Alvászavar és állandó fáradékonyság? Az alacsony vérnyomás tünetei és kezelése

Ha az alacsony vérnyomás panaszokat okoz, szükségessé válik a kezelése.

Alacsony vérnyomás tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alacsonyabb vérnyomás sokak számára vágyott állapotnak tűnhet, hiszen ellentéte, a magas vérnyomás egy súlyos egészségügyi szövődményeket hordozó népbetegség.

Az optimálisnál valamivel alacsonyabb érték általában nem okoz tüneteket, azonban a tartósan és jócskán alacsonyabb vérnyomás, esetleg a felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesés már komoly kellemetlenségek előidézője lehet. Ráadásul az alacsony vérnyomás egyéb kóros állapotokat jelezhet. A súlyosan alacsony vérnyomás következtében pedig létfontosságú szervek, így a szív és az agy is sérülhetnek.

Mi tekinthető alacsonynak?

A vérnyomásértékeket több dolog is befolyásolhatja, így például a nem vagy az életkor, mégis, az optimális értéket leegyszerűsítve 120/80 Hgmm környékén, valamivel az alatt szokták meghatározni. Ehhez képest a kórosan alacsony vérnyomásnál, azaz hipotóniánál az első, tehát a szisztolés érték általában 90 Hgmm-nél, a második, vagyis a diasztolés érték 60 Hgmm-nél kisebb. Sokkos állapotban ennél is alacsonyabbak az értékek, ez pedig az életet is veszélyeztető helyzetet eredményezhet, gyors és felületes légzés, hideg, sápadt bőr, gyenge és gyors pulzus jellemzik. 

PAH magas vérnyomás
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

A vérnyomás napközben is változik, hatással van rá a testhelyzet, a stressz-szint, az elfogyasztott étel-ital, a beszedett orvosságok és a légzés is. Megoldandó problémát általában a kórosan alacsony vérnyomás jelent, ami kellemetlen tüneteket, például látászavarokat, szédülést, ájulást, nyirkos, sápadt bőrt, hányingert, koncentrációs problémákat, fáradékonyságot és olykor alvászavart okoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi vezethet alacsony vérnyomáshoz?

Az alacsony vérnyomásnak több fajtája is létezik, főleg idősebbeknél figyelhető meg a helyzetváltoztatásra jelentkező vérnyomásesés, az ortosztatikus hipotónia. Ilyenkor, jellemzően a felállást követően az illető szédül, és úgy érzi, elsötétül előtte a világ. Ez a legrosszabb esetben ájuláshoz is vezethet.

Fiatal nőknél gyakori az alacsony vérnyomás esszenciális formája, amikor a pontos kiváltó ok nem állapítható meg.

lassú fogyás 5
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Bizonyos endokrinológiai kórképek, szívbetegségek, súlyos fertőzések és allergiás reakciók, vérvesztések alacsony vérnyomást okozhatnak. Terhesség, illetve B12-, folsav- és vashiány következtében, valamint egyes gyógyszerek, például vízhajtók szedésekor is kisebb értékeket mérhetnek az érintettek.

A fokozott folyadékfogyasztás is segíthet

Az alacsony vérnyomás kezelése általában akkor indokolt, amikor az állapot a páciens számára kellemetlen tünetekkel jár. Amennyiben egy másik kórképpel karöltve jelentkezik, az alapbetegség terápiája a cél, ha gyógyszerek mellékhatásaként, akkor szükség lehet az adott készítmény cseréjére, dózisának csökkentésére.

vízivás
Fotó: Amanda Koster Productions / Getty Images Hungary

Az ismeretlen eredetű, ám a fentebb felsorolt tüneteket okozó alacsony vérnyomás esetében a vízfogyasztás növelését, az orvos egyetértése mellett az ételek sózásának fokozását, valamint kompressziós harisnya hordását szokták javasolni a szakemberek. Amennyiben azt a beteg állapota indokolttá teszi, gyógyszeres kezelésre is lehetőség van. A rendszeres testmozgás is sokat segíthet, ha pedig valaki kiadós lakmározások után tapasztalja, hogy leesik a vérnyomása, érdemes kisebb adagokat elosztania több étkezésre. Az ortosztatikus hipotóniától szenvedőknél fontos az óvatos helyzetváltoztatás, felállás előtt vízivás, ágy szélén ücsörgés ajánlott.

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog!

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek dobogós helyet foglalnak el a halálozási statisztikákban. Mivel a szív megállás nélkül és intenzíven dolgozik, érdemes támogatni a munkáját még panaszmentesség esetén is. Ingadozó vérnyomás, alkalmanként rendetlenkedő szívritmus esetén is érdemes a gyógyszerek előtt vagy mellett a szíverősítő teákat fogyasztani. Komolyabb és hosszabb ideje fennálló panaszok esetén azonban mindig kezelőorvossal ajánlott egyeztetni, a teák ugyanis semmiképp sem váltják ki a gyógyszeres kezelést, ha arra van szükség!

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog!

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük