Mikromérgek az élelmiszerekben - Így lehet őket kikerülni
A mikroorganizmusok egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszer-biztonságban. Mire kell figyelni?

- Illatos, frissítő testpermet házilag a kedvenc illóolajodból: egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád »
- Hamar kiverik a biztosítékot, pedig sokan viselik így ezeket a darabokat: 6 részlet a nyári öltözékben, ami megosztónak számít »
- 7 nap alatt tisztább, erősebb, ragyogóbb bőr? – A megújult szépségampullák tesztje minket is meglepett »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
- Illetlennek tűnsz, ha így jelensz meg egy esküvőn: 10 tiltólistás ruha és kiegészítő
Ahogy a környezeti elemek anyaméhként veszik körül az embereket, úgy jelenti a szervezet a közvetlen környezetet milliárdnyi apró élőlény számára.
Közöttük vannak olyanok, amelyek hasznos munkát végeznek a testben, de bizony sok olyan is előfordul, amely veszélyt jelent.
A növényvédő szerek és a mikotoxinok után a Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! cikksorozatának harmadik írása az élelmiszerekben lévő mikrobákról szól.
Ártalmas anyagok a testben
Az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő ártalmas anyagok több mint 200-féle betegséget közvetítenek. A WHO adatai szerint évente tíz emberből egy, azaz globálisan összesen kb. 600 millió betegszik meg szennyezett élelmiszertől, közülük 420 ezren halnak meg, közülük is a legveszélyeztetettebbek az öt év alatti gyerekek: 125 000 haláleset tudható be ennek. A leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz.

Az élelmiszerek szennyeződésének számos forrása lehet, hiszen a mai élelmiszer-ellátás összetett és szerteágazó folyamatokat foglal magában, beleértve a gazdaságban történő termelést, vágást vagy betakarítást, feldolgozást, tárolást, szállítást és forgalmazást: csak ezután jut el az élelmiszer a fogyasztóhoz.
A globalizáció és a kereskedelem tovább nehezíti az élelmiszerek okozta megbetegedések felderítését és a termék visszahívását veszély esetén. Az élelmiszer-biztonság éppen ezért a kormányok, az ipar, a termelők, a hatóságok és a magánlaboratóriumok, valamint a fogyasztók közös felelőssége.
A vegetatív és spórás baktériumok, illetve az élesztő- és penészgombák lehetnek hasznosak, de okozhatnak egészségügyi veszélyt is.
Mit tehet a labor?
Vezető laboratóriumok mikrobiológiai vizsgálataik során kórokozók és azok toxinjainak kimutatásával, a higiéniai és minőségi paraméterek, azaz romlást okozó mikrobák meghatározásával, fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálatával, a romlás okokozat-elemzésével, illetve Challenge-tesztek végzésével segítik az élelmiszer-biztonság növelését.

Mindebben nagy segítségükre vannak alternatív műszeres gyorsvizsgálatok, amelynek eredményei akár 24 órán belül is elkészülnek!
Mit tehet a fogyasztó?
A fogyasztóknak mindenekelőtt ismerniük kell az általános, élelmiszer-fogyasztással járó veszélyeket, a termékek címkéjén szereplő információk felhasználásával pedig tájékozódniuk kell az élelmiszerek biztonságos kezeléséről.
- Földrészenként és országonként ugyan eltérőek az élelmiszer-higiéniai állapotok, ám az élelmiszer-eredetű megbetegedések a fejlett országokban is jelentős kockázatot és terhet jelentenek.
- Rendkívül fontos, hogy mindig kifogástalan alapanyaggal, tiszta ivóvízzel kell dolgozni, tiszta konyhában tiszta kézzel végezni a feladatokat.
- Megfelelően el kell különíteni a készételeket és a nyersanyagokat.
- Alaposan átsütni, átfőzni az ételeket, tehát odafigyelni a megfelelő hőkezelésre.
- Az ételeket lehetőleg hűtve kell tárolni.
A 10 legjobb zöld leveles zöldség: tele vannak antioxidánsokkal, és finoman elkészíthetők
A leveles növények sokoldalúan feldolgozhatók a konyhában: amellett, hogy isteni szendvicsfeltét, párolt köret vagy saláta készülhet belőlük, számos fogásba illenek, bátran variálhatók az ételekben.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)