Így jelzi a szervezet, ha túl száraz a levegő a lakásban: nem csak a torokfájás figyelmeztet rá
Ha nagyon száraz a levegő, a szervezet kevésbé tud hatékonyan fellépni a betegségek ellen.

GettyImages-1293887203
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen, ha a lakásról van szó, általában a hőmérséklet kerül előtérbe, pedig van egy másik nagyon fontos tényező, amivel ilyenkor is számolni kell, ez pedig nem más, mint a páratartalom.

Még az egészséges szervezet számára sem mindegy, hogy mennyire száraz vagy nedves a levegő a lakásban, a légzőszervi problémákkal élőknek pedig mindenképp ajánlott figyelmet fordítaniuk erre.

Száraz levegő a lakásban

Télvíz idején gyakori probléma a lakások levegőjének szárazsága. A hideg levegő páratartalma alacsony, és ezen az sem segít, ha a lakók a hűvös elleni védekezés gyanánt feltekerik a fűtést. Az alacsony páratartalmat sokan szó szerint a bőrükön érzik, ugyanis az a bőrt is szárítja. Emellett pedig a nyálkahártyák irritációja is felléphet, jellemző az égő érzés a szemeknél, a torokkaparás és -fájdalom, továbbá száraz köhögés is jelentkezhet. Az ajkak cserepessé válhatnak, az orrnyálkahártya kiszáradásának következményeként akár még orrvérzéssel is szembesülhet az ember.

Az orr és a légutak nyálkahártyájának szárazsága miatt könnyebben juthatnak be a kórokozók a szervezetbe, így egyszerűbben alakulhatnak ki betegségek, például a megfázás vagy az orrmelléküreg-gyulladás is.

Hogy ki milyen hőmérséklet és páratartalom mellett érzi jól magát az otthonában, egyéni eltéréseket mutathat, ám általában azt szokták mondani, hogy ideális esetben a páratartalom 40-60 százalék között mozog. Ennek ellenőrzésére az elektronikai boltokban kapható páramérő készülék beszerzése ajánlott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A túlzott pára sem jó

A levegő páratartalmának monitorozása különösen fontos  azasztmások számára, mert az ő tüneteiken a túlzottan száraz és párás levegő is ronthat. A hideg levegő összehúzza, beszűkíti a légutakat, a száraz levegő pedig kiszárítja azokat, köhögést, légszomjat előidézve. Ugyanakkor a betegeknél az erőteljesen párás levegő nehezíti a légzést.

Amennyiben a páratartalom tartósan átlépi a hatvan százalékot, kedvezőek a feltételek a penészgomba és a poratka elszaporodásához, ami tovább súlyosbíthatja az asztmás és allergiás tüneteket, de az egészséges embereknél is hasonló problémákat okozhat. A magas páratartalomra kifejezetten érdemes figyelni a fürdőszobában és a konyhában, ugyanis a fürdés, a mosás és a főzés során is pára keletkezik, ezen a szellőztetés segíthet.

A fűtésszezonban, akárcsak a forró nyári hónapok idején, nem szabad megfeledkezni a szervezet belső hidratálásáról, a megfelelő folyadékfogyasztásról. Külsőleg krémekkel ajánlott javítani a kellemetlen bőrtüneteken. A levegő minőségét, páratartalmát a szobanövények is javítják, de a párásítás történhet elektromos párásítóval vagy a fűtőtestre helyezett párologtató segítségével. Mindkét esetben rendszeresen ki kell tisztítani az eszközöket, különben baktériumok és gombák szaporodhatnak el bennük.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

Extrém száraz bőr esetén betegségek gyanúja is felmerülhet, például a vér magas glükózszintjével járó inzulinrezisztencia és cukorbetegség az egész testre kihat, így számos látványos változás mellett a bőr állapotát is befolyásolhatja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük