3 étel, aminél nem játék a szavatossági idő

Dobd ki, ha lejárt!

A címkén jelzett lejárati időt mindig vedd komolyan, de az alábbi az élelmiszereknél különösen.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt gondolhatnád, hogy egy nap ide vagy oda már nem számít, ha az ételek szavatosságáról van szó, hiszen ez semmiség ahhoz képest, hogy mikor vetted a terméket.

Vannak olyan ételek, melyeknél valóban nem kell percre pontosan elhinni a lejárati időt, míg másoknál a szavatosság szentírás. Különösen vigyázz a következőkkel, és dobd ki őket, ha lejártak!

Gomba

A gombafogyasztás több veszélyt rejt magában, bár ezekről inkább a mérgező fajok kapcsán esik szó. Azonban a sokáig tárolt ehetők gombák közel olyan kockázatosak lehetnek az egészségedre, mint a mérgező társaik, ugyanis rendkívül könnyen romlanak.

Így tárold!

A legjobb, ha a megvásárolt gombát még aznap elkészíted, ha mégsem, akkor mindenképpen tedd mélyhűtőbe. Amennyiben néhány napon belül szeretnéd felhasználni, a normál hűtőben is elhelyezheted, de ügyelj rá, hogy ne legyen ömlesztve, rendesen szellőzzön, valamint tegyél alá papírt, ami felszívja a gombából szivárgó nedvességet.

Vásárláskor ellenőrizd a frissességét: ha a gomba nyálkás, ráncos vagy túlzottan puha, akkor ne vedd meg. Amikor konzervet vásárolsz, mindig alaposan nézd meg a lejárati időt, és ha felbontottad a dobozt, akkor rögtön használd fel a tartalmát. A gombából készült ételeket legkésőbb a főzés másnapjáig fogyaszd el, az étkezések előtt pedig melegítsd fel.

Tojás

Habár a tojást és a belőle készült ételeket elsősorban a nyári időszakban szokták módjával ajánlani, nem árt, ha mindig odafigyelsz, így megkímélheted magad egy igen kellemetlen fertőzéstől, a szalmonellától.

A szalmonellabaktériumok a héj felszínén élhetnek, akkor kerülnek bele a tojásba, amikor feltöröd azt. A legjobb, ha közvetlenül a felhasználás előtt megmosod a tojást, így megszabadulhatsz a szennyeződésektől. Ennél korábban semmiképpen ne tisztítsd meg, mert azzal a természetes védőrétegét - ami a hosszú eltarthatóság záloga - is eltünteted a héjról.

Így tárold!

Csak olyan tojást vásárolj, ami nem sérült vagy repedt. 18 fok alatti hőmérsékleten tárold, és feltörés előtt tisztítsd meg. Ne közvetlenül az ételbe törd bele, hanem egy pohárba - elég, ha egy szem romlott, és minden a kukában landolhat. A tojások feltörése után alaposan moss kezet, és a felhasznált edényeket is mosd el, nehogy onnan jusson bele az ételbe a szalmonellabaktérium.

Felvágottak és húsok

Ha nem szeretnél egy csúnya gyomorrontást vagy még annál is rosszabbat összeszedni, a húsoknál és a felvágottaknál is figyeld a lejáratot, különös tekintettel a hentespultokban található termékekre és az előre csomagolt készítményekre.

Azt is nézd meg, hogy az adott áru miből készült, nem nyomódott-e be valahol, netán nincs-e elmosódva a lejárat dátuma. Ha olyat látsz a címkén, ami gyanakvásra adhat okot, akkor inkább vásárolj máshol.

Így tárold!

Olyan húst, aminek szürkés, zöldes színe van, semmiképpen ne vegyél meg. Előfordul, hogy a hentespultban megpróbálnak trükközni a fényviszonyokkal, ezért bátran kérd az eladót, vegye ki az árut, hogy közelebbről is megnézhesd azt.

Gyanús lehet az átlátszó bőrű csirke, ahogyan azok a húsok is, amelyek levet eresztenek, vagy épp ellenkezőleg, teljesen ki vannak száradva. A hallal is légy óvatos: ha a szeme nem tiszta, akkor valószínűleg már nem friss áruról van szó.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felvágottakat három-négy napnál tovább ne tárold a hűtőben, még légmentes edényben se. A nyers húst mindig a fridzsider alján helyezd el, nehogy keresztszennyeződés alakuljon ki, de itt se legyen egy napnál tovább. Ha később szeretnéd felhasználni, akkor vásárlás után azonnal tedd a mélyhűtőbe. Ha úgy érzed, hogy akár a húsnak, akár a felvágottnak furcsa bukéja van, ne fogyaszd el.

Te mennyire figyeled a szavatossági idő lejáratát?

Ezt is szeretjük