5 komoly fertőzés, amit a strandon kaphatsz el: a fökénytől a Legionelláig

A strandon is kaphat el az ember durva fertőzést.

Strandon elkapható betegségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A strand jó esetben az önfeledt kikapcsolódásról és a teljes feltöltődésről szól, amikor az ember hajlamos kicsit lazábban venni az óvintézkedéseket. Sajnos azonban kellő elővigyázatosság nélkül a nyaralás következménye egy durva fertőzés is lehet.

A beltéri fürdők és a szabadtéri strandok is többféle veszélyt rejtenek magukban a vírusos megbetegedésektől a bakteriális vagy gombás fertőzésekig.

Fökény: vírusos szemölcs a fürdőből

A strandfürdőkben könnyen és gyorsan terjed a vírusos eredetű fökény, mely a leggyakrabban a talpon, a lábujjakon, esetleg a tenyéren jelenik meg szemölcs formájában. A vírusos szemölcsöket a humán papilloma vírusok okozzák, és gyakran uszodákban, különösen a közösen használt eszközök útján, zuhanyzókban, medencékben kapható el.

Diagnózisát nehezíti, hogy hosszú lappangási idő után jön elő, és kissé hasonlít a bőrkeményedésre vagy a tyúkszemre is. Olykor erős gyulladással, fájdalommal jár, de könnyebb esetben akár magától is begyógyulhat. Veszélyeztetett csoportba az atópiás ekcémában érintettek, az idősek és a gyenge immunrendszerű emberek tartoznak, de a bőrsérülések is kedveznek a terjedésnek. A saját papucs és törülköző használata segít a fertőzés elkerülésében.

A közönséges szemölcsökhöz hasonlít a kimondottan uszodaszemölcsnek hívott tünetegyüttes, amely az előbbinél ritkább, főként a gyerekeket érinti, és nem a HPV, hanem a molluscum contagiosum nevű poxvírus okozza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Legionellózis: tüdőbetegség a strandolás után

A Legionella baktérium főként a meleg vízpárával és a permet belégzésével terjed, és a fertőzés akár súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethet. Kialakulhat a betegség során láz, fejfájás, hidegrázás, köhögés, légszomj, de más influenzaszerű, a koronavírus-fertőzésre is jellemző tünetek is felmerülhetnek, akár hetekkel a fertőződést követően. 

Antibiotikum-kúrával általában néhány hét alatt teljes gyógyulás elérhető, súlyos esetben gennyes, atípusos tüdőgyulladás alakulhat ki, amely akár végzetes is lehet gyenge immunrendszer vagy krónikus betegség fennállása esetén.

Kriptosporidiózis emésztőrendszeri panaszokkal

A kriptosporidiózis nevű betegséget egy Cryptosporidium nevű parazita okozza, amely fertőzött emberi vagy állati ürülékkel, illetve a vele szennyezett bőrfelület útján is terjed. A természetes vizekben fordul elő gyakrabban, noha a klóros fertőtlenítés sem akadályozza meg a terjedését.

A betegség elsősorban hasmenést okoz 5-10 nappal a fertőzést követően, de láz, hasfájás, hányás, ritkábban köhögés és légzőszervi panaszok is felmerülhetnek. A tünetek - különösen immunhiányos embereknél - akár hosszú hetekig is eltarthatnak, és a visszafertőződés sem kizárt. Elsősorban tüneti kezelést ír elő az orvos.

Húgyúti fertőzés nyáron

A köznyelvben felfázásnak is nevezett betegséget valójában bakteriális fertőzés okozza, kiváltképp a húgycsőben és a húgyhólyagban elszaporodó E. coli vagy Staphilococcus baktériumok tehetők felelőssé a tünetekért. 

A fertőzés tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, a kényelmetlen és szúró érzés vizeletürítés közben, valamint a vizelet színének, szagának megváltozása. A megelőzés érdekében fontos a nyilvános mosdók körültekintő, óvatos használata, a vécézés előtti kézmosás, de az is sokat számít, ha a vizes fürdőruhát mihamarabb szárazra cseréli az ember. Az enyhébb tünetek akár természetes módszerekkel megszüntethetők, súlyosabb esetben antibiotikum-kúra lehet szükséges.

Lábgombafertőzés

A strandfürdők kövein, csempéin, de akár a kültéri strandokon, nyilvános mosdókban, zuhanyzókban, öltözőhelyiségekben is tanyázhat a Trichophyton rubrum nevű gomba, amely a lábgombásodás első számú okozója.

A betegség elhúzódó, kellemetlen panaszokat okozhat, fertőződés után a nyirkos környezet, a befülledt lábbeli vagy a nedves törülköző segítheti a gombák szaporodását. Szerencsére egyszerű ellene védekezni: a medencéből, fürdővízből kilépve saját strandpapucs állandó viselésével minimálisra csökkenthető a fertőzés veszélye, de a jól szellőző cipő, a mihamarabb megszárított ruha és törülköző is nagyobb biztonságot ad.

Betegség a légkonditól

A légkondicionáló berendezés sokak számára nélkülözhetetlen, ám nagyon fontos, hogy körültekintően használja az ember, ellenkező esetben az apróbb kellemetlenségek, torokkaparás, orrfolyás mellett elhúzódó betegséget is okozhat.

Súlyos gyulladást okozhat a testben: rosszabbul bírod a meleget, ha csak légkondival hűtesz

A klímaberendezés súlyos tüdőgyulladást, fejfájást okozhat, de a fertőzések kockázatát is növeli.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük