Csökkenthető a stroke kockázata egyszerű módszerekkel is: 3 dolog, amire figyelj mindenképpen
Magyarországon minden évben 35-40 ezer ember kap stroke-ot, a túlélők 40%-ánál súlyosan károsodnak a mozgásfunkciók, de a tánc segíthet a rehabilitációban.

GettyImages-150684271
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor valaki stroke-on esik át, valójában a központi idegrendszerében egy érelzáródás vagy vérzés következik be, ami miatt szövetelhalás, majd működéskiesés jön létre.

Ennek következményeként leggyakrabban izomerő-csökkenés, - súlyosabb esetben féloldali bénulás -, egyensúly- és mozgáskoordináció-zavar, végtagi ügyetlenség alakul ki, de gyakori a látászavar is, vagy például a gondolkodási funkciók is lassulhatnak, érzékelési és pszichés zavarok is kialakulhatnak. 

Stroke utáni rehabilitáció

A rehabilitáció folyamata egyénenként más és más, attól függően, hogy a károsodás mely agyterületeket érinti. Általánosságban véve azonban elmondható, hogy mivel a károsodás jellege is igen összetett, egy jól összeállított rehabilitációs tervnek is rendkívül komplexnek kell lennie: a mozgásterápiától kezdve a fizio-, beszéd-, illetve pszichoterápiáig bármi a részét képezheti, a károsodás milyenségétől és mértékétől függően.

A klasszikus rehabilitációnak alapeleme a gyógytorna, mely kiegészülhet fizikoterápiás kezelésekkel (elektroterápia, mágnesterápia). Ezek a kezelések a fájdalomcsillapítást, a vérkeringés javítását, az értágítást és a görcsoldást szolgálják. A kognitív képességek zavarát általában memória- és figyelemfejlesztő gyakorlatokkal enyhítik. Emellett gyakran szükségessé válik a pszichoterápia is, mert stroke utáni depresszió alakulhat ki a betegeknél.

Rehabilitáció tánccal

Az elmúlt években új, kiegészítő terápiás módszereket is felfedeztek maguknak a stroke-betegekkel foglalkozó terapeuták. Ilyen például a tánc, mely rendkívül sokrétű előnyöket biztosít, szinte minden típusú rehabilitációs kezelést megtámogatva: hat a mozgáskoordinációra, az izomerőre, segíti a pszichés jóllétet, fejleszti a memóriát és a figyelmet, javítja a vérkeringést, és oldja a stresszt is.

Igaz, nem alkalmazható bármilyen súlyosságú károsodásnál, de akinek beilleszthető a rehabilitációjába, annak megéri kipróbálni. Természetesen, mielőtt belefogna az ember, mindenképpen egyeztetnie kell róla a kezelőorvossal, és csakis az ő szakmai ajánlása után szabad elkezdeni táncórákat venni.

A tánc már az egészséges idős embereknél is bizonyítottan nagy előnyöket biztosít a nem táncoló kortársaikhoz képest: stabilabb a járásuk, jobb az egyensúlyuk, és gyorsabb a reakcióképességük.

De mitől ilyen nagyszerű ez az időtöltés?

A tánc egyrészt egy sokkal komplexebb mozgásforma, mint a gyógytorna. Összetettebb mozdulatsorokból áll, melyeket előre meg kell tervezni, bonyolultabb agyi folyamatokat igényel, mint a szimpla tornagyakorlatok. Ezenkívül mindig zenére táncol az ember, melynek ritmusával össze kell hangolni mozdulatait, ez egyszerre fejleszti a ritmusérzéket és az egyensúlyt - melyek meggyengült területek a stroke-túlélők esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A test érzékelése és a térérzékelés is fontos a tánchoz, az is fejlődik, sőt, ha partner is van, vele is össze kell hangolódni, őt is érezni kell - a stroke-on átesett betegek érzékelése általánosságban véve szintén sokszor kárt szenved, és fejlesztésre szorul. Egy-egy összetettebb tánclépés megjegyzése a memóriát és a kognitív funkciókat edzi, hiszen nem könnyű őket megjegyezni, és gyorsan, időre kell előhívni a megfelelő mozdulatokat - a stroke utáni rehabilitációban a kognitív funkciók szintén gyakran fejlesztésre szorulnak.

A tánc ezenfelül javítja a hangulatot is: egy táncóra után mindenki garantáltan széles mosollyal az arcán jön ki a teremből, és mivel sosem egyedül táncol az ember, a szociális kapcsolatait is építi. Elmondható tehát, hogy a tánc több szempontból is segít megküzdeni a stroke utáni depresszióval. Ez azért rendkívül fontos, mert azt tapasztalták, hogy a stroke utáni depresszióban szenvedők általános állapota, önellátó képessége, illetve kilátásai a gyógyulás terén sokkal rosszabbak, mint azoké a betegtársaiké, akik nem szenvednek depresszióban. A felsorolt előnyök mind az olyan területek fejlesztését támogatják, melyek nagyon fontosak a stroke utáni rehabilitációban, mintha csak pont erre találták volna ki.

Természetesen egy stroke-on átesett beteg nem iratkozhat be akármelyik táncórára, a rehabilitáció során az egyéni állapothoz igazított táncfeladatokat kell összeállítani. Azoknak azonban, akiknek állapota megengedi, mindenképpen javasolt, hiszen sokkal könnyebb betartani egy olyan „edzéstervet”, melyben örömét leli valaki, mint a monotonabb feladatokat tartalmazó klasszikus gyakorlatsorokat ismételni. A táncterápia szigorúan a klasszikus rehabilitációs terv kiegészítését szolgája, nem helyettesíti azt, de a felsorolt területek fejlesztésében nagyon sokat tehet hozzá a klasszikus terápiához. 

A stroke megelőzése

Bár nagyszerű terápiás eszközök vannak, mindig a megelőzés a lényeg! A genetikán túl vannak betegségek, melyekről tudjuk, hogy hajlamosítanak a stroke-ra. Ilyen a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Akinél fennáll valamelyik, annak kezeltetnie kell őket, és rendszeres kontrollra járnia, valamint igyekeznie minél egészségesebb életmódot fenntartani.

Hogy mit jelent ez? Változatos, rost- és vitamindús táplálkozást, rendszeres testmozgást, akár séta formájában is. Ezenfelül érdemes megtanulni néhány stresszkezelési technikát is, hiszen a folyamatos és túlzott stressz a magas vérnyomás előszobája.

Meditáció, relaxáció, természetjárás, de akár a színezés vagy bármi olyan hobbi segíthet, ami kikapcsol. Ha pedig megtörténne a baj, és stroke-ot diagnosztizálnak az érintettnél, fontos tudni, hogy sokféle terápia közül választhat, és igyekezni kell az orvos segítségével az állapotához és személyiségéhez illeszkedő, legoptimálisabb terápiás tervet felépíteni.

A demenciakockázat csökkenthető

A vizsgálat szerint a napi lépésszám, illetve a lépések intenzitása összefüggést mutat a demencia kockázatának mértékével.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük