A központi idegrendszer betegsége és daganat is okozhatja a szagok hallucinálását - Ezek az árulkodó jelek

A fantozmia, vagyis a szagok hallucinálása akár komoly betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

szaglás-hallucináció-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyakori tévhittel ellentétben nemcsak a szem, hanem az orr is képes hallucinálni, ez viszont akár komolyabb problémákra is felhívhatja a figyelmet.

A fantozmiában érintettek olyan szagokat éreznek, amelyek nincsenek is jelen. A szagláshallucináció gyakori kiváltó okait dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

A fantozmia nem a kellemes illatokról ismert

Ahogyan a hallás is megtréfálhat, és megeshet, hogy olyan hangokat hall valaki, amiket a körülötte lévők nem, olykor a szaglás is tévútra vihet.

szaglás-hallucináció3
Fotó: David Troncoso / Getty Images Hungary

Sajnos ez nem egy kellemes állapot, már csak azért sem, mert a szagláshallucináció során a legtöbben nem kellemes illatokat, hanem például égett pirítós, égő gumi, dohányfüst, rothadó, állott, penészes, fémek vagy vegyi anyagok szagát érzik a közelükben.

A szagláshallucináció fül-orr-gégészeti okai

A fantozmia a szaglás zavarával összefüggő rendellenességek mintegy 10-20%-át teszi ki. Ez az állapot általában magától is elmúlik, ám mivel komolyabb betegségek - például epilepszia, Parkinson-kór, skizofrénia - tünete is lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni, ha jelentkezik.

szaglás-hallucináció1
Fotó: Veronique Beranger / Getty Images Hungary

A megváltozott, furcsa szag érzékelésnek fül-orr-gégészeti okai is lehetnek, ezek leggyakrabban a következők:

  • orrmelléküreg-gyulladás,
  • orrpolip,
  • daganat.

Nem mindegy, hogyan jelentkeznek a furcsa szagok

A betegség érintheti egyik vagy egyszerre mindkét orrnyílást, előfordul ugyanis, hogy csak féloldalasan jelentkezik a vélt szagok érzékelése. Ez egy fontos különbség, mely a kiváltó okra is utalhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a központi idegrendszer betegsége okozza a szagláshallucinációt, akkor rendszerint állandóan, éjjel-nappal és mindkét orrnyílásban tapasztalható. Ezzel szemben, ha fül-orr-gégészeti ok áll a háttérben, akkor általában a szag az egyik orrnyíláson át lélegezve erősebben, a másikon át lélegezve gyengébben vagy alig érezhető.

Nem csak fantozmia állhat a háttérben

A megváltozott szaglás betegséget jelezhet. Mindkét állapot kellemetlen szagok észlelésével jár, ám míg a fantozmia esetében az illető valóban csak képzeli, amit az orrával érez, a parosmia esetén valóban jelen vannak a szagok. A parosmia tulajdonképpen torzított szaglás, vagyis a beteg akármilyen kellemes illatot is lélegez be, az számára egy kellemetlen szag lesz. Parosmia esetén például egy csokor illatos, friss virág is vegyszerszagú lehet.

Hogyan kezelhető a szagok hallucinálása?

A szaglászavarok kivizsgálása során a fül-orr-gégész a beteg alapos kikérdezését követően endoszkópos vizsgálattal ellenőrzi az orrüregek, orrnyálkahártya állapotát. Szükség szerint CT-, MRI-vizsgálatra is sor kerülhet.

szaglás-hallucináció2
Fotó: izusek / Getty Images Hungary

A kiváltó ok határozza meg a kezelést. Ha a fantozmia hátterében krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll, akkor ennek okát kell felderíteni és megszüntetni. Ez lehet akár refluxbetegség, fokozhatja a tüneteket allergia is. Orrpolip esetén műtétre is szükség lehet.

A legtisztább levegőjű magyar erdők: 10 hely, ahol fellélegezhetsz

A gyönyörű hazai kirándulóhelyek kristálytiszta levegővel várnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük