Milyen messze ülsz a monitortól? Ez az ideális távolság!

Ha túl messze ülsz, hunyorogni fogsz, de a túlságosan kis távolság is megterhelheti a szemed.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha napi nyolc-tíz órát töltesz a számítógép előtt, fontos, hogy egyrészt a megfelelő testhelyzetben tedd, másrészt kellő megvilágítást kapjon a monitor.

Ezen kívül lényeges a szem-képernyő közötti távolság is, amely ha megfelelő, elkerülheted a hunyorgást, a szemfáradtság kialakulását.

Szem-monitor: ez a tökéletes távolság

Több körülménytől is függ, hogy mekkora távolság számít ideálisnak. Ilyen például a képernyő mérete, illetve felbontása. Értelemszerűen egy nagyobb monitort távolabbról is jól látsz, míg egy kisebb méretűt vagy felbontásút közelebb kell húznod magadhoz.

17 colos képernyő

Ugyanakkor már nagyjából általánosnak mondható a 17 colos képernyők használata, amelyek 50-70 centiméterről használhatóak kényelmesen.
A távolságon kívül fontos, hogy a vízszintes nézővonalnál 10-15 fokkal lejjebb legyen a monitor - az emberi szem ugyanis a lefelé nézéshez tud legkönnyebben alkalmazkodni. A felfelé vagy vízszintesen előre tekintés nagyobb terhelést jelent a szem számára.

Irány a szemész!

Az alábbi videóban a szemész szakorvos mondja el, melyek azok a jelek, amik egyértelműen jelzik, hogy látásvizsgálatra kell menned.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük