Így lehet felismerni a Covid miatti szaglásvesztést: hirtelen jelentkezik az árulkodó tünet
A szénanáthás, allergiás időszakban nehéz megkülönböztetni a koronavírus tüneteit a szezonális betegségek jeleitől.

kávé illata
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már tudjuk, hogy a szaglás- és ízérzés csökkenése vagy akár tartós elvesztése is a koronavírus-fertőzés jellegzetes tünete.

A szaglászavar több típusa is előfordulhat a betegeknél, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljünk, melyek ezek.

Szaglászavar: Covid-tünet

Nagyjából egy éve az életünk része a koronavírus elleni védekezés, az idő múlásával pedig a szakemberek egyre többet tudnak a koronavírus-fertőzés tüneteiről és kezeléséről. A kezdetben feljegyzett légszomj, köhögés, nehézlégzés, láz, izom- és ízületi fájdalmak mellett az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) listáján már tavaly tavasszal megjelent egy újabb jellegzetes tünet, ami felvetheti a fertőzés gyanúját: a szaglászavar.

GettyImages-917770014

Teljes illatmentességtől a romlott ételig

A szaglászavar, mellyel az angol nyelvű szakirodalomban olfactory dysfunction (OD) néven találkozhatunk, jelentheti azt, hogy a beteg szaglása csökkent - bizonyos szagokat érez, de nem mindent -, vagy teljesen megszűnt, de jelentkezhet torz szaglás is - a beteg fantomszagokat érez, amik a valóságban nincsenek jelen. Jellemzően nem kellemes, például romlott étel vagy dohányfüst. Gyakran társul az ízérzés elvesztésével, torzulásával. A panaszok hullámzóak is lehetnek, átmeneti javulás után visszaesés is következhet.

Szaglásvesztés: több oka is lehet

Allergológus és fül-orr-gégész orvosok a koronavírus-járvány időszakában sokkal több szaglászavarral küzdő személyt látnak el, és várhatóan még több betegre kell felkészülniük - erre figyelmeztet a Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice januári lapszámában megjelent, a szaglásvesztéssel foglalkozó szakcikk is. Az írás részletesen közli a szaglászavar típusait, okait, kivizsgálását, és bemutatja a jellegzetes tüneteket, amelyek alapján a Covid miatti szaglásvesztést meg tudjuk különböztetni az egyéb okból kialakuló szaglászavaroktól.

GettyImages-1041954974

A szaglászavarok kialakulásának nagyon sok oka lehet. Közrejátszhat a megjelenésében többek közt valamilyen trauma, fejsérülés, idegrendszeri rendellenességet is jelezhet, oka lehet gyógyszermellékhatás, autoimmun vagy endokrin betegség is. Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a fül-orr-gégészeti vonatkozású kiváltó okok közt szerepelnek műtét utáni állapotok, felső légúti, illetve szinonazális, vagyis az orrot és melléküregeket érintő fertőzések és a Covid.

Covid miatti szaglásvesztés

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a szinonazális szaglászavar hátterében állhat például allergiás rhinitisz, szénanátha, krónikus orrmelléküreg-gyulladás és orrpolipózis, illetve felső légúti fertőzés is. A jelenlegi helyzetben különös jelentősége van annak, hogy a koronavírus-eredetű és az egyéb felső légúti fertőzések által okozott szaglászavart meg tudjuk különböztetni.

A Covid miatti szaglásvesztés hirtelen jelentkezik, és jellemzően nem jár egyéb, felső légúti betegségeknél jellemző tünettel, mint az orrdugulás vagy orrfolyás. Légúti betegség esetén a szaglászavar fokozatosan jelentkezik, gyulladásgátló kezelésre rendszerint jól reagál. 

A Covid esetében bekövetkezett szaglásvesztés okainak jelenleg több teóriája is van. A bostoni Harvard Medical School kutatói összefoglalták, hogy pontosan mi állhat a háttérben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az egyik - és viszonylag ritkán bekövetkező - lehetőség szerint a vírus hatással lehet a központi idegrendszer szaglóközpontjára. Más elmélet szerint a kórokozó nem direkt a neurális sejteket támadja meg, hanem az azokat körülvevő, úgynevezett támasztósejteket, melyek szintén a szaglóhám részét képezik, így azokat megtámadva a neuronális sejtek „kiszolgáltatottá” válnak, nem jutnak elég tápanyaghoz.

A gyógyulás akár több hónapig is húzódhat, illetve jellegzetesen társul hozzá ízérzészavar is, és - nem feltétlenül, de társulhat - egyéb koronavírus-fertőzésre utaló tünet, mint a köhögés, légszomj, nehézlégzés, fáradtság vagy fejfájás.

A szaglásvesztés több módon is rontja az életminőséget

A Covid miatti szaglászavar egyénenként különböző ideig tarthat. Valakinél néhány napon vagy héten belül visszatér a normál szaglás, de gyakori eset, hogy a szaglásvesztés tartósan, akár hat hónapig is fennmarad.

Ez az állapot a kutatások szerint is érzelmileg igen megterhelő, az érintettek körében gyakori a fokozott stressz, depressziós tünetek megjelenése.

Táplálkozási problémák is jelentkezhetnek, hiszen nem tudja a beteg élvezni az ételek ízét, sokan kevesebbet esznek, vagy épp túlízesítik, édesítik, sózzák vagy fűszerezik az ételeiket - hosszú távon egyik sem egészséges.

GettyImages-90201420

A külvilágról kapott információkat az érzékszerveink biztosítják. Az ízlés és a szaglás hiánya akár életveszélyes következményekkel is járhat, például, ha nem érezzük, hogy szivárog a gáz, vagy odaégett az étel, de komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a romlott élelmiszer elfogyasztása is.

Ha a koronavírus-fertőzés lezajlását követő hetekben sem tér vissza a szaglásunk, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálaton részt venni. Így az egyéb lehetséges okok kizárása mellett a károsodott szaglószerv működését helyreállító kezelést is mielőbb el lehet kezdeni.

Melyik nem a koronavírus jellemző tünete?

Bár olykor félelmetesnek tűnik a járvánnyal együtt fellépő bizonytalanság, a fertőzések hatékony megelőzéshez, egyúttal a járvány lassításához a pánik helyett fontos tisztában lenni a vírust érintő legfontosabb tényekkel, és betartani az intézkedéseket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük