A szaunázás 4 áldásos egészségügyi hatása - Nem is hinnéd, mi mindenre jó
Ne melegedni menj be a szaunába! Elmondjuk, miért lesz jó neked odabent.

szepseg szauna2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a legtöbb uszodában van finn szauna, és hazánk számos fürdője közül is egyre többen alakítanak ki szaunavilágot, sokan még mindig csak melegedőként tekintenek a fából készült kabinokra.

Az alábbiakban megtudhatod, hogy pontosan milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha megfelelően használod a szaunát. Ezek után lehet, hogy te is beiktatod heti egyszer.

Ez történik a szervezetben

A finn szaunában az ajánlott hőmérséklet fejmagasságban 75-90 °C körül alakul. Erre a hőhatásra a szervezet a bőr vérereinek kitágulásával - bőrpírral - és izzadással reagál. Így próbálja elérni, hogy a belső hőmérséklet 37,5 °C maradjon.

szauna-idos-par-wellness

Ha elég ideig vagy bent a szaunában - egyhuzamban 8-12 percig, illetve kezdőként 4-8 percig -, a bőr hőmérséklete 30 °C-ról 40 °C-ra emelkedik, a szervezet belsejében pedig 38-38,5 °C-ig emelkedik a hőmérséklet. Ez a rövid ideig tartó hőmérséklet-emelkedés az alábbi pozitív változásokkal jár.

Négy áldásos egészségügyi hatás

A keringési rendszerre

Hazánkban sokáig nem javasolták a szaunázást szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek. Ma már tudjuk, hogy a szaunázás egyfelől edzi a vérereket, másfelől a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél a kabinban való tartózkodás során átmeneti vérnyomáscsökkenés figyelhető meg. A szaunázás hosszútávon javítja a szívkoszorúerek keringését.

Az immunrendszerre

A szaunázás során a rövid ideig tartó felmelegedés nemcsak edzi a vérkeringést, de hatására olyan immunvédelmet segítő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, melyek segítenek felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. A téli időszakban különösen érdemes heti rendszerességgel szaunázni, hiszen az ily módon megerősített immunrendszer könnyebben veri vissza a légúti fertőzéseket.

A bőrre

A szaunázás élénkítő hatással van a szervezetre, fokozza az anyagcserét, segíti a méreg- és salakanyagok kiürülését. Mindez nem csupán az immunrendszerre hat, de szépíti, tisztítja a bőrt is, támogatja a sejtképződést. Ráadásul a szaunázás, illetve az azt követő hideg vizes zuhany javítja a bőr vérellátottságát, fokozza annak rugalmasságát.

A hormonrendszerre

Már a kabinban ülve érezheted a szaunázás kellemes, testet-lelket ellazító hatását. Ha pedig a szaunázást követően hideg vízzel zuhanyozol, az a vegetatív idegrendszerben és a hormonális szervekben - agyalapi mirigyben, mellékvesekéregben - egyfajta pozitív stresszt vált ki. Mindez nemcsak felfrissülést hoz, de hosszútávon edzi, segíti a hormonrendszer működését.

Fontos!
Ne fogyassz folyadékot szaunázás közben, kizárólag előtte és utána! Ilyenkor ugyanis a szervezet a frissen elfogyasztott vizet izzadja ki a salakanyagok helyett.

szauna

Meztelenül vagy fürdőruhában?

Bár hazánkban még éppen csak terjedőben van a meztelen szaunázás kultúrája, és sokan furcsának érzik, jóval egészségesebb egy száraz lepedőben szaunázni, mint fürdőruhában. A fürdőruhával betakart testfelület alatt a bőr nem tud lélegezni, így a méregtelenítő folyamatok nem működnek megfelelően.

Ráadásul, ha a szaunázás előtt úsztál, a klóros víz a fürdőruhából a szauna légterébe párologhat. Fontos még megjegyezni: vizes testtel sem tanácsos szaunázni: mielőtt belépsz, szárítkozz meg. Ez nemcsak azért fontos, hogy ne áztasd el a szaunapadokat, hanem azért is, mert így akadályozod az izzadást, nehezíted a méregtelenítést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Egy kis szaunaetikett

  • A papucsot hagyd a szaunán kívül, mivel a melegben szintetikus anyagok oldódhatnak ki belőle, melyeket a szaunázók belélegeznek.
  • A szaunában lehetőleg ne beszélgess - ha nem tudod megállni, csak suttogva -, mert zavarhatsz másokat a relaxálásban.
  • Terítsd magad alá törölközőt saját magad és mások érdekében is. Lehetőleg ne csak a feneked, hanem a lábad alá is kerüljön.
  • Ha van merülőmedence a szauna mellett, a használata előtt zuhanyozz le, így a verejték nem kerül a medencébe.
Ezt is szeretjük