Milyen messze ülsz a monitortól? Ez az ideális távolság!
Ha túl messze ülsz, hunyorogni fogsz, de a túlságosan kis távolság is megterhelheti a szemed.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha napi nyolc-tíz órát töltesz a számítógép előtt, fontos, hogy egyrészt a megfelelő testhelyzetben tedd, másrészt kellő megvilágítást kapjon a monitor.

Ezen kívül lényeges a szem-képernyő közötti távolság is, amely ha megfelelő, elkerülheted a hunyorgást, a szemfáradtság kialakulását.

Szem-monitor: ez a tökéletes távolság

Több körülménytől is függ, hogy mekkora távolság számít ideálisnak. Ilyen például a képernyő mérete, illetve felbontása. Értelemszerűen egy nagyobb monitort távolabbról is jól látsz, míg egy kisebb méretűt vagy felbontásút közelebb kell húznod magadhoz.

17 colos képernyő

Ugyanakkor már nagyjából általánosnak mondható a 17 colos képernyők használata, amelyek 50-70 centiméterről használhatóak kényelmesen.
A távolságon kívül fontos, hogy a vízszintes nézővonalnál 10-15 fokkal lejjebb legyen a monitor - az emberi szem ugyanis a lefelé nézéshez tud legkönnyebben alkalmazkodni. A felfelé vagy vízszintesen előre tekintés nagyobb terhelést jelent a szem számára.

Irány a szemész!

Az alábbi videóban a szemész szakorvos mondja el, melyek azok a jelek, amik egyértelműen jelzik, hogy látásvizsgálatra kell menned.

Ezt is szeretjük