A szaunázás szabályai: 4 dolog, amit szinte mindenki rosszul csinál a wellnessben

A szaunázás közben néhány szabályra érdemes odafigyelni.

szauna-nok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban nincs különösebb kultúrája a szaunázásnak. A legtöbben uszodákban használják a forró kabint - elsősorban melegedőnek. A finnek minden bizonnyal nagyokat néznének, ha látnák, mit csinálnak az emberek Kelet- és Közép-Európában szaunázás címén.

A 2018-ban a világ legboldogabb országának választott Finnországban csaknem minden háztartásban megtalálható a szauna. Korra és nemre való tekintet nélkül mindenki szaunázik. Hogy ettől olyan boldogok-e, azt nem tudjuk, mindenesetre az egészségükért sokat tesznek vele. Ha te is szívesen mész szaunázni, néhány szabályt muszáj betartanod, különben nem ér sokat.

Vizes testtel tilos!

Kétségtelen, hogy úszás után jólesik a szaunázás. A sportolást követő kellemes fáradtság valósággal hívogat az aprócska, forró kabinba. De a szauna nem melegedő! A belépést megelőzően szárazra kell törölni a testet, ellenkező esetben akadályozod az izzadást és a salakanyagok bőrön keresztül történő távozását. Nem mellékesen: vizes fürdőruhával eláztatni a szaunapadokat nem túl elegáns dolog. Végül fontos, hogy a paddal érintkező testrészeid alá helyezz törölközőt - a lábad alá is!

Mikor ihatsz?

Itthon nem ritka látvány, hogy valaki még a szaunába is visz be magával vizet. De hogy két szaunázás között fogyaszt folyadékot, az szinte biztos. Ezzel az a gond, hogy ilyenkor lehetővé válik a folyadékelvonás a bélrendszerből, vagyis a pórusaidon át az elfogyasztott vizet izzadod ki. Ha nem ittál közvetlenül a szaunázás előtt, könnyebben megkezdődik a verejtékezés. Folyadékot tehát még jóval a szaunába lépés előtt kell fogyasztani, illetve azt követően, ha már nem mész vissza - nehogy a szervezeted dehidratálódjon.

Ruhában? Ruha nélkül?

Az igazi szaunázás ruha nélküli. A vizes fürdőruha alatti testfelületen ugyanis nem indul be olyan mértékű izzadás, mely ideálisnak számítana. A fürdőruha alatti testfelület ráadásul beizzad, felázhat, ami kedvező feltételeket teremt az ekcéma kialakulásához és a különböző kórokozók elszaporodásához. Másfelől a fürdőruhából kipárolgó klór- és fertőtlenítőszag belélegzése sem kifejezetten egészséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az úgynevezett natúr szaunakultúra a nyugati országokban egyre megszokottabb, és hazánkban is több wellness-központban van rá lehetőség, az uszodákban azonban itthon még furcsán néznének az emberre, ha egy szál törölközőben szaunázna. Ott, ahol nincs lehetőség a meztelen szaunázásra, érdemes száraz fürdőruhában belépni a kabinba. Ajánlott pamutviseletet választani, a műszálas anyagok ugyanis elzárják az izzadságot.

Szaunázni csendben kell

A szaunázás nem egyszerűen az izzadásról, hanem a relaxálásról is szól. Ha a padszomszéd megállás nélkül beszél, az nagyban megnehezíti a befelé figyelést, a pihenést, az elmélyülést. Bár a legtöbb uszodában kifüggesztik a szauna oldalára, hogy illik csendben szaunázni, kevesen veszik ezt komolyan.

Gyógyfürdők a hosszú életért

Egyes hazai gyógyvizek a szívbetegségek megelőzésére is alkalmasak. Érdemes megmerülni a természet adta gyógyító kincsekben.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük