Hirtelen vérnyomásesés és szívleállás: életveszélyes a szaunázás közbeni alkoholfogyasztás
Nem véletlenül ellenjavallt az alkoholfogyasztás a nagy melegben: a szauna sokszorosan megterheli a szívet, a legnagyobb kánikulához képest is.

shutterstock 378553885
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szaunázás a téli hónapokban, veszélyeivel viszont nem minden hódolója van tisztában. 

Finnországban például a szaunázásból adódó halálesetek mintegy 80%-ában az alkohol volt a tragédia egyik okozója: nem mindegy, hogy hány feles vagy sör után veti be magát valaki a forró kabinba, vagy mit fogyaszt el folyadékpótlás címszó alatt.

A szervezetre gyakorolt hatás

A meleg közismerten értágító hatással rendelkezik. Ez annyit jelent, hogy az ereken adott idő alatt több vér áramlik át, mint amikor szűk állapotban vannak: az erek falára gyakorolt nyomás pedig ezzel párhuzamosan egyre inkább csökken.  

szauna alkohol forróság

Az alkohol szintén úgynevezett vazodilatátor, azaz értágító hatású. Így a melegtől tágult erek még jobban kiöblösödnek, ez pedig a vérnyomás szélsebes zuhanásához vezethet: a kritikusan alacsony vérnyomás pedig az egész keringési rendszer összeomlását okozhatja, és ájuláshoz vezethet. Az ereken átáramló vér mennyiségének növekedésével a vérkeringés gyorsul, ami szívritmuszavarokhoz vezethet annál is, akinek világ életében nem volt szívproblémája. A forróságban amúgy is kitikkadt szervezet az alkoholtól még inkább esélyes lesz a hipertermiára, azaz a túlmelegedésre, ami a hőgutához hasonló tünetekkel jár.

Az alkohol diuretikus hatását biztosan mindenki tapasztalta már, akivel legalább egyszer előfordult, hogy felöntött a garatra. Ezért fáj a másnapos ember feje, és ezért mondják, hogy sok folyadékot kell inni egy-egy hosszú éjszaka után. A vízháztartás szaunázás közben amúgy is le van terhelve, a fokozott izzadással több folyadékot veszítesz, és, ha erre rájön az alkohol vízhajtó befolyása, nem kell hozzá sok, és veszélyes mértékben kiszáradhat a szervezet, nem beszélve arról, hogy a másnapi fejfájás erőssége is hatványozódik.

Szintén nagy veszély az ittas szaunázáskor, hogy a koordináció elvesztése nagyon súlyos balesetekhez vezethet: elcsúszni a szaunában akár életveszélyes égési sérüléseket is okozhat. Ne kockáztasd, hogy bármi kárt teszel akár magadban, akár másban, ha esés közben véletlenül meglöksz valakit.

Mennyit szabad?

Szakértők szerint a szaunázás előtt vagy közben elfogyasztott egy-két centiliter rövidital vagy egy pikoló sör még nem jár olyan sokkoló következményekkel, mint a fent említettek. A legjobb, ha szaunázás előtt egy nappal már megkezded az alkoholböjtöt, így ténylegesen érvényesülnek a melegben eltöltött méregtelenítő percek.  

szauna-idos-par-wellness

Alkoholos szeánszok

Számos hotel kínál alkohollal egybekötött szeánszokat, azt viszont a helyszín határozza meg, hogy lehet-e kóstolni, vagy csupán a kövekre locsolják a szeszt. Ha ez utóbbival találod szemben magad, ne aggódj, az alkohol 78,37 fokon elég, égésterméke pedig nem okoz változást a vér alkoholszintjében. Ha viszont utólag cukrozott, rossz minőségű italt öntenek a forró kavicsra, a cukor fog égni, méghozzá jelentős füsttel és kellemetlen szaggal, ez esetben ne maradj tovább a kabinban! 

Gyógyszerek a szaunában

A vérnyomáscsökkentőt vagy a bőr alá adható inzulinkészítményeket inkább a szaunázást követően kell használni. Ezzel elkerülhető a túlzott vérnyomásesés. Az inzulinkészítmények esetében a vérkeringés felgyorsulása miatt javasolt inkább utólag beadni az injekciót, mivel a fokozott keringés által a gyógyszer hatása felerősödhet, ezzel hipoglikémiát okozva.

A szív egészsége

Szíved egészségéért már a táplálkozással is rengeteget tehetsz, a megfelelő folsavbevitel például nem csak a kismamáknak fontos: fogyaszd ezeket az ételeket, és csökkentsd velük a szívroham kockázatát!

Ezt is szeretjük