6 kérdés, ami jó ha elhangzik a szemvizsgálaton: a migrénes fejfájás mögött is állhat látászavar

Szemorvos sorolta fel azokat a kérdéseket, amelyeket érdemes feltenni szemészeti szűrővizsgálat esetén.

GettyImages-481213359

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mint a legtöbb szűrővizsgálat esetén, úgy szemészeti vizsgálatra is ajánlott 40 éves kor alatt kétévente, míg 40 éves kor felett évente elmenni.

Ezekre a vizsgálatokra érdemes felkészülten érkezni. Összeszedtük azokat a kérdéseket, amelyeket érdemes feltenni a szemész szakorvosnak.

Szemészeti szűrővizsgálatok fontos kérdései

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben hajlamosak halogatni a szemészeti szűrővizsgálatot, és már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor valamilyen tünetet, például látásromlást tapasztalnak - hívja fel a figyelmünket dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

GettyImages-99308294

- Pedig a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat már akkor segíthet felismerni bizonyos kórképeket, mielőtt az tüneteket, vagy akár visszafordíthatatlan látásromlást okozna. Az is előfordulhat, hogy egy rendszeresen visszatérő betegség hátterében valójában szemészeti probléma áll. Hogy csak egy példát említsek, a kínzó, migrénes fejfájást akár a nem megfelelően korrigált fénytörési hiba is okozhatja.

Ha lefoglaltuk a szemvizsgálat időpontját, vessük papírra, vagy írjuk be a telefonunkba az alábbi kérdéseket, és nyugodtan tegyük fel azokat a szemorvosnak.

„Mit jelentenek az eredményeim?”

A diagnózis és a kezelési javaslat ismertetése közben gyakran megesik, hogy elveszünk az információk között, és amikor távozunk, akkor csak információfoszlányokat viszünk magunkkal. Távozás előtt fussuk át a leletet, és ha szükséges, kérjük meg a szemorvost, hogy magyarázza el újból a számunkra érthetetlen részeket, akár többször is térjünk vissza az eredmények értékelésére. Úgy lépjünk ki a rendelőből, hogy minden információ tiszta és érthető.

„Milyen új jelekre, tünetekre kell figyelnem?”

A diagnózis ismeretében arra is kérdezzünk rá, hogy a szemprobléma milyen további tüneteket okozhat, és mi a teendő, ha ezek fellépnek. Ha tájékozottak vagyunk, észlelhetjük azokat az állapotromlásra utaló apró jeleket, amelyeknek egyébként nem tulajdonítanánk jelentőséget. Néhány esetben azonnali beavatkozás is szükségessé válhat, ezért nem érdemes az újabb orvosi konzultációt halogatni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

„Milyen lehetőségeim vannak a látásom javítására?”

Akár évek óta olyan szemüveget viselünk, ami bevált, akár jól bírja a szemünk a kontaktlencsét, érdemes megkérdezni, hogy esetünkben van-e más lehetőség a látáskorrekcióra. Egy látásjavító szemlencseműtét vagy lézeres szemműtét ugyan nagyobb kiadást jelent, de érdemes tisztában lenni a lehetőségeinkkel, hisz ezek a megoldások megfizethetetlen kényelmet is hozhatnak a mindennapokba.

„Mit tehetek a látásom védelméért?”

Kérdezzük meg az orvost, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a szemünk a lehető legegészségesebb maradjon, és a látásunk ne romoljon. Előfordulhat, hogy a szakember olyan életmódbeli, táplálkozási, szemápolási tippeket javasol, amelyekről eddig még nem hallottunk. Ezek többsége sok esetben nem igényel nagyobb anyagi ráfordítást, viszont hozzájárul az egészséges életmódhoz.

„Mikorra ütemezzem a következő szemvizsgálatot?”

A szemészeti szűrővizsgálat gyakorisága a szem egészségi állapotától és az életkorunktól függ. Ezért a vizsgálat végén feltétlenül beszéljük meg az orvossal, hogy mikorra időzítsük a következő ellenőrzést. Azonban, ha belgyógyászati betegség, tehát magasvérnyomás-betegség vagy cukorbetegség miatt gyógyszeres kezelés alatt állunk, akkor évente egy kontrollvizsgálat a javasolt.

GettyImages-1361086868

„Mire számíthatok a vizsgálat során?”

Ezt a kérdést nem is az orvosnak érdemes feltenni, hanem még a vizsgálati időpont lefoglalásakor e-mailben vagy telefonon. Gyakran azért tartunk egy vizsgálattól, mert félünk, hogy az esetleg kellemetlenséggel, fájdalommal jár. Kérjük meg az ügyintézőt az időpont foglalásakor, hogy ismertesse a vizsgálat pontos menetét. Érdeklődjünk a lehetséges egészségügyi kockázatokról és mellékhatásokról, valamint arról, hogy kell-e valamivel készülnünk a vizsgálatra, például lesz-e pupillatágítás, vezethetünk-e autót a vizsgálatot követően, mennyi ideig kell a szemészeten tartózkodnunk.

9 tünet, amikor muszáj szemvizsgálatra menni

A látásromlás hátterében gyakran kezelést igénylő alapbetegségek húzódnak meg, nem elég tehát a szemüveg felíratása.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük