Gyengének érzed az izmaidat? Autoimmun betegség is állhat a háttérben
Előfordult már veled, hogy kifáradtál a rágásban?

no-faradt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első tünet lehet, ha evés közben egyre nehezebben megy a rágás, mert a rágóizmok elfáradnak, majd kis pihentetés után újra erőre kapnak.

A myasthenia gravis nevű autoimmun betegségről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa ad bővebb tájékoztatást.

Lecsukódó szemhéjak, rossz látás

Myasthenia gravis jele lehet, ha az izmokat gyengének érzed, kis terhelésre is elfáradnak, majd pihentetésre javul ez az állapot. A tünetek hol erősebben, hol alig jelentkeznek, a betegségre ugyanis jellemző az átmeneti javulást követően a tünetek fellángolása. Jellegzetes tünet a szemet mozgató izmok gyengülése, az érintettek szemhéja lecsukódik, nehezen tudják nyitva tartani a szemüket, homályos vagy kettős látás is jelentkezhet. 


szem-faradt-stessz

Fáradékony izmok

Az ember nem is gondol rá, hogy az alapvető napi feladatai végzése közben minden mozdulathoz több izom összehangolt működésére van szükség. A szemhéjak mozgatása mellett a rágás, nyelés, mosolygás, lépcsőzés vagy egy kézfogás is komoly izommunkának számít akkor, ha gyenge és fáradékony izmokkal kell végrehajtani. A myasthenia gravis esetén a legsúlyosabb, életveszélyes szövődmény, ha a betegség a légzéshez szükséges izmokat is érinti.

A szervezet önmagát pusztítja

Mint az autoimmun betegségeknél általában, úgy a myasthenia gravis esetében sem ismertek a kialakulás okai. Megfigyelések szerint nőknél húsz- és negyvenéves kor között, férfiaknál ötven és hetven év között jelentkezik gyakrabban. Az autoimmun folyamatok lényege, hogy a beteg immunrendszere tévesen a saját szervezete ellen indít támadást, ami jelen esetben az idegek és az izmok közötti üzenetek átadását szolgáló anyagot, az acetilkolint érinti. Az érintettek szervezete antitesteket kezd termelni az acetilkolin-receptorok ellen, az izmok összehúzódása emiatt nem működik tökéletesen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy lehetséges kiváltó ok?

A betegek 15%-ánál fordul elő csecsemőmirigy-daganat. A legtöbb esetben az elváltozás jóindulatú, a csecsemőmirigy műtéti úton történő eltávolítása egyes betegeknél javítja a myasthenia gravis tüneteit is. Habár a betegség nem gyógyítható, úgynevezett kombinált, immunmoduláló terápia segítségével jelentősen lehet csökkenteni a tüneteket, a betegek jó életminősége fenntartható. A terápia személyre szabott, beállítása hosszabb időt vesz igénybe.

Egészséges, gyulladáscsökkentő ételek

Az autoimmun betegségeket nem lehet befolyásolni, azonban táplálkozásoddal rengeteget tehetsz egészséged megőrzéséért!

Ezt is szeretjük