Mikromérgek az élelmiszerekben - Így lehet őket kikerülni
A mikroorganizmusok egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszer-biztonságban. Mire kell figyelni?

mikrobák az élelmiszeren
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a környezeti elemek anyaméhként veszik körül az embereket, úgy jelenti a szervezet a közvetlen környezetet milliárdnyi apró élőlény számára.

Közöttük vannak olyanok, amelyek hasznos munkát végeznek a testben, de bizony sok olyan is előfordul, amely veszélyt jelent.

A növényvédő szerek és a mikotoxinok után a Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! cikksorozatának harmadik írása az élelmiszerekben lévő mikrobákról szól.

Ártalmas anyagok a testben

Az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő ártalmas anyagok több mint 200-féle betegséget közvetítenek. A WHO adatai szerint évente tíz emberből egy, azaz globálisan összesen kb. 600 millió betegszik meg szennyezett élelmiszertől, közülük 420 ezren halnak meg, közülük is a legveszélyeztetettebbek az öt év alatti gyerekek: 125 000 haláleset tudható be ennek. A leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz.

mikrobák az élelmiszeren 2
Fotó: dra_schwartz / Getty Images Hungary

Az élelmiszerek szennyeződésének számos forrása lehet, hiszen a mai élelmiszer-ellátás összetett és szerteágazó folyamatokat foglal magában, beleértve a gazdaságban történő termelést, vágást vagy betakarítást, feldolgozást, tárolást, szállítást és forgalmazást: csak ezután jut el az élelmiszer a fogyasztóhoz.

A globalizáció és a kereskedelem tovább nehezíti az élelmiszerek okozta megbetegedések felderítését és a termék visszahívását veszély esetén. Az élelmiszer-biztonság éppen ezért a kormányok, az ipar, a termelők, a hatóságok és a magánlaboratóriumok, valamint a fogyasztók közös felelőssége.

A vegetatív és spórás baktériumok, illetve az élesztő- és penészgombák lehetnek hasznosak, de okozhatnak egészségügyi veszélyt is.

Mit tehet a labor?

Vezető laboratóriumok mikrobiológiai vizsgálataik során kórokozók és azok toxinjainak kimutatásával, a higiéniai és minőségi paraméterek, azaz romlást okozó mikrobák meghatározásával, fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálatával, a romlás okokozat-elemzésével, illetve Challenge-tesztek végzésével segítik az élelmiszer-biztonság növelését.

mikrobák az élelmiszeren 3
Fotó: D-Keine / Getty Images Hungary

Mindebben nagy segítségükre vannak alternatív műszeres gyorsvizsgálatok, amelynek eredményei akár 24 órán belül is elkészülnek!

Mit tehet a fogyasztó?

A fogyasztóknak mindenekelőtt ismerniük kell az általános, élelmiszer-fogyasztással járó veszélyeket, a termékek címkéjén szereplő információk felhasználásával pedig tájékozódniuk kell az élelmiszerek biztonságos kezeléséről. 

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Földrészenként és országonként ugyan eltérőek az élelmiszer-higiéniai állapotok, ám az élelmiszer-eredetű megbetegedések a fejlett országokban is jelentős kockázatot és terhet jelentenek.
  • Rendkívül fontos, hogy mindig kifogástalan alapanyaggal, tiszta ivóvízzel kell dolgozni, tiszta konyhában tiszta kézzel végezni a feladatokat.
  • Megfelelően el kell különíteni a készételeket és a nyersanyagokat.
  • Alaposan átsütni, átfőzni az ételeket, tehát odafigyelni a megfelelő hőkezelésre.
  • Az ételeket lehetőleg hűtve kell tárolni.

A 10 legjobb zöld leveles zöldség: tele vannak antioxidánsokkal, és finoman elkészíthetők

A leveles növények sokoldalúan feldolgozhatók a konyhában: amellett, hogy isteni szendvicsfeltét, párolt köret vagy saláta készülhet belőlük, számos fogásba illenek, bátran variálhatók az ételekben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük