Vakságot és végtagvesztést okozhat idővel: ezek a csendes kór első tünetei

Nem mindenki figyel kellőképp oda a tünetekre, pedig fontos lenne.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO figyelmeztetése szerint a csendes kórnak, illetve csendes járványnak is nevezett cukorbetegség fékevesztett előretörésével kell szembenéznie a világnak, ma már ugyanis majdnem minden 11. embert érint a betegség.

A WHO jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát, de az eredményekből kitűnik, hogy a növekedésért döntően a nem megfelelő életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a felelős.

Kulcsfontosságú a korai diagnózis

A diabétesz kezdetben csendesen meghúzódó betegség, mely olyan komoly tüneteket, pontosabban már szövődményeket, mint a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a veseelégtelenség kialakulásának fokozott kockázata, csak akkor ad, ha már előrehaladottabb állapotban van. A magas vércukorszint növeli továbbá az agyi érkatasztrófa, a vakság, a végtag-amputáció, az idegrendszeri és pajzsmirigy-betegségek, valamint a szülési komplikációk kockázatát is.

Ahhoz, hogy valaki elkerülhesse a súlyosabb következményeket, fontos, hogy a lehető legkorábban felismerje a betegség tüneteit. A cukorbetegségről általában - többek között miért alakul ki, mik a rizikófaktorok, hogyan lehet kezelni - ide kattintva olvashatsz, ha pedig megnézed a következő képeket, a legelső jeleit ismerheted meg.

A cukorbetegség természetes gyógymódjai

Néhány táplálkozási praktika segíti a diabétesz szinten tartását. Nézd meg a képeket galériánkban!
Ezt is szeretjük