Így javíts a testzsírszázalékodon napi 30 perc mozgással - Edzéstervvel mutatjuk

Nem elég, ha csak az étrendeden változtatsz. A fitt testhez mozogni is kell.

hasizom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fitt, formás testet a legtöbben kockás hassal, tónusos izmokkal képzelik el, ahhoz azonban, hogy az izmok szépen látsszanak, nem elég felépíteni őket, de a felettük lévő zsírréteg vastagságát is csökkenteni kell. Amikor a lehető legnagyobb izomtömeg megőrzése mellett igyekszel zsírt veszíteni, szálkásítasz. 

A szálkásítás legnagyobb része az étrend, ilyenkor ugyanis kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyire a testtömeged fenntartásához szükséged van. A kalóriadeficit előfeltétele a zsírleadásnak. Mivel egy szálkásító étrend általában elég szigorú, és számos egyéni igényt - életkor, testsúly, edzésterv - is figyelembe kell hozzá venni, érdemes dietetikus segítségét kérni a menü összeállításában. 

Szálkásítás

A szálkásítás során az edzéseket úgy kell összeállítani, hogy azok támogassanak a minimális izomvesztés melletti fogyásban. Ehhez a legtöbb program kardió vagy aerob, illetve erősítő edzéseket kombinál. Ugyan akadnak, akik a kardió tréninget tartják a legjobb zsírégető mozgásformának, mégis fontos tudni, hogy a túl gyors kardió hozzájárulhat az izomveszteséghez, ráadásul hiába éget el több kalóriát, amíg végzed, mint az erősítés. A súlyzós edzések ugyanis tartósan felpörgetik az anyagcserét, így az utóégésnek köszönhetően később is több kalóriát éget el a szervezeted.

Kardió tekintetében az egyik jó opció a high intensity intervallum training - a HIIT - módszer, mely rövid, de hatékony edzéseket tesz lehetővé. A módszer közepes és gyors tempójú mozgások váltogatásán alapszik. Végezhető ilyen módon akár a futás, a biciklizés vagy az elliptikus tréneres edzés is. Ha a futást választod, akkor egy HIIT kardió edzés például így nézhet ki.

 • 5 perc bemelegítés.
 • 1 perc futás a maximum szívritmus 60-75%-án.
 • 20-30 másodperc sprint 90-95%-os teljesítménnyel.
 • Ismételd összesen 10-szer.
 • 5 perc levezetés.

Egy edzés így nagyjából 25 percet vesz igénybe. Ezt ajánlott heti két-három alkalommal végezni azokon a napokon, amikor nem erősítesz.

A másik lehetőség, hogy hetente ugyanennyiszer alacsony intenzitású kardióval edzel, mely lassúságából adódóan éri el, hogy a test zsírt használjon izmok helyett. Jó választás lehet ilyenkor 30-60 perc kocogás, lassú futás vagy biciklizés. Ha ezt a mozgásformát választod a HIIT tréninggel szemben, mindig ügyelj rá, hogy olyan tempót tarts, hogy még tudj rövid mondatokban beszélni, ha ennél jobban kapkodod a levegőt, akkor túl magas az intenzitás.

izmos no

Ami az erősítést illeti, ez az izmok megőrzésére, nem pedig a felépítésükre fókuszál, így szálkásítani főleg azoknak érdemes, akik már rendelkeznek valamennyi alapedzettséggel. A szálkásításkor érdemes olyan gyakorlatokat válogatni, amelyek sok kalóriát égetnek, azaz nagy izmokat mozgatnak meg. Ugyancsak fontos, hogy ne 2 perces, csak 30-45 másodperces szüneteket tarts, így nem esik nagyon vissza a pulzusod. Jó módszer, ha ezeket a rövid szüneteket is mozgással, aktívan töltöd a szívritmus fenntartására, például ugrókötelezéssel vagy helyben futással. 

Erősítésként lehet szálkásításkor rendszeresen köredzéseket végezni, melyek a folyamatos munka miatt igazán terhelőek, növelik az állóképességet, de erősítő hatásuk is van. A köredzés végzéséhez válassz 5-10 gyakorlatot, melyek az egész testedet átmozgatják. Ezeket csináld meg mindet sorban egymás után aktív szünetekkel, ami 1 kör lesz. A teljes edzés 2-3 körből áll. Az első két hétben csináld a kiválasztott gyakorlatokat 8 ismétléssel, és végezz 2 kört, majd a harmadik héttől térj át 12 ismétlésre és 2 körre. Az ötödik-hatodik héttől végezz 12 ismétléssel 3 kört. Később emelhetsz 15 ismétlésre. Két hónap után pedig cseréld ki a gyakorlatok javát az edzésben.

A hét folyamán a kardiót és a köredzéseket a következőképpen érdemes variálni. Egy pihenőnapot mindenképpen iktass be hetente egyszer, erre ugyanis szüksége van a testednek a regenerálódáshoz.

 • Hétfő: köredzés.
 • Kedd: HIIT vagy alacsony intenzitású, magas időtartamú kardió.
 • Szerda: köredzés.
 • Csütörtök: HIIT vagy alacsony intenzitású, magas időtartamú kardió.
 • Péntek: köredzés.
 • Szombat: HIIT vagy alacsony intenzitású, magas időtartamú kardió.
 • Vasárnap: pihenő.

Ez megfelelő étrend mellett elegendő ahhoz, hogy konzisztensen, minimális izomtömeg-veszteség mellett veszíts zsírt. Minél kevésbé tartod azonban be az edzéstervet és az étrendet, annál kevésbé csökken majd látványosan a testzsír-százalékod.

Lejjebb megmutatjuk, milyen gyakorlatokat érdemes válogatni a köredzésbe!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük