Idén változnak a Szedd magad eperföldek szabályai: májusban kinyitottak a gyümölcsösök
Kinyitottak az eperföldek, de a járvány miatt figyelj az óvintézkedésekre!

szedd magad eper no eperfold
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szedd magad! akciók hosszú ideje töretlen sikerrel zajlanak az országban: évről évre tömegek keresik fel az eper- és más gyümölcsföldeket néhány vödör friss gyümölcsért.

Az eperszezon már javában tart, és elérkezett a sokak által várt időszak: az eperföldek is sorra megnyíltak, így egyre többen keresik fel a birtokokat. A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások azonban az eperföldekre is vonatkoznak.

Maszk és távolságtartás

Mivel időnként tömeg alakulhat ki a földeken, nagyobb a fertőzés kockázata, mint máshol. Az eperföldek által hozott szabályokban egyelőre sok a bizonytalanság, a meghozott szabályozások megyénként és üzemeltetőnként is eltérhetnek, ezért fontos az indulás előtti tájékozódás.

A maszk használata a fizetés idejére mindenhol kötelező, ám akad, ahol ezt a belépéstől a fizetés végig magán kell tartania az embernek, hogy minél kevesebb legyen a fertőzés kockázata. Természetesen maszk hiányában egy sállal vagy kendővel is eltakarható az arc.

Az Erdbeerland-Hungária Kft. a maszk kötelező használatát csupán a fizetés idejére írta elő, ez vonatkozik hat Budapest környéki földre is, így Pomázon, Budakalászon, Pilisvörösváron és Érden is ez a szabály él. Az eperföldek mindenhol felhívják a figyelmet arra is, hogy kötelező a minimum kétméteres távolságtartás az emberek között. Ez alól kivételt képeznek az egy háztartásban élők.

Időkorlátozás a földeken

Felmerülhet az élelmiszerüzletekben, patikákban megszokott idősávok kérdése is az eperföldekre vonatkozóan. A szabályozás itt sem teljesen egységes, van, ahol a földeket reggel 9 és 12 óra között csak 65 év felettiek látogathatják, utána estig pedig csak a 65 év alattiak. Az Erdbeerland-Hungária Kft. földjein idősávozás nincs érvényben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától érdeklődtünk a szedd magad akciók szükséges korlátozásairól.

A NAK válaszában leírta, hogy az illetékes hatóságok álláspontja szerint a „szedd magad” helyszínek nem minősülnek piacnak vagy más jellegű bevásárlóhelynek, az itteni tevékenység mezőgazdasági munkavégzésnek minősül, vagyis az idősávos korlátozás, az életkor szerinti idősávokra vonatkozó kötelezettség ezekre a helyszínekre nem vonatkozik.

Közleményük szerint az esetleges tumultust természetesen a rendelkezésre álló eszközökkel - időpontra történő érkezés, szakaszos beengedés, sorban állás - meg kell tudni előzni.

Továbbá az általános járványügyi védelmi intézkedések - védőtávolság és maszkviselés - betartása e helyszíneken is kötelező, és az üzemeltető elsődleges felelőssége. „Szedd magad” akció esetében a maszkviselés csak a pénztárnál kötelező, hiszen a szabad térben végzett mezőgazdasági munkát a maszkviselés aránytalanul akadályozná.

Az alapvető intézkedéseken túlmenően lehetőség szerint törekedni kell a maximális higiénia érdekében arra, hogy a jelenlevőknek legyen lehetőségük rendszeres kézfertőtlenítésre, és az árukiadás és pénzkezelés folyamatai ne keresztezzék egymást - írták a közleményben, hozzátéve: habár az átadóponton történő átvételt nem köti az idősávos korlátozás, arra azonban a nyitvatartás szervezésekor tekintettel kell lenni, hogy a 65 év felettiek jellemzően a más boltokban történő beszerzésekkel együtt tudják az átadóponti áruátvételt is elintézni.

Előzetes bejelentkezésre egyébként nincs szükség egyik eperföldön sem, ám indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni akár a Facebookon, akár telefonon, hiszen a fenti működési különbségek mellett egy nagyobb szedés után jelentősen meg is fogyatkozhat az érett gyümölcsök száma, és esetenként néhány napos érési szünetet is tartanak az egyes földeken.

Látásjavító gyümölcsök és zöldségek

Tele vannak sejtvédő antioxidánsokkal, és a látást is megvédik a piros gyümölcsök. Mutatjuk, még mi mindennel tehetsz a szem egészségéért.

Ezt is szeretjük