A stroke 3 egyértelmű jele: ha megjelennek, azonnal mentőt kell hívni!
Hogyan győződhetsz meg róla, hogy stroke-ról van szó, és mi a teendő?

agyvérzés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zavaros beszéd, szédülés, homályos látás, eszméletvesztés. Sokszor nem vesszük komolyan a tüneteket, és bizony, előfordul az is, hogy közömbösen elsétálunk egy földön fekvő ember mellett.

Ám jó, ha tudod, hogy az ájulás, az erős fejfájás, a tudatzavar vagy az egyik testfél hirtelen fellépő zsibbadása akár életveszélyes agyi vészhelyzetre, stroke-ra is utalhat.

Mi az a stroke?

- A stroke egy agyi működészavart okozó érkatasztrófa, mely vérellátási elégtelenség, azaz az agyat ellátó ér elzáródása, vérrögösödés miatt vagy agyvérzés, azaz érsérülés miatti koponyaűri vérzés okán alakulhat ki. Mivel a szívbetegségek után a stroke a második leggyakoribb halálok, nagyon fontos, hogy időben felismerjük, mivel állunk szemben, és a beteg minél hamarabb megkaphassa a megfelelő kezelést.

stroke

Az esetek többségében nincsenek figyelmeztető jelek, hirtelen jelentkezik, leggyakrabban a reggeli órákban. A tipikus tünetek azonban segítenek a diagnosztizálásban, és, ha ezekkel tisztában vagyunk, az akár életmentő is lehet” - mondta dr. Béla Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosa.

Honnan ismerhetjük fel a stroke-ot?

Arc, kar, beszéd, idő, vagyis face, arm, speech, time - mozaikszóként fast. Ezt érdemes észben tartani arra az esetre, ha stroke-gyanús esettel találkoznál. Az angol fast szó jelentése gyors, egyes betűi ugyanis segítenek felismerni a tüneteket, illetve gyorsan reagálni azokra. Cselekedjünk, ha

  • az arc aszimmetrikussá válik,
  • a beteg nem tudja a karjait mozgatni,
  • a beszéde zavarossá válik, egyik pillanatról a másikra beszédértési, szóalkotási zavar lép fel.

Tipikus tünetek még

  • Az arc, a kar vagy a láb csak egyik oldalán fellépő, hirtelen érzéketlenség, ami valamelyik testfél zsibbadásával jár. Intő jel lehet az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása is.
  • Elhomályosuló vagy kettős látás, súlyos esetekben gyorsan csökkenő látásélesség.
  • Nyaki merevséggel, szemfájdalommal és arcfájdalommal társuló, rendkívül erős fejfájás.
  • Szédülés vagy eszméletvesztés.
  • Hányás, hányinger.
  • Tudatzavar, memóriazavar megjelenése.
  • Romló térbeli tájékozódás és érzékelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a teendő stroke gyanúja esetén?

Ha a beteg nem tudja teljesíteni a kéréseket, mint például, hogy mosolyogjon, öltse ki a nyelvét, vagy emelje fel mindkét kezét, illetve a felsorolt tüneteket észleled, ne késlekedj, azonnal hívd a mentőket! A gyors orvosi beavatkozás ugyanis növeli a túlélés, és csökkenti a maradandó károsodás esélyét.

- Mint minden betegségnek, a stroke-nak is vannak rizikófaktorai, mint például az ereket károsító betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy-alulműködés, de a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és az elhízás is kockázatot jelenthet. Ha a fennálló betegségeket kezeljük, és egészségesen élünk, sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a stroke-ot - tette hozzá a doktornő.

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Nézd meg ezt is - Ételek magas vérnyomás ellen

A stroke egyik rizikófaktora, a magas vérnyomás igazi népbetegségnek számít Magyarországon. Ez az egyik legelterjedtebb szív- és érrendszeri probléma.

Ezt is szeretjük