Szemen is kialakulhat fekély: a viszketés csak az első tünet

Csíp, éget, viszket, száraz? Súlyos problémákhoz is vezethet az apró gyulladás.

szem-faradt-stessz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak a bőröd, az ajkad vagy a hajad száradhat ki a naptól, de a szemed is számtalan veszélynek van kitéve. Árt neki a monitor folyamatos bámulása, a légkondicionálás, a gyakori tévézés, a fokozott pollentermelődés, a száraz és poros levegő.

A száraz szem szindróma elsősorban a nők betegsége. Tünetei közé tartozik az égő, csípő és viszkető szem, illetve az a kellemetlen érzés, mintha a szemhéjad belső részén homokréteg súrlódna.

Nevével ellentétben viszont az állapot produkálhat akár folyamatos könnyezést is. Azért, hogy ez ne alakuljon ki, a szemnek elegendő folyadékot, vagyis könnyet kell termelnie, ráadásul a folyadéknak megfelelő síkosító állaggal kell rendelkeznie.

Mire figyelj oda?

Nyáron különösen aktuális, hogy napi két liter vizet kell inni. A szem megfelelő vízháztartása is ekkora mennyiséggel tartható fenn. Ne spórolj a jó minőségű napszemüvegen! Kardinális jelentőségű a megfelelő UV-szűrővel ellátott darab beszerzése.

Nagyon kevesen tartják be azt a szabályt is, ami számítógépes munkánál óránként tíz perc szünetet határoz meg. Jól teszed, ha ilyenkor távolabbi tárgyakra fókuszálsz, és biztosítod ezzel szemednek, hogy ne fáradjon bele a folyamatos erőltetésbe. Ha az a furcsa állapot alakult ki, hogy nem vagy képes könnyezni, az azt jelenti, hogy a szemedet befedő finom könnyfilmköpeny megsérült.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezzel a kötő- és szaruhártya is veszélybe kerül, mert védtelenné válik a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ha belekerül valami apró tárgy a szemedbe, nem tudod majd kipislogni. Rosszabb esetben maga a pislantás is járhat érzékenységgel vagy fájdalommal. Ha nem kezeled a bajt, súlyos esetben fekély is keletkezhet a szemgolyón, mely kezeletlenül amellett, hogy fájdalmas, a látásodat is befolyásolhatja.

Étkezés a szem épségéért

A szemgolyót bevonó könnyfilm egészséges állapotának megőrzésében az omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepük van. Egyél sok halat, tenger gyümölcseit, mandulát és dióféléket, mert ezek tartalmazzák nagy mennyiségben.

Ha nem enyhülnek a panaszok, próbáld ki a patikákban kapható, természetes összetevőjű műkönnykészítményeket szemcsepp vagy gél formájában. Amennyiben két-három napon belül nem változik a kellemetlen állapot, mindenféleképpen keresd fel a szemorvosodat.

Ezt is szeretjük