Súlyos betegséget jelezhet a felálláskor jelentkező szédülés: mikor kell orvoshoz fordulni vele?

Az ortosztatikus hipotónia hátterében különböző betegségek is meghúzódhatnak, nem ajánlott félvállról venni a kellemetlenséget.

szédülés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden bizonnyal sokan tapasztalták már, hogy miután hirtelen felállnak, enyhe szédülés fogja el őket, úgy érzik, hogy egy pillanatra elsötétül előttük a világ. 

A jelenség, amely a testhelyzet változtatása miatti vérnyomásesés hatására következik be, kifejezetten gyakori, és általában nem ad okot különösebb aggódásra. Amennyiben viszont krónikussá válik, a háttérben megbújó betegséget jelezhet - ilyenkor már nem érdemes félvállról venni. 

Ezért jelentkezik szédülés felálláskor

A fekvésből, ülésből történő felkelés után a gravitáció hatására a vér az alsó végtagokba és a hasba áramlik, kevesebb vér jut vissza a szívbe, és csökken a vérnyomás. A szív és a nyak közelében található speciális sejtek, baroreceptorok jeleket küldenek az agyba, amely arra utasítja a szívet, hogy gyorsabban verjen, több vért pumpáljon. A baroreceptorok szűkítik az ereket, növelik a vérnyomást. Amennyiben valami beleavatkozik a folyamatba, akadályozza a hatékonyságát, ortosztatikus hipotónia lép fel. Ennek leggyakoribb jelei a szédülés, homályos látás, gyengeség, zavarodottság, illetve az ájulás. 

Ha néha jelentkezik a kellemetlenség, többnyire ártalmatlan okok húzódnak meg mögötte, ilyen például a folyadékhiány, az alacsony vércukorszint vagy a túlmelegedés. Az idősebb korosztályban előfordul az étkezést követő alacsony vérnyomás, ami szintén hozzájárulhat a panasz megjelenéséhez. Vannak azonban betegségek is, amelyek fokozhatják a valószínűségét.

Szívproblémák: bizonyos szívvel kapcsolatos kórképek alacsony vérnyomáshoz vezethetnek, ilyenek a kórósan alacsony szívverés, vagyis a bradycardia, a szívbillentyű-betegségek, a szívroham és a szívelégtelenség.

Hormonális rendellenességek: pajzsmirigybetegségek, mellékvese-elégtelenség (Addison-kór) és hipoglikémia, vagyis az alacsony vércukorszint is okozhatnak ortosztatikus hipotóniát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Idegrendszeri zavarok: egyes idegrendszeri betegségek nehezíthetik a szervezet vérnyomás-szabályozását. Ide sorolható egyebek mellett a Parkinson-kór, a multiszisztémás atrófia (MSA), illetve a Lewy-testes demencia is. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben gyakorivá válik a panasz, érdemes szakemberhez fordulni. Kifejezetten fontos ez akkor, ha eszméletvesztés is kíséri a tüneteket. Az ortosztatikus hipotónia különösen jellemző a 65 év felettieknél, ekkor a baroreceptorok lassulhatnak, és a szívnek is nehezebb felvennie a ritmust, hogy kompenzálja a vérnyomáscsökkenést. Ráadásul bizonyos gyógyszerek, magas vérnyomás és szívbetegségek, Parkinson-kór kezelésében alkalmazott készítmények fokozhatják a valószínűségét.

Az alkoholfogyasztás, valamint a hosszas ágynyugalom szintén hozzájárulhat a felálláskor tapasztalt szédüléshez. 

Az ortosztatikus hipotónia elesésekhez vezethet, ami csontritkulás esetén a csonttörések valószínűségét növeli, a vérnyomás-ingadozás növelheti a stroke kockázatát, illetve szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezői között is szerepel

8 egészséges, magnéziumban gazdag étel

Az alacsony magnéziumszint többek között a depresszió, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét növelheti, hiányában változatos tünetek, fejfájás, izomgörcsök, szívritmuszavarok léphetnek fel, továbbá ingerlékenység, gyengeség és a koncentráció zavara jelentkezhet.

Szapora szívveréshez, ingerlékenységhez, izomgörcsökhöz vezet a hiánya: 8 magnéziumban gazdag, egészséges étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük