Gyógyítja a hátfájást és az izomfájdalmat: így működik a súlyfürdő

A súlyfürdő számos gyógyfürdőben elérhető, és orvosi javaslatra végzik.

lukacs-gyogyfurdo-sulyfurdo-medence
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarországi fürdőkben számos hidroterápiai szolgáltatás elérhető, ám jó tudni, hogy melyik milyen betegségekre jelent gyógyírt. A súlyfürdő az izom- és ízületi fájdalmak kezelésében is nagy segítség lehet.

A súlyfürdő magyar találmány, melynek ötlete és kidolgozása két hévízi reumatológushoz köthető: dr. Moll Károly és felesége, dr. Hoffmann Ilona fedezte fel, hogy a Hévízi-tóban nemcsak az úszni tudó betegek, de a korlátokba kapaszkodva pihenők állapota is sokat javult a terápia alatt.

Súlyfürdős kezelések

A súlyfürdős kezelés abból áll, hogy a betegek vagy a nyakuk, vagy a karjuk alatt, vagy mindkét ponton megtámasztva egy meleg vizű, még jobb esetben gyógyvízzel feltöltött medencében lógnak. 

A kezelést szakorvos írhatja fel, a probléma jellegétől függően előfordul, hogy a végtagokra vagy a derékra további néhány kilogrammos súlyokat is erősítenek. Az egész kezelés nagyjából húsz percig tart.

A súlyfürdő lényege, hogy erősíti és tehermentesíti az izomzatot, az idegeket, emellett azzal, hogy a csigolyákat egymástól kissé eltávolítja, nyújtja a gerincoszlopot, és a porckorongok megfelelő helyzetét is elősegíti. A kezelés még a súlyok felhelyezése mellett is teljesen fájdalommentes a víz felhajtóereje miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kinek megoldás a súlyfürdő?

A súlyfürdőt a szakorvos javasolhatja különböző idegi és gerincproblémák gyógyítására, így a porckorongok vagy a nyomás alatt levő idegek tehermentesítésére is, ezért nagy segítség lehet porckorongsérv esetén.

Ajánlják továbbá a súlyfürdőt idegi fájdalmak, idegzsábák kezelésére, csípő- és térdízületi deformitásokra, izomgörcsök oldására, krónikus nyak- és derékfájás, nyakigerinc-eredetű migrén, szalag- és izomzsugorodások, gerincmeszesedés, valamint egyes kórképek, többek közt Scheuermann- és Bechterew-kór esetén.

A súlyfürdő egyes esetekben ellenjavallott, így kezeletlen magasvérnyomás-betegség, láz, fertőző betegség, heveny mozgásszervi fájdalmak, daganatok esetén. Ezt azonban a szakorvos is jól tudja, így csak biztonságos esetben jut el az ember a kezelésre. 

NEAK-támogatás jár rá

A terápiát tehát csak szakorvos írhatja elő, a kezeléseket részben finanszírozza a NEAK, a betegnek csak az ár egy részét kell kifizetnie önrészként. Budapesten többek között a Szent Lukács, a Széchenyi, a Gellért Gyógyfürdőben és az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjében is elérhető, de országszerte is számos fürdőben és hotelben igénybe vehető a szolgáltatás orvosi javaslatra.

Hogy a teljesség igénye nélkül említsünk néhányat: a Gyulai Várfürdőben, a makói Hagymatikumban, a szegedi Anna Fürdőben, a hajdúszoboszlói Hungarospa Fürdőben, Hévízfürdőben, Bükfürdőn, Zalakaroson és még rengeteg helyen végezhető a terápia. Az ára fürdőnként eltér, míg a Gellértben 1400 forintot, Hajdúszoboszlón 900, Zalakaroson 350, Makón 200 forintot kell fizetni.

Reumás betegséget is gyógyít a magyar gyógyvíz

Magyarország termál- és gyógyvíz-nagyhatalom, a nagyszerű adottságokat érdemes kihasználni reumatikus eredetű betegségek esetén is. Egyes gyógyvizek csökkentik a fájdalmat, megelőzik a gyulladás fellángolását és a szövődményeket.

(Borító- és ajánlókép: Wikipedia/Christo - a Szent Lukács Gyógyfürdő súlyfürdő-medencéje, cikkben szereplő képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük