kellemetlen tünetekkel jár.

(Borító- és ajánlókép: Halsey beszédet mond az Endometriosis Foundation of America éves rendezvényén - Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük